Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kawa rozpuszczalna z taaaaką pianką

Tekst i foto emma 02-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1 kubek? złprosty? min.?

Składniki:

- kawa rozpuszczalna (tyle co zwykle na kubek sypiesz),
- cukier (tyle co zwykle słodzisz; jeśli kawę gorzką pijasz, przejdź do innego przepisu;).

Jak przyrządzić:

Do kubka wsyp kawę, cukier i 3 krople gorącej wody - dosłownie 3 krople!
Energicznie łyżeczką lub mikserem utrzyj, aż zrobi się wysoka, puszysta i jasna masa.
Dolej ciepłej, przegotowanej wody tak do 3/4 wysokości kubka, zmruż oczka i delektuj się nowym smaczkiem twojej kawy. Mmmmmmm, pycha....:)

Czas przygotowania:

Zrobisz wszystko w czasie, gdy woda będzie się gotować.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.07.2003 manja

a ja ucierałam, ucierałam i nic! nie zrobiła mi się żadna pianka :( O co chodzi??

Zgłoś 25.02.2003 Bunia

Probowałam z cukrem i bez - pycha. Zdziwiłam się , że tak długo piję kawę i nie wiedziałam że z kawy rozpuszczalnej mozna coś takiego przygotować ,

Zgłoś 28.11.2002 Anka

Miłośnikom tej kawy ( którym i ja jestem) proponuję kupić taki specjalny mały mikserek... Nie trzeba niczym trząść w shakerze i o ile skraca się czas przygotowania!

Zgłoś 17.11.2002 sailor

tego rodzaju kawusia najlepiej wg mnie smakuje gdy zalewa sie nia 3 kulki lodow czekoladowych na wierzch wrzuca kleksa z bitej smietany i calosc posypuje wiorkami czekolady :-) a jesli wczesniej... Pokaż więcej

tego rodzaju kawusia najlepiej wg mnie smakuje gdy zalewa sie nia 3 kulki lodow czekoladowych na wierzch wrzuca kleksa z bitej smietany i calosc posypuje wiorkami czekolady :-) a jesli wczesniej lody skropi sie odrobina rumu to w ogole jest pyyycha :-)))

Zgłoś 14.11.2002 Pawel

Tak kawa z cukrem,bez cukru,ze śmietanka lub bez...Najważniejsze nie zapomnieś kawy,bo nie ma nic gorszego niż kawa bez kawy.

Przepis jest super!!!

Zgłoś 11.11.2002 ewa

to sie nazywa caffe frappe - grecka,

mozna pic z cukrem, bez cukru, kawe z mala iloscia wody i cukru (moze byc nawet bardzo duzo) wytrzasc w shakerze az do powstania piany, przelac do wys... Pokaż więcej

to sie nazywa caffe frappe - grecka,

mozna pic z cukrem, bez cukru, kawe z mala iloscia wody i cukru (moze byc nawet bardzo duzo) wytrzasc w shakerze az do powstania piany, przelac do wysokiej szklanki, uzupelnic mlekiem, na upaly dodac kilka kostek lodu, pic przez slomke, pod parasolem, na plazy...

w zimie siedzac blisko kaloryfera...

ach...

Zgłoś 04.11.2002 madzia

tę kawę można zrobić bez cukru.

Wsypać do szejkera tyle kawy co zwykle, dodać mleko i energicznie trząść. Rewelacyjna

Zgłoś 09.09.2003 Grek

dla wszystkich, którym sie wydaje że pili FRAPPE!!!!

Frappe robi się shakerem z kawy rozpuszczalnej, wody gazowanej (!!!), mleka, kostek lodu i cukru. Wlewa sie do szklanki, a na wierzch... Pokaż więcej

dla wszystkich, którym sie wydaje że pili FRAPPE!!!!

Frappe robi się shakerem z kawy rozpuszczalnej, wody gazowanej (!!!), mleka, kostek lodu i cukru. Wlewa sie do szklanki, a na wierzch kładzie się łyżeczką piankę, która powstaje w shakerze! Jak ktoś nie ma shakera, może być zakręcany słoik :) Trzęsie sie tak długo, aż rozpuszczą się kostki lodu. Jest to frappe, jakiej można się napić w Grecji (nie mylić z grecką, zwaną też po turecku, czy gruzińską - tu gotuje sie kawę z przyprawami w małym specjalnym rondelku z duza ilościa cukru, szczyptą soli, kardamonu i cynamonu)

Zgłoś 17.09.2003 kartom&mx

fajny przepis szkoda tylko ze az2x probowalismy i nic z tego nie wyszlo, moze gdzies robimy blad?!

Zgłoś 28.12.2003 sky

Z tego co wiem kawę w taki sposób przygotowywuje się także w Serbii. Proponuję wsypywać nieco więcej kawy rozpuszczalnej niż normalnie.

Zgłoś 02.02.2004 amarsina

taka kawa jest pycha! :) podobnie przyrządzają ją Egipcjanie... twierdzą, że po porządnym utarciu kawa nie tylko smakuje lepiej ale i bardziej działa! Mój znajomy ucierał kawę przez 15 minut zan... Pokaż więcej

taka kawa jest pycha! :) podobnie przyrządzają ją Egipcjanie... twierdzą, że po porządnym utarciu kawa nie tylko smakuje lepiej ale i bardziej działa! Mój znajomy ucierał kawę przez 15 minut zanim dolał resztę wody! To się nazywa mistrzostwo.. a jaka potem przyjemność...!!! Ja niestety nie mam takiej cierpliwości.. ;)

Zgłoś 19.06.2004 bb

zaj.....,tylko że zamiast gorącej wody na początek dodałam odrobine mineralnej gazowanej,ale pianka była na pół kubka.....dzięki.

Zgłoś 26.06.2004 niufel

pycha i pomyśleć że było w zasiegu mojej ręki wcześniej.

Zgłoś 08.07.2004 magie

machałam, machałam tą łyżeczką i nic nie wyszło. czy ten przepis wychodzi również bez cukru?

Zgłoś 02.09.2004 heh

frappe robi sie z kawy rozpuszczalnej, cukru lub bez cukru wody niegazowanej!!! i nie zadnej goracej!! tylko zimnej wsypuje sie kawe cukier troche wody do shakera potrzasa az uzyska sie piane a ... Pokaż więcej

frappe robi sie z kawy rozpuszczalnej, cukru lub bez cukru wody niegazowanej!!! i nie zadnej goracej!! tylko zimnej wsypuje sie kawe cukier troche wody do shakera potrzasa az uzyska sie piane a nastepnie wlewa sie mleko - jezeli ktos lubi to bez mleka i dolewa sie jeszcze wody niegazowanej oczywiscie... do tego kostki lodu i koniec... pierwsze slysze zeby to sie robilo z goracej wody... hmm bylam w grecji juz kilka azy non stop pilam frappe i nawet pytalam jak ja zrobic i ja uzyskalam taki przepis od rodowitego greka...:) tylko z tym ze oni maja jakies takie specjalne urzadzonka do mieszania tej kawey zeby wyszla ta pyszna pianka... ale w shakerze tez wyjdzie... pozdrowionka papa

Zgłoś 02.09.2004 heh

ahaa i jeszcze mleko to podobno najlepiej to skondensowane - przynajmniej oni takie mieli papa

Zgłoś 17.04.2005 kocham sexxxxx

napisz do mnie4831750

Zgłoś 03.02.2005 pigolina

cóż wam powiedzieć. zgadzam sie z ktoryms przedmowca(przedmowczynia), ze frappe robi sie z zimnej wody niegazowanej wg przepisu powyrzej, tylko ze ja mialam zalewane ok pol na pol woda i mleko. ... Pokaż więcej

cóż wam powiedzieć. zgadzam sie z ktoryms przedmowca(przedmowczynia), ze frappe robi sie z zimnej wody niegazowanej wg przepisu powyrzej, tylko ze ja mialam zalewane ok pol na pol woda i mleko. przyzad do robienia pianki mam rodem z Grecji. Frappe pycha, polecam wszystkim. taka kawe jak jest polecona w tym przepisie robi moja babcia i to u niej po raz pierwszy sie dowiedzialam ze cos takiego mozna zrobic. wody trzeba nalac doslownie odrobinke i mieszac w porzadnym kubku(bo to sie raczej silno robi). zreszta domyslam sie czemu moze nie powychodzilo wam to. tego sie w zasadzie nie miesza, tylko sie UCIERA, zeby rozetrzec cukier i zeby wyszla masa jednolita i bez grudek. reszta wg przepisu powyrzej. Smacznego i powodzenia w ucieraniu :)

Zgłoś 29.06.2005 ewaspam

Przeczytalam, przyrzadzilam i rozmarzylam sie. Tym, ktorzy zamiast deletkowac sie zyciem, narzekaja ze nie wyszla puszysta jasna masa podczas krecenia podaje: krecilam te mase zwykla duza lyzka ... Pokaż więcej

Przeczytalam, przyrzadzilam i rozmarzylam sie. Tym, ktorzy zamiast deletkowac sie zyciem, narzekaja ze nie wyszla puszysta jasna masa podczas krecenia podaje: krecilam te mase zwykla duza lyzka w zwyklym duzym kubku do kawusi sniadaniowej. Zalalam zwykla woda i jedynie na koniec dodalam kogiel-mogiel z 1 zolka, 3 lyzeczek cukru ze szczypta cukru waniliowego. To wspaniale uczucie smakowac tak pyszna, troszke bardziej slodsza niz zwykle kawusie, na dobry poczatek dnia. Delektujmy sie zyciem. Jest ono nam dane tylko jeden raz.

Zgłoś 29.06.2005 ewaspam

Przeczytalam, przyrzadzilam i rozmarzylam sie. Tym, ktorzy zamiast deletkowac sie zyciem, narzekaja ze nie wyszla puszysta jasna masa podczas krecenia podaje: krecilam te mase zwykla duza lyzka ... Pokaż więcej

Przeczytalam, przyrzadzilam i rozmarzylam sie. Tym, ktorzy zamiast deletkowac sie zyciem, narzekaja ze nie wyszla puszysta jasna masa podczas krecenia podaje: krecilam te mase zwykla duza lyzka w zwyklym duzym kubku do kawusi sniadaniowej. Zalalam zwykla woda i jedynie na koniec dodalam kogiel-mogiel z 1 zolka, 3 lyzeczek cukru ze szczypta cukru waniliowego. To wspaniale uczucie smakowac tak pyszna, troszke bardziej slodsza niz zwykle kawusie, na dobry poczatek dnia. Delektujmy sie zyciem. Jest ono nam dane tylko jeden raz.

Zgłoś 06.05.2007 karolinka

a ja ucierałam, ucierałam i nic! nie zrobiła mi się żadna pianka :( O co chodzi??

Zgłoś 24.05.2007 olaf

wlasnie zrobilam, zajebista sprawa, polecam:)

Zgłoś 12.12.2007 anulcia

niewychodzi mi :[

Zgłoś 10.06.2009 Spokko

Ja to robię tak:

1 lub 2 łyżeczki kawy, zależy od naczynia w którym się robi kawe

1 lub 2 łyżeczki cukru (lub brak)

mleko lub woda (zimne!)

opcjonalnie lody o smaku w... Pokaż więcej

Ja to robię tak:

1 lub 2 łyżeczki kawy, zależy od naczynia w którym się robi kawe

1 lub 2 łyżeczki cukru (lub brak)

mleko lub woda (zimne!)

opcjonalnie lody o smaku waniliowym, śmietankowym lub po prostu kostki lodu

Przepis:

Wsypać kawę, zalać mlekiem (lub wodą) (ok 1/4 naczynia) dosypać cukier i przez 2 minuty miksować.

Powinna się zrobić wysoka i gęsta piana.

Wrzucamy kostki lodu i zalewamy całość mlekiem lub wodą.

Pianę po wierzchu można przysypać startą czekoladą :)

Dobrze się pije przez słomkę :)

Smacznego!

Zgłoś 12.12.2009 hmmmm

Dolączam się do osoby poniżej..No bo jak pianka ma wyjść z łyżeczki kawy i cukru z trzema kroplami wody?

Zgłoś 04.04.2009 Monika

Ja zrobiłam z kawy Ricore i miksowałam na największych obrotach ok. 10 minut. Później zalałam gorącą wodą. Pyyyyyyszna spieniona kawa = D

Zgłoś 14.06.2011 zal

zal mi tego i tyle !!!

Zgłoś 29.07.2010 pexx

jak to wydrukowac???

Zgłoś 28.07.2010 ev

To tak jakby z jajecznicy z 1 jaja zrobić jajecznice z 20 jaj...

nie warto brudzić miksera i tak nie wyjdzie!!!

Zgłoś 30.08.2010 sg2122

pexx- musisz to zaznaczyć i wkleić do Worda czy notatnika i klikasz drukuj..

"jezu" kto by tego nie umiał zrobić?? ty hahah")