Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kaszanka z cebulką

Tekst i foto MaryNata 08-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?7 złprosty85 min.?

Składniki:

- kaszanka (krupnioki),
- cebula,
- pieczarki,
- przyprawy (vegeta, sól,pieprz, co kto lubi).

Jak przyrządzić:

Kaszanke kupić. Cebulę w kostke pokroić (na jedna kaszankę ok. 1 dużej cebuli, pieczarka jest nieobowiązkowa, ale jeśli ktoś lubi, to też w kostke pokroić i z cebulą do jednej miski wrzucić.ale mi się staropolszczyzna rzuciła niechcący. Całą pokrojona cebulę, z pieczarkami lub bez, zasypać vegetą, solą, pieprzem lub czym kto lubi, (o, np. czosnek można dodać)wedle smaku i odstawić na co najmniej godzinę, ale można na dwie lub trzy. Przygotować dość duże kawałki folii aluminiowej i na każy kawałek nałożyć cebulowo-pieczarkowej mamałygi i na to kaszankę w całości bez nacinania zarzucić (po jednej kaszance na jedną folię), po wierzchu jeszcze trochę cebulki i szczelnie zawinąć. Kłaść na grilla i po chwili - 15 min. do 25 min. , ale lepiej samemu kontrolować co 5 min. czy już doszło. Uważać żeby sie nie przypaliło i nie przywarło wszystko do folii. podawać ze świeżutkim chlebem lub z czym kto kaszanke uważa.

Potrzebne przybory:

Folia aluminiowa, ostry nóż.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2004 slązara

Krupnioki rules!!!

Zgłoś 09.07.2004 jasiek1888

A jeszcze lepiej zawinąć w folię nie "ciasno"! Gdy jest trochę powietrza w folii, nic nie przywrze, a danko będzie soczyste i mniam...:)

Zgłoś 17.07.2004 Vasco

Mniaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmm!!!

Zgłoś 07.07.2005 aga

a ja jeszcze zawijam kaszaneczkę w platerek świeżego chudziutkiego boczusia. Wtedy to jest pycha. Spróbujcie. Polecam do tego chlebek z masełkiem czosnkowym zapiekany na grillu.

Zgłoś 15.09.2005 smakoszka

Doskonałe