Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kawa mrożona

Tekst i foto qwertyou 23-08-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
15 złprosty10 min.-

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 żółtka, 5 łyżeczek cukru, 4 łyżeczki cappuccino, woda, mleko.

Jak przyrządzić:

Do wysokiej szklanki wsypujemy 4 łyżeczki cappuccino (smak dowolny, ja lubię waniliowe), zalewamy do połowy zimną wodą, mieszamy.
Do shakera (jeśli ktoś nie ma, może być słoiczek) wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (koniecznie granulowanej, a nie startej na pył) i 3 łyżeczki cukru, zalewamy to odbrobiną wody, dosłownie odrobiną (tak żeby tylko zakryć wodą kawę i cukier) i wstrząsamy, aż powstanie pianka.
W drugim naczyniu do 2 żółtek wsypujemy 2 łyżeczki cukru i ucieramy łyżeczką. Do szklanki z cappuccino wkładamy piankę z shakera, a następnie wlewamy żółtko z cukrem. Kolejność jest bardzo ważna, ponieważ żółtko i tak opadnie na dno, ale tym sposobem smakiem żółtka przeniknie pianka i cappuccino. Na końcu wlewamy zimne mleko. Wkładamy do lodówki, samo wrzucenie kostek lodu nie starczy, ponieważ ubita w shakerze pianka jest stosunkowo ciepła, a tym samym mniej smaczna.

Potrzebne przybory:

szklanka, shaker (ew. słoik), łyżeczka

Jak podawać?

W wysokiej szklance z kostkami lodu. Pychota.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.