Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluseczki ze szpinaku

Tekst i foto Halina 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty15 min.?

Składniki:

2 żółtka, 2 pęczki szpinaku, twarożek mielony ok. 40 dag, bułka tarta, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 150 g masła, ser parmezan do posypania

Jak przyrządzić:

Szpinak posiekać drobno, wrzucić do gotującej się wody, gotować 2 min, odcedzić. Można jeszcze raz posiekać, ma być dobrze rozdrobniony. Wymieszać mielony twaróg z 2 jajkami, dodać bułki tartej tyle, aby była konsystencja ciasta nadającego się na kluski kładzione łyżką, dodać posiekany szpinak, doprawić przyprawami. Na gotującą się wodę wkładać kluski wielkości małej łyżeczki, ugotowane wypłyną na powierzchnię wody. Na patelni rozpuścić masło. Wyjęte kluski kłaść na talerz, polewać masełkiem, posypać parmezanem. Są pyszne szczególnie teraz, na wiosnę, polecam i życzę smacznego.

Jak podawać?

Na ciepło.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.06.2006 Ewunek

coś wspaniałego dla szpinakowych pożeraczy, dzięki za przepis