Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kaszka kukurydziana

Tekst i foto MARTA 09-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?ok. 3,50 złprostyaż powstan min.bardzo niska

Składniki:

śmietana (duża), kaszka kukurydziana (w miarowych ilościach do śmietany), szczypta soli

Jak przyrządzić:

Do gotującej się na małym ogniu śmietany (gdy ta będzie już wrzała) wrzucamy szczyptę soli, następnie dodajemy bardzo powoli kaszkę kukurydzianą ciągle mieszając. Gdy powstanie już jednolita masa nakładamy na tależe. Podawać tylko na gorąco. Polecam. Z pozoru bez smaku, ale naprawdę to jest pyyyyyyyszne!

Uwagi:

Potrawę podajemy nakładając łyżką kulkowaną , aby kasza miała postać dużych kulek. Życzę smacznego!

Czas przygotowania:

Potrawa przeznaczona jest dla wszystkich, nawet dzieci gdyż jest banalnie prosta za to pyyyyszna!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.05.2005 Monika

Witam...

Taką kaszkę można przygotować też na mleku, także z odrobiną soli. Podawać ją można z masełkiem... Mój mąż ją uwielbia i chyba mu dzisiaj ją nawet zrobię...

Zgłoś 18.12.2005 smakokoszka

Danie z pewnością pyszne -smakowałoby jeszcze lepiej, gdyby je podano na TALERZU, a nie na TALEŻU.

Zgłoś 24.01.2007 grazik

Taką kaszę można też robic na wodzie i wtedy to jest prawdziwa włoska polenta. I najlepiej ją jest najpierw rozmieszać z odrobiną zimnej wody a potem dodać do gotującej, zapobiega to powstawaniu... Pokaż więcej

Taką kaszę można też robic na wodzie i wtedy to jest prawdziwa włoska polenta. I najlepiej ją jest najpierw rozmieszać z odrobiną zimnej wody a potem dodać do gotującej, zapobiega to powstawaniu grudek. Do wody najlepiej dodac kostkę rosołową wtedy ma ona jakiś smak. Najbardziej mi smakuje gdy zastygnie i wtedy kroje plastry i przysmażam na masełku. Pycha.

pozdrawiam

Zgłoś 19.04.2010 Jalna

Kasza kukurydziana gotowana na wodzie na gęsto, w czasach mojego dzieciństwa nazywała się mamałygą. Podawało się ją okraszoną skwarkami z cebulką, popijało swojskim zsiadłym mlekiem. Pycha.

... Pokaż więcej

Kasza kukurydziana gotowana na wodzie na gęsto, w czasach mojego dzieciństwa nazywała się mamałygą. Podawało się ją okraszoną skwarkami z cebulką, popijało swojskim zsiadłym mlekiem. Pycha.