Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Klopsiki w sosie pomidorowym

Tekst i foto Andrzej 26-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 osoby? złprosty35 min.średnia

Składniki:


100 g słoniny, 100 g pieczarek, 350 g mielonego mięsa drobiowego, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, mała puszka pomidorów w zalewie, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki gęstej śmietany, natka pietruszki, tłuszcz do smażenia

Jak przyrządzić:

Słoninę i umyte pieczarki zemleć, wyrobić z mięsem mielonym i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Z masy formować małe kuleczki. Podsmażyć je na tłuszczu i wyjąć. Na patelnię włożyć pokrojone pomidory wraz z zalewą, dodać zgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut. Do sosu pomidorowego włożyć klopsiki i dusić razem 10-15minut, po czym dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Posypać natką.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Klopsiki najlepiej smakują z ryżem.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.12.2005 kita

swietny przepis wprawdzie wybrobuje go w przyszlym tygodniu ale juz sie ciesze bo wiem ze to bedzie dobre

Zgłoś 06.05.2006 ewka

proste i pyszne

Zgłoś 25.06.2007 Jola

Andrzej sprobuj do sosu pomidorowego dodać przesmazoną cebulke i pokrojone ogórki kiszone(1-2 stuki sredniej wielkości).Mówie Ci rewelacja.

Zgłoś 25.06.2007 Jola

Andrzej sprobuj do sosu pomidorowego dodać przesmazoną cebulke i pokrojone ogórki kiszone(1-2 stuki sredniej wielkości).Mówie Ci rewelacja.