Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluski leniwe

Tekst i foto wolek68 27-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?8 złprosty30 min.?

Składniki:

Ok. 40 dag dobrze odciśniętego twarogu
(nie powinien być kwaśny!), 3 jaja, 2/3 szklanki mąki, 3/4 kostki masła, 2 łyżki świeżo startej bułki, sól.

Jak przyrządzić:

Rozdrobniony ser ucieramy z jajami, odrobiną masła, mąką i szczyptą soli. Z pulchnej masy formujemy wałeczki i kroimy je na podłużne kawałki. Kluski wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Gotujemy 2-3 minuty, mieszając. Aby ciasto na kluski było jak najbardziej puszyste, można dodać ubitą pianę z białek. Pamiętajmy, że im więcej mąki, tym leniwe są twardsze. Jeśli chcemy mieć kluski we wzorek, odciśnijmy na wałkach kratkę tępą stroną noża.

Potrzebne przybory:

metalowe sito lub maszynka do mielenia, głęboka miska, płaski duży rondel do gotowania, łyżka, łopatka, łyżka cedzakowa, mikser lub kopyść
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.01.2011 lea bonelli

masło trzeba rozpuscić na patelni,dodać bułkę tartą ,wymieszać i podgrzać.następnie polać ugotowane kluski i posypać cukrem i smacznego

Zgłoś 18.01.2008 monik

czemu tylko jeden przepis jest na leniwe?

Zgłoś 19.02.2008 Athenka

na 50 dag sera ja dodaje 2/3 szklanki mąki i ok 4 łyżek masła oraz jedno jajko. Dla mnie 3/4 kostki masła to przesada.

Zgłoś 10.02.2010 aniajpg

athenka ma dobry przepis i dobre proporcje. sprawdziłam, wyszło przysznie. na początku za krótko gotowałam i nie wyszły dość zwarte ale druga porcja ok i te co zostały na zimno idealne i nawet s... Pokaż więcej

athenka ma dobry przepis i dobre proporcje. sprawdziłam, wyszło przysznie. na początku za krótko gotowałam i nie wyszły dość zwarte ale druga porcja ok i te co zostały na zimno idealne i nawet smaczniejsze. podane z masłem, cukrem i cynamonem. pycha:)

Zgłoś 27.01.2010 Feldzensztajn

ej a po co ta bułka??

Zgłoś 18.01.2013 brysia

Może być :)