Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kebab

Tekst i foto Samir 01-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyok. 20 min.?

Składniki:

Mięso mielone dwa albo trzy razy (najlepiej wołowe lub baranie, ewentualnie może być wołowo-wieprzowe), pietruszka, cebula, czosnek, przyprawy do kebabu - jeśli nie mamy gotowych, to zmieszajmy mielone: cynamon, słodką paprykę, imbir, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową, kamun, czyli mielony kmin rzymski - Cuminum cyminum - bez kminu to nie kebab, ostatecznie nasz mielony kminek. Wszystkie składniki w proporcjach rozsądnych, jak pisał hrabia Fredro: "Znaj proporcjum, mocium panie".

Jak przyrządzić:

Siekamy pietruszkę, cebulę, przeciskamy czosnek i wyrabiamy wszystko z mielonym mięsem, dodając przyprawy. Następnie wyrobioną masę formujemy w podłużne wąskie kotleciki lub nadziewamy na patyczki do szaszłyków (w tym przypadku najlepiej potrzymać kotleciki przez ok. 1,5 godziny w lodówce przed grillowaniem lub dla zagęszczenia konsystencji dodać jajko... inaczej mogą się rozpadać). Nazwa szisz kebab bierze sie stąd, że tradycyjnie kotelciki są właśnie nadziewane na metalowe szpadki... Szisz, w liczbie mnogiej szijasz w języku arabskim znaczy szpada, rapier, natomiast kebab pochodzi od arabskiego geminowanego - podwójnego czasownika kabba. Tenże czasownik w drugiej klasie odmiany - kabbaba znaczy dokładnie: rolować, formować na kształt kulki. Owe kulki czy kotleciki pieczemy na umiarkowanym ogniu.

Uwagi:

Sam nie wiem, dlaczego dosyć powszechnie serwowaną w khobzie czy inaczej picie z warzywami i sosem szawarmę nazywa się u nas kebabem. Może to wpływy tureckie. Nie wiem. Ale to tak jakby mielonego nazywać schabowym albo fasolową mylić z grochówką. Abstrahując od nomenklatury, najważniejsze jest, żebyśmy jedli zdrowo i smacznie. A do kebabu polecam przeróżne sosy, np. tzatziki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.08.2006 sprostowywacz

wieprzowina??? o nie! wołowina? w najgorszym wypadku, zdecydowanie lepiej baraninę jak dostaniesz.... Arabowie nie jedzą wieprzowiny!!! poza tym trochę dziwne, kebab z mielonego? Dla mnie to świ... Pokaż więcej

wieprzowina??? o nie! wołowina? w najgorszym wypadku, zdecydowanie lepiej baraninę jak dostaniesz.... Arabowie nie jedzą wieprzowiny!!! poza tym trochę dziwne, kebab z mielonego? Dla mnie to świętokradztwo. A szkoda, że nie ma kebabów wegetariańskich...

Zgłoś 03.10.2011 Adam

Turcy mają 2 rodzaje kababa:

Szisz kebap czyli pieczony na ruszcie poziomym - to właśnie opisujesz w przepisie

oraz

Doner kebap czyli pieczony na ruszcie pionowym - czyli tak... Pokaż więcej

Turcy mają 2 rodzaje kababa:

Szisz kebap czyli pieczony na ruszcie poziomym - to właśnie opisujesz w przepisie

oraz

Doner kebap czyli pieczony na ruszcie pionowym - czyli takie kebab jaki dostaniesz w Polsce wszędzie.

Zgłoś 24.11.2010 shakira

Ludzie przestancie p.. o Arabach, jesli jestescie Aarabami to nie jedzcie tej wieprzowiny, nikt was nie zmusza! a jesli nie jestescie, to mozecie sobie robic te kebaby z czego chcecie, nawet z p... Pokaż więcej

Ludzie przestancie p.. o Arabach, jesli jestescie Aarabami to nie jedzcie tej wieprzowiny, nikt was nie zmusza! a jesli nie jestescie, to mozecie sobie robic te kebaby z czego chcecie, nawet z przepiorek, gwoli eksperymentu! To nie jest serwis kulturowy, tylko kulinarny!

A przepis jest fajny:)

Zgłoś 10.11.2006 grin

są za to pity z wegetariańskim nadzieniem np. w gańsku- zabiance w grinłeju

Zgłoś 07.02.2007 Samir

Sprostowywując Szanownego Sprostowywacza nie wszyscy Arabowie to muzułmanie, a tym religia zabrania między innymi jadania wieprzowiny. Arabskim chrześcijanom owa smakuje nie mniej niż nam.

... Pokaż więcej

Sprostowywując Szanownego Sprostowywacza nie wszyscy Arabowie to muzułmanie, a tym religia zabrania między innymi jadania wieprzowiny. Arabskim chrześcijanom owa smakuje nie mniej niż nam.

Zgłoś 06.01.2007 jog

Właśnie to jest prawdziwy kebab. Szczególnie z baraniny. Mięty można dodac. To co u nas w knajpach podają i nazywają kebabem to jest siwętokradztwo :-)

Zgłoś 05.07.2007 Legolas

Widać jak się znasz na kebabach. Właściwy Kebab jest właśnie z mięsa mielonego, nakładanego warstwami na szpikulec do pieczenia.

Zgłoś 11.01.2008 yenifer

Witam,

własnie stworzyłam kebab wg przepisu zaraz wrzucam do piekarnika, zobaczymy co z tego wyjdzie.:)

Zgłoś 12.07.2008 ;-)

Lepiej pozno niz wcale. Sprostowujac Samir-a

Wszelkie zakazy religijne maja rodowod w zyciowych sprawach. I tak i tutaj jest. Mieso wieprzowe latwiej sie psuje, a dopiero pozniej zosta... Pokaż więcej

Lepiej pozno niz wcale. Sprostowujac Samir-a

Wszelkie zakazy religijne maja rodowod w zyciowych sprawach. I tak i tutaj jest. Mieso wieprzowe latwiej sie psuje, a dopiero pozniej zostalo to wcielone jako nakaz religijny.

I pewnie dlatego Arabscy chcrzescijanie i Muzulmanscy Arabowie tego rodziaju miesa nie jedza. Jedyna odmiana sa goscie naplywajacy spoza rejonu.

Zgłoś 24.07.2011 Darek

potwierdzam,że jest to danie z mięsa mielonego... takie podają w restauracjach w Egipcie :-)

Zgłoś 24.11.2010 shakira

Ludzie przestancie p.. o Arabach, jesli jestescie Aarabami to nie jedzcie tej wieprzowiny, nikt was nie zmusza! a jesli nie jestescie, to mozecie sobie robic te kebaby z czego chcecie, nawet z p... Pokaż więcej

Ludzie przestancie p.. o Arabach, jesli jestescie Aarabami to nie jedzcie tej wieprzowiny, nikt was nie zmusza! a jesli nie jestescie, to mozecie sobie robic te kebaby z czego chcecie, nawet z przepiorek, gwoli eksperymentu! To nie jest serwis kulturowy, tylko kulinarny!

A przepis jest fajny:)

Zgłoś 02.11.2010 Antekk

A ja jak najbardziej robię kebaby z wieprzowiny i bardzo mi smakują.