Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Klopsiki w sosie tatarskim

Tekst i foto Aga 05-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6? złprosty45 min.?

Składniki:

- 50 dkg mięsa mielonego,
- 30 dkg boczku wędzonego,
- 3 cebule,
- 30 dkg wędlin,
- 30 dkg pieczarek,
- 3 kiszone ogórki,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 mały koncentrat pomidorowy,
- 1 mała kwaśna śmietana,
- przyprawy,
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Do mielonego dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przyprawy, wyrabiamy i smażymy klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Kroimy w kostkę boczek, podsmażamy w brytfance i dodajemy: pokrojoną cebulę(piórka), wędlinę(kostka), pieczarki(paseczki). Wkładamy klopsiki i pokrojone w kostkę ogórki, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy ok 3min. Koncentrat rozrabiamy z wodą wlewamy do potrawy, po zagotowaniu zagęszczamy mąką. Na koniec dodajemy śmietanę.

Jak podawać?

Pieczywo itp.

Uwagi:

Mięso można kłaść na rozgrzany olej 2 łyżkami. Zaczynając od boczku jedno smażę a następne produkty w tym czasie kroję, dodaję itd. Przyprawy; jakie kto lubi.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.08.2004 oj

Inaczej wyobrażam sobie sos tatarski

Zgłoś 15.08.2004 bromba

To jest raczej sos typu "cygański" czy też "mysliwski" nie pamiętam dokładnie, aczkolwiek na pewno nie tatarski. Nie mniej jednak danie musi być pyszne - bo przepis wyglada k... Pokaż więcej

To jest raczej sos typu "cygański" czy też "mysliwski" nie pamiętam dokładnie, aczkolwiek na pewno nie tatarski. Nie mniej jednak danie musi być pyszne - bo przepis wyglada kusząco! Pozdrawiam!

Zgłoś 15.05.2005 kebabcio

sos tatarski to mam kupic roleskiego? w sklepie? a wedliny? szynka boczek wedzony kielbasa biala czy salceson.mozna chyba precyzyjniej podac skladniki

Zgłoś 09.11.2005 wladek jest ok

Zgłoś 31.08.2006 Magdzia

Hmmm. A sos tatarski to nie przypadkiem taki majonezowy z ogorkiem kiszonym i cebulka?

Zgłoś 02.09.2008 As

Potrawa bardzo smakowała domownikom i gosciom :) Polecam