Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluski kładzione wykwintne

Tekst i foto Makucha 25-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-58 złśredni20 min.średnia

Składniki:

1 szklanka mąki, 3/4 szklanki mleka, 5 jaj, 2 łyżki stołowe masła, sól, 10 dag startego sera żółtego

Jak przyrządzić:

Zagotować mleko z masłem i solą. Jak się zagotuje, wsypać mąkę i mieszać, aż się zrobi "kula" (zdjąć z ognia). Potem dodać jajka (po jednym) i wymieszać - najlepiej mikserem - na końcu dodać ser.
Kluski wkładamy na gotującą się wodę (najlepiej użyć dwóch łyżek - jedną nabieramy ciasto, drugą zrzucamy kluchę z tej pierwszej) i gotujemy pod przykryciem ok. 8-10 minut.

Potrzebne przybory:

garnek, mikser, łyżki

Jak podawać?

Jako dodatek do rozmaitych pieczeni, gulaszów, itp.

Uwagi:

Kluski są bardzo smaczne, ale też bardzo sycące, więc wystarczą 2-3 jako dodatek do jakiegoś dania mięsnego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.04.2006 Karolka

Czy na pewno na taką ilość mąki trzeba az pięć jaj?

Bo przepis wygląda zapowiada się znakomiecie, tylko te jajka..

Zgłoś 25.04.2006 Makucha

Karolino, można pewnie dać mniej jaj, nie wiem, ja robię z pięciu i kluchy są wyrośnięte i pulchne. Ten przepis nie jest moim wymysłem, wyczytałam go kilka lat temu i spróbowałam. Jest OK. Tylko... Pokaż więcej

Karolino, można pewnie dać mniej jaj, nie wiem, ja robię z pięciu i kluchy są wyrośnięte i pulchne. Ten przepis nie jest moim wymysłem, wyczytałam go kilka lat temu i spróbowałam. Jest OK. Tylko przez te jaja, masło i ser szybko się najadamy. SMacznego.

Zgłoś 26.04.2006 Karolka

Dzięki, na pewno wypróbuje :)

Zgłoś 26.04.2006 Liduś25

i jak, wyszło?

Też chcę spróbować...

Zgłoś 19.05.2006 Paweł

wydaje mi się że przed dodaniem jaj trzeba poczekać aż ciasto ostygnie bo inaczej jajka się zetną w gorącym cieście.Chyba że jestem laikiem i się nie znam?Jeśki tak to przepraszam a jeśli mam ra... Pokaż więcej

wydaje mi się że przed dodaniem jaj trzeba poczekać aż ciasto ostygnie bo inaczej jajka się zetną w gorącym cieście.Chyba że jestem laikiem i się nie znam?Jeśki tak to przepraszam a jeśli mam racje to lepiej to dopisać.

pozdrawiam

Zgłoś 26.02.2007 M.

A mi w ogóle nie smakują. :/

Właśnie je zrobiłam i szkoda mi teraz tylko produktów, które w to poszły, bo mogłam zrobić z tego coś innego.

Zgłoś 04.01.2007 gotka

Właśnie robię te kluseczki... zobaczymy.. wieczorem napiszę jak smakowały gdyż mój mąż jest ekspertem od wymyślunków... pozdrawiam.:)

Zgłoś 04.01.2007 gotka

acha.. ponownie ja.. zapomniałam... dodałam jajka tak jak w przepisie i.. nie scięły się. Spokojnie więc.. bez obaw :)

Zgłoś 30.04.2007 Hanna

Troche jak ciasto na karpatkę tylko że gotowane a nie pieczone. Na pewno spróbuję bo u mnie w domu uwielbiamy wszystkie kluchy i makarony.

Zgłoś 14.10.2007 Jamajka

Kluski są pyszne. Po przyrządzeniu kilka moich wskazówek, które mogą ułatwić przygotowanie:

1. Polecam wykorzystać do tego wysokie naczynie, bo ciasto bardzo klei się do robota.

... Pokaż więcej

Kluski są pyszne. Po przyrządzeniu kilka moich wskazówek, które mogą ułatwić przygotowanie:

1. Polecam wykorzystać do tego wysokie naczynie, bo ciasto bardzo klei się do robota.

2. Ser dobrze jest zetrzeć na najdrobniejszej tarce, wtedy ciasto robi się gładkie i jednolite.

3. Kluski robiłam raczej małe nakładając ciasto na połowę łyżki. Dzięki temu były miękkie i dogotowane w środku już po 4-5 minutach.

4. Łyżkę z ciastem zanużałam w gorącej wodzie i czekałam aż kluska sie odklei, dzięki czemu zachowywała kształt.

Rewelacyjne z gulaszem.

Smacznego!

Zgłoś 04.07.2008 jaskolka

Okropność! Nie wiem czy to przepis taki, czy ja powinnam wziąć kilka lekcji gotowania... Ciasto wyszło ok.. ale po ugotowaniu kluski były takie... dziwne.. gąbczaste, rozłażące się, niedobre w s... Pokaż więcej

Okropność! Nie wiem czy to przepis taki, czy ja powinnam wziąć kilka lekcji gotowania... Ciasto wyszło ok.. ale po ugotowaniu kluski były takie... dziwne.. gąbczaste, rozłażące się, niedobre w smaku... jak na mój gust za dużo jajek. Wykwintne to one na pewno nie były... musiałam wywalić.