Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kiszone cytrynki

Tekst i foto Teresa 09-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.?

Składniki:

3-4 cytryny, sól, olej.

Jak przyrządzić:

Tak przygotowane cytryny widziałm kiedyś w na programie telewizyjnym Travel - były to przepisy jakiejś egzotycznej kuchni, są super jako dodatek do potraw. Cytyny należy sparzyć i pokroić na ósemki, układać warstwami ciasno w słoiczku, każdą warstwę posypać solą (tak na oko 1 pełna łyżeczka). Następnie zalać olejem, zakręcić słoiczek i wstawić do lodówki. Po kilku dniach można zacząć używać.

Jak podawać?

Super jako dodatek do potraw z owoców morza, ale równierz można trochę poeksperymentować z potrawami mięsnymi. Ja próbowałam do duszonego na ostro kurczaka - bardzo dobry efekt.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.06.2007 isabelia

to super dodatek do deski serów

Zgłoś 27.07.2008 bulion

Ciekawe. ale wszystkie przepisy na kiszone cytryny nigdy nie miały w recepturze oleju. Musze spróbowac. Dzięki 1