Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karp zapiekany z pieczarkami

Tekst i foto Winiary --

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złprosty30+20 min.491 kcal / porcja

Składniki:

- 1 sos grzybowy Doskonała Kuchnia WINIARY,
- 2 łyżki śmietany 30%,
- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- 800 g fileta z karpia,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki mąki,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać śmietanę. Cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, podsmażyć na maśle. Filet oczyścić, pokroić na 4 porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pierzem. Następnie panierować w mące i smażyć na gorącym oleju na rumiano. W naczyniu do zapiekania ułożyć filety i pieczarki. Polać Sosem grzybowym. Zapiekać 20 minut.

Czas przygotowania:

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.02.2004 Rudzielec

Na to wszystko położyć po cienkim plastrze zółtego sera i dopiero wtedy zapiec. To była potrawa "sztandarowa" w jednej z restauracji.