Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ketchup wykwintny

Tekst i foto m.b 01-10-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-15 złprostyok. 90 min.-

Składniki:

koncentrat pomidorowy (1 kg), 1 strąk ostrej papryczki, 30 dkg cebuli, główka czosnku, 1/2 szklanki białego octu winnego, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki pieprzu, po 1/2 łyżeczki zmielonego: ziele angielskie, imbir, cynamon, goździki, 2 łyżki oliwki, sól do smaku.

Jak przyrządzić:

Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i osączyć. Koncentrat, papryczkę, cebulę przełożyć do rondla i gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Mieszać! Po ugotowaniu przetrzeć całość przez sito, dodać przyprawy, miód, ocet, olej i ząbki czosnku i gotować jeszcze ok 30 minut na małym ogniu. Wyjąć czosnek. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić.

Potrzebne przybory:

Sitko, ostry nóż.

Jak podawać?

Jak każdy ketchup.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.10.2009 m.b.,

Poprawka!!! Nie koncentrat, lecz PRZECIER POMIDOROWY!!!!! Przepraszam za pomyłkę.