Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kitołaszka, czyli spagetti po mojemu

Tekst i foto cichoniek 24-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6 porcji20 złprosty45 min.?

Składniki:

Makaron spagetti.

Sos:
- pół kilograma mięsa mielonego,
- cztery średnie marchewki,
- dwie cebule,v
- trzy papryki (najlepiej w różnych kolorach - zielona, czerwona i żółta),v
- 3 słoiczki koncentratu pomidorowego,
- tymianek, bazylia, oregano (najlepiej świeże)
sól, pieprz, ostra paryka,
- olej do smażenia,
- woda do podlewania potrawy.


Jak przyrządzić:

Kroimy cebulkę, marchewkę w kostkę, paprykę w cienkie paseczki. Zioła siekamy. W dużym rondlu,lub szerokiej patelni (muszą się zmieścić wszystkie składniki) podsmażamy cebulkę aż do zeszklenia i dodajemy mięso. Parę minut smażymy a po chwili dolewamy trochę wody. Wsypujemy pokrojoną marchewkę i posiekane świeże zioła. Dusimy wszystko pod przykryciem (co pewien czas mieszając) ok. 10 min az do momentu, gdy marchewka troszkę zmięknie.

Wlewamy koncentrat pomidorowy, solimy, dodalemy pieprzu i ostrej papryki (moze byc kawałek posiekanej tzw. czuszki)do smaku. Na samym końcu wsypujemy pokrojoną paprykę i dalej wszystko dusimy, ale już krótko.


W międzyczasie (w ostatniej fazie przygotowania sosu) gotujemy makaron - al dente).

Potrzebne przybory:

Deska, nóż, duże naczynie z przykrywką (rondel, szeroka patelnia, wock), garnek do gotowania makaronu.

Jak podawać?

Podawać na płaskich talerzach, makaron polany sosem, na wierzchu starty parmezan i troche świerzych ziół. Podajemy łyżkę i widelec (jemy jak spagetti).

Uwagi:

Ta potrawa to pychotka, a jej dużym atutem jest wielobarwność - co bardzo wpływa na smak...
Bardzo ważna jest kolejność dodawania do sosu składników, ponieważ chodzi o to, aby wszytkie warzywa były chrupiące, a nie rozgotowane.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.10.2003 marta

to jest dopiero danie :P najlepsze zrobione wlasnie samemu bez zadnych kupowanych sosow. tez tak robie, ale czasem zamiast koncentratu daje pomidory z puszki/ kartonu. czasem daje pare pieczarek... Pokaż więcej

to jest dopiero danie :P najlepsze zrobione wlasnie samemu bez zadnych kupowanych sosow. tez tak robie, ale czasem zamiast koncentratu daje pomidory z puszki/ kartonu. czasem daje pare pieczarek i na koniec serek smietankowy topiony. pyszotka1

Zgłoś 27.10.2003 Andy

Jest to wzbogacone spaghetti bolonese. Niewatpliwie jest kolorowe i bardzo smaczne, szczególnie, że ze świeżymi ziołami.

Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji, a co do sosów to ...&... Pokaż więcej

Jest to wzbogacone spaghetti bolonese. Niewatpliwie jest kolorowe i bardzo smaczne, szczególnie, że ze świeżymi ziołami.

Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji, a co do sosów to ..."zgadzam się z przedmówcą w caaałej rozciągłosci" (sic! :) )

Pozdrawiam Andy

Zgłoś 20.11.2003 cichy

niedobre to, moja mama 3 godziny robila i wszystkim smakowalo a mi nie - za duzo dodatków

Zgłoś 06.02.2004 agusia

wklejcie jakies zdjecie bo nie mam co wkleic do folderu na informatyce

Zgłoś 25.01.2005 brydziaczek

alez to beznadziejne... 3sloiki koncentratu a fujj!!!

Zgłoś 25.07.2005 henes

sukces tkwi w prostocie za duzo skladnikow

Zgłoś 29.07.2005 Nietoperz

pycha!

Zgłoś 04.10.2005 mili86

wlasnie wrocilam z zakupow bede robic spaghetti z tego przepisu zobaczymy co wyjdzie pozdrawim

Zgłoś 23.02.2006 Edka

PYCHA, ja też to uwielbiam jeść,zresztą mój mężuś też...a synek pewnie polubi....bo narazie jest jeszcze malutki.POLECAM!!!proste i smaczne.

Zgłoś 03.11.2005 Miodek

Dlaczego nie mielibyśmy eksperymentowac? Dzieki temu można poprawiać nawet tak bardzo dobre rzeczy, jak bolonese. Ja zamiast papryki i marchewki dodaję mieszakę warzywną ze słoika (groszek, kuku... Pokaż więcej

Dlaczego nie mielibyśmy eksperymentowac? Dzieki temu można poprawiać nawet tak bardzo dobre rzeczy, jak bolonese. Ja zamiast papryki i marchewki dodaję mieszakę warzywną ze słoika (groszek, kukurydza i ... marchcewka :-) ), a do cebulki odrobinę wędzonki.

Zgłoś 10.11.2005 darek

zrobił bym lepiej????

Zgłoś 24.06.2006 fit pycha

ja zamiast koncentratu dodaje sok FIT śródziemnimorski i jest naprawde pyszne bo on ma taki fajny smak. w jego sklad wchodzi miedzy innymi: pomidor, papryka, oliwki itp. do spagetti idealny:))) ... Pokaż więcej

ja zamiast koncentratu dodaje sok FIT śródziemnimorski i jest naprawde pyszne bo on ma taki fajny smak. w jego sklad wchodzi miedzy innymi: pomidor, papryka, oliwki itp. do spagetti idealny:))) polecam

Zgłoś 20.07.2006 Hermiona

A odkąd do jedzenia spagetti uzywa sie łyżki oj fo pa

Zgłoś 10.08.2006 Angela

Komentarz na samym końcu jest zdumiewający. To nie wiesz ze spaghetti sie je wlasnie łyżką i widelcem :)))

Brawo mądrości!

Zgłoś 14.10.2006 chucky

Spaghetti w zasadzie je się łyżką i widelcem tylko w nielicznych regionach Włoch (głównie na południu), w całej reszcie używa sie do tego noża i widelca :P

Zgłoś 30.01.2007 tomek

a gdzie czosnek się podział ??

Zgłoś 17.03.2007 misia2802

Zawsze byłam ciekawa jak robi się spagetti z prawdziwego zdarzenia a teraz już wiem

dziękuje jutro przyżądze go sama:-))))

Zgłoś 16.05.2007 arek

Od lat sam gotuję sobie i dzieciom a czasami gościom i nieźle mi to idzie. Proszę o pomoc- podajcie mi dobry przepis: jak samemu zrobić makarony- różne. Ja robię tylko makaron domowy do rosołu, ... Pokaż więcej

Od lat sam gotuję sobie i dzieciom a czasami gościom i nieźle mi to idzie. Proszę o pomoc- podajcie mi dobry przepis: jak samemu zrobić makarony- różne. Ja robię tylko makaron domowy do rosołu, zacierki i kluski lane. Chętnie skorzystam z dobrych przepisów. Pozdrawiam gotujących i smakoszy. :) Arek

Zgłoś 01.07.2007 superasia

przepyszne jest, polecam!!!

Zgłoś 22.12.2007 kris

jak wszedłem na tą stronke to az mi slinka poleciała:) wiec nie mogłem sie oprzec i zrobiłem sobie spagetti ale z tytki:( nio zato smak mi przeszedł! pozdrawiam! pa!