Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kiełbasa biała surowa

Tekst i foto Maxell 31-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

A. Surowiec na 5 kg kiełbasy:
1. Wieprzowina kl. I nie peklowana - 1,0 kg
2. Wieprzowina kl. II nie peklowana - 3,5 kg
3. Wołowina kl. I lub II nie peklowana - 0,5 kg
Wołowina kl. I lub II może być zastąpiona wieprzowiną kl. III
B. Przyprawy i materiały pomocnicze:
1. Sól warzonka - 0,10 - 0,11 kg (w zależności od upodobań smakowych)
2. Pieprz naturalny mielony - 0,005 kg
3. Czosnek - 0,004 kg
4. Majeranek - 0,005 kg
Pieprz naturalny może być zastąpiony podwójną ilością pieprzu ziołowego.
Można zaniechać dodatku majeranku oraz zwiększyć ilośc czosnku do 0,006 kg.

Materiały pomocnicze:
1. Kiełbasnice o średnicy 32-36 mm (można kupić na rynku lub w masarni)
2. Przędza do zawiązania końcówek.

Jak przyrządzić:

Mięso należy rozdrobnić nastepująco:
Wieprzowinę kl. I zmielić maszyką przez siatkę o śr. oczek 13 mm, wieprzowinę kl. II - przez siatkę 10 mm, wołowinę przez siatkę 2-3 mm (dwa razy).
Przygotowanie wołowiny lub zastępczo wieprzowiny kl. III:
Po dwukrotnym przepuszczeniu przez maszynkę na siatce 2-3 mm, wołowinę miesza sie dokładnie z dodatkiem ok. 45% wody (zimna). Podczas mieszania dodaje się sól i przyprawy.
Mieszanie:
Wieprzowinę kl. I miesza się z wieprzowiną kl. II. Podczas mieszania dodaje się 6% zimnej wody w stosunku do ciężaru wieprzowiny kl. I i II i miesza do wchłonięcia wody, po czym dodaje się wymieszaną wołowinę z przyprawami i miesza do dokładnego wymieszania wszystkich składników.
Napełnianie jelit:
Kupione jelita są już oczyszczone i mogą być zasolone, dlatego też zaleca sie ich kilkugodzinne moczenie, a następnie przepłykanie bieżącą wodą wewnątrz.
Na maszynkę do mielenia mięsa zakłada sie metalową lub plastikową końcówke do napełniania kiełbas (są z zasady w kompletach lub można kupić na rynku) i napełnia się ściśle jelita, pozostawiając w zwojach dowolnej wielkości.Końce zawiązuje sie przedzą, zaś powietrze (pecherzyki widoczne wewnątrz) należy wykłuwać igłą.
Można podczas napełniania jelit odkręcać kiełbasy na odcinki dowolnej długości.

Potrzebne przybory:

Podałem wyżej.

Jak podawać?

Według uznania, ale najlepiej na gorąco i z chrzanikiem. Smacznego.

Uwagi:

Jeśli chcemy, można do produkcji użyć mięsa peklowanego, wtedy kiełbasa po sparzeniu bedzie miała kolor czerwony nie szary, lecz bedzie zawierała saletrę.
Peklowanie mięsa na kiełbasy:
do podanej wcześniej ilości soli dodajemy saletrę w ilości ok. 0,005 kg, mieszamy.
Mięso podzielone na gatunki i pokrojone na kawałki o wielkości ok. 5-6 cm mieszamy dokładnie z mieszanką soli i saletry, przyjmując proporcjonalnie do ilości mięsa ilość mieszanki. Dokładnie dociskamy ręką aby wypchnąć powietrze.
Ja nastepnie przykrywam naczynia z mięsem ściereczkami i kładam do lodówki. Po 3 dniach jest gotowe do użytku. Można zaraz po wymieszaniu pozostawić naczynia z mięsem w temperaturze pokojowej na ok. 3 godz. Przyspiesza to proces peklowania.

Czas przygotowania:

Parzenie:
Aby kiełbasa była soczysta należy ją parzyć w temp. 72-75 stopni C przez 25-35 min do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 68-70 stopni C. Czas parzenia podaje dla osób nie posiadających sądy do mierzenia temperatury wewnątrz produktu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.11.2004 Maxell

Cześć

Wejdź na mój top o temacie: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury, tam znajdziesz wszystko na ten temat.

Pozdrowionka

Zgłoś 13.04.2008 Wnuczek

Więcej przepisów na smaczne domowe wędliny na stronie www.wedlinydomowe.pl w przypadku problemów istnieje też forum www.wedlinydomowe.pl/forum

Pzdr.

Zgłoś 04.04.2012 rodak

nie podajecie wiadomosci o dodatkach aby kielbasa biala odchodzila od flaka i zeby nie czerniala po spazenia!

Zgłoś 04.04.2012 rodak

nie podajecie wiadomosci o dodatkach aby kielbasa biala odchodzila od flaka i zeby nie czerniala po spazenia!

Zgłoś 05.04.2012 bobo

Sonda to nie "sąda"! Sonda - bo sondujemy, a nie sądzimy!!!