Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kawa Kujawianka

Tekst i foto gajka 15-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.12 kcal w kubku

Składniki:

paczka kawy wg przepisu

Jak przyrządzić:

5-litrowy garnek, w nim 4 l wody zagotować, wsypać odpowiednią ilość kawy, przykryć pokrywką.

Uwagi:

Kawa ta składa się z żyta, które zawiera wit. B, A, E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Poprawiają pamięć i wprowadzają w dobry nastrój. Żyto pobudza perystaltykę jelit, co zapobiega zaparciom. Wzmacna serce i chroni naczynia przed miażdżycą, łagodzi też kaszel. Jęczmień obfituje w cenne wit. i białka, które łagodzą stany zapalne przewodu pokarmowego, napary z tego ziarna pomagają zwalczyć infekcje dróg oddechowych. Cykoria działa jak lek. Uspokaja nerwy, tonizuje pracę serca i układu krążenia, pomaga przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz chorobach wątroby. Ma też selen, który poprawia odporność. Burak: pomaga w utzymaniu ciśnienia w normie, utracie zbędnych kilogramów. Łagodzi zaparcia i niektóre choroby jelit, wątroby i żołądka. Zbożówka sprzyja małym dzieciom i ludziom w podeszłym wieku. Można ją pić rano i wieczorem. Mogą ją pić ci, co cierpią na bezsenność, mają wrażliwy żołądek, nadkwasotę, chorą wątrobę, owrzodzenia przewodu pokarmowego. Poprawia metabolizm i ma mało kalorii. W 100 g parzonej kawy zbożowej jest tylko 5 kcal, a w kubku 12. Nie mogą jej pić chorzy na celiakię.

Czas przygotowania:

Zaparzamy pod przykryciem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.