Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluski śląskie

Tekst i foto aga 16-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.?

Składniki:

ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól

Jak przyrządzić:

Ugotować ziemniaki, przecisnąć dwa razy przez praskę, ubić w misce, wyjąć 1/4 część, w to miejsce wsypać na równo mąki ziemniaczanej, dołożyć wyjęta część. Zagnieść. Ja toczę wałek, kroję na równe kawałki, formuję kulki, a potem w każdej robię wgłębienie np. okragłą rączką noża (jak stempelki). Gotować w osolonej wodzie.

Jak podawać?

z karkówką w sosie, z sosem pieczarkowym, z gulaszem

Uwagi:

Nie dodaję jaja. Takie są miękkie i puszyste
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.12.2011 Margolcia

Krzysiek, bierzesz porcje zgniecionych ziemniakow (i to jest Twoja miarka), ubijasz w misce. Robisz krzyzyk przez srodek. Wybierasz 1/4. Ja te 1/4 rozkladam rownitko na tych pozostalych 3/4, ale... Pokaż więcej

Krzysiek, bierzesz porcje zgniecionych ziemniakow (i to jest Twoja miarka), ubijasz w misce. Robisz krzyzyk przez srodek. Wybierasz 1/4. Ja te 1/4 rozkladam rownitko na tych pozostalych 3/4, ale zeby nie zniszczyc "gniazda" na make ziemniaczana. W to gniazdo wsypujesz make.

Ostatnio dowiedzialam sie od pewnej rodowitej Slazaczki, ze czerwona kapusta - o ktorej i tutaj mowa - zwana byla "modra" bo ma modry kolor po ugotowaniu :))))

Zgłoś 13.10.2010 Krzysiek

Pierwsza uwaga: brak ilości składników.

Druga uwaga: jak to z przepisami, są z jajkami i bez, każda gospodyni ma swój sposób, swoje szczegóły wykonania, nie ma o co się kłócić. Spróbować t... Pokaż więcej

Pierwsza uwaga: brak ilości składników.

Druga uwaga: jak to z przepisami, są z jajkami i bez, każda gospodyni ma swój sposób, swoje szczegóły wykonania, nie ma o co się kłócić. Spróbować taki lub taki i wybrać dla siebie smaczniejszy.

Trzecia związana z krytyką czekoladki: Jeżeli macie zamiar kogoś krytykować, to bez obrażania jej i wyzywania, bo stajecie się tacy sami jak ona. Ktoś kto pisze o psychiatrze wcale nie jest lepszy od czekoladki.

Zgłoś 10.03.2005 kaja

jak dodasz jajko to masz pewnosc ze kluski nie rozgotuja sie...mozna dodac samo zołtko.

Zgłoś 11.03.2005 kamila

Ja też zawsze robię bez jajka, są mięciutkie i nigdy się nie rozgotowały

Zgłoś 11.03.2005 Jaga

Też robię bez jajek i zawsze są takie jak trzeba.

Zgłoś 12.03.2005 pola

a co zrobić, żeby zamrożone po za gotowaniu sie nie rozgotowały? lubie robić dużo klusek i część chciałabym zamrozić, ale ostatnio zagotowanie ich zakończyło się papką w garnku...

... Pokaż więcej

a co zrobić, żeby zamrożone po za gotowaniu sie nie rozgotowały? lubie robić dużo klusek i część chciałabym zamrozić, ale ostatnio zagotowanie ich zakończyło się papką w garnku...

Zgłoś 14.03.2005 aga

Ja ugotowane, rozkładam na tacy w zamrażalce. Jak sie zamrożą, wkładam do torebek. Potem prosto z zamraż wrzucam na osolony wrzątek. Pozdr

Zgłoś 24.05.2005 Magda

Dla czego w tobie jest tyle jadu??

Ja też od dawna robię kluski śląskie wg tego przepisu. nie wiedziałam nawet że Makłowicz go prezentował..

Kluseczki są dobre i godne polecenia..<... Pokaż więcej

Dla czego w tobie jest tyle jadu??

Ja też od dawna robię kluski śląskie wg tego przepisu. nie wiedziałam nawet że Makłowicz go prezentował..

Kluseczki są dobre i godne polecenia..

Zgłoś 03.06.2005 od czekoladki sie tyje

No to w koncu jak? To jest przepis pana Roberta czy zupelnie inny, bo bez jajek? Zdecyduj sie na cos jak juz podejmujesz krytyke... Poza tym Robert Makłowicz jest historykiem, jesli zas chodzi o... Pokaż więcej

No to w koncu jak? To jest przepis pana Roberta czy zupelnie inny, bo bez jajek? Zdecyduj sie na cos jak juz podejmujesz krytyke... Poza tym Robert Makłowicz jest historykiem, jesli zas chodzi o gotowanie to również jest kucharzem-amatorem, kucharzem z zamiłowania.

Zgłoś 06.06.2005 olka

a co to kogo obchodzi skąd jest ten przepis!!! Ja tam nigdy nie oglądałam programu pana Roberta a robie takie same kluski! Oj ludzie przecież ta strona jest właśnie po to, że jak ktoś nie ma cza... Pokaż więcej

a co to kogo obchodzi skąd jest ten przepis!!! Ja tam nigdy nie oglądałam programu pana Roberta a robie takie same kluski! Oj ludzie przecież ta strona jest właśnie po to, że jak ktoś nie ma czasu oglądać każdego programu kulinarnego to sobie tutaj wchodzi i ma!!!

Zgłoś 08.06.2005 leszek

Ja do klusek śląskich nigdy nie daję jaja. Uważam to za barbarzyństwo, ale rozumiem, że są różne zboczenia. Nie trzymam się twardo zasady dodawania mąki ziemniaczanej w stosunku 1:4- robię czase... Pokaż więcej

Ja do klusek śląskich nigdy nie daję jaja. Uważam to za barbarzyństwo, ale rozumiem, że są różne zboczenia. Nie trzymam się twardo zasady dodawania mąki ziemniaczanej w stosunku 1:4- robię czasem odstępstwa. Wszystko to zależy od tego, jaką zawartość skrobi maję ziemniaki. Generalnie przepis agi jest dobry. Ja oprócz podanych składników dodaję odrobinę oleju. Czynię tak od niedawna i jest super-polecam. Czasem, gdy robię kluski na drugi dzień po ugotowaniu ziemniaków muszę dodać troszkę wody, ale to na pewno każdy tak robi.

Zgłoś 12.07.2005 kocham kluski śląskie

kocham kluski śląskie

Zgłoś 19.07.2005 Tomek_14

Kluski są świetne...najprostsza i najsmaczniejsza potrawa (z sosem i mięsem oczywiście)...BEZ JAJKA SĄ O WIELE LEPSZE...bo bardziej puszyste...

Zgłoś 01.08.2005 Nita__

ja właśnie zabieram się do robienia, to bedzie moja pierwsz potrawa sama za siebie trzymam kciuki ;)..mam nadzieję, że mi wyjdzie tym bardziej że to prosty przepis pozdr. :)

Zgłoś 17.08.2005 Maja

Moja Babcia robi najwspanialsze kuski sląskie na świecie, robiła je w opisany przez agę sposób jeszcze zanim Makłowicz się narodził, zawsze bez jajka. Któreś z dzieci w naszej rodzinie dawno tem... Pokaż więcej

Moja Babcia robi najwspanialsze kuski sląskie na świecie, robiła je w opisany przez agę sposób jeszcze zanim Makłowicz się narodził, zawsze bez jajka. Któreś z dzieci w naszej rodzinie dawno temu nazwało je "gumowymi Kluskami" :-) i tak juz zostało... to jest to co tygryski lubią najbardziej.

Zgłoś 19.08.2005 bibi-lola

Zanim Maklowicz wzial sie wogole za szkole kucharska,przepisy ktore on teraz prezentuje istnialy juz wiele...WIELE lat!

A on podsuwa nam polakom po prostu te przepisy od nowa...

Pr... Pokaż więcej

Zanim Maklowicz wzial sie wogole za szkole kucharska,przepisy ktore on teraz prezentuje istnialy juz wiele...WIELE lat!

A on podsuwa nam polakom po prostu te przepisy od nowa...

Przepisy ktore istnieja juz wieki...

A wiec kto tu jest plagiatorem czekoladka?

A zreszta jak mozna byc plagiatorem tradycyjnych potraw?????

Je sie po prostu gotuje,uczy od nowa,modyfikuje,kazdy na swoja modle...

W kluskach slaskich wiele do modyfikowania nie ma-albo sa z jajkiem albo bez jajka.

Ja dodaje np. jeszcze lyzeczke zwyklej maki i robie je tylko z zoltkiem,bo maja potem ladny kolor i sa takie gumiaste(mniam,mniam),ale i miekkie...ja najbardziej to do nich lubie kurczaka w sosie i buraczki z chrzanem!!!

Zgłoś 07.09.2005 Adam

Jadłem to poraz pierwszy na delegacji spytałem w barze jak to się robi po powrocie wszedłem na tą strone żeby się upewnić czy dobrze zapamiętalem zrobilem żonie była oczarowana,jWIELKIE DZIĘKI ... Pokaż więcej

Jadłem to poraz pierwszy na delegacji spytałem w barze jak to się robi po powrocie wszedłem na tą strone żeby się upewnić czy dobrze zapamiętalem zrobilem żonie była oczarowana,jWIELKIE DZIĘKI Adam zRzeszowa

Zgłoś 27.10.2005 ESTERA

WARTO DODAĆ ODROBINĘ MASŁA DO MASY. POLECA, KULSKI SĄ CUDO!!!!

Zgłoś 11.12.2005 Krzysio

Mniam :p

Zgłoś 11.12.2005 rot

po dodaniu jajek to już nie będą kluski śląskie. tradycyjne śląskie są bez jajek.

Zgłoś 25.02.2006 Marek smakosz

Kluski śląskie sa pyszne szczególnie podane z pikantnym gulaszem.Ale uwaga,w tych kluseczkach najważniejsza jast ta dziurka/wgłebienie/która służy temu,aby w niej gromadził się sosik.

Zgłoś 26.02.2006 Niuńka

Kluseczki wg. powyższego przepisu są jaknajbardziej pychotka :)

Kończyłam gastronomik i tam też nas tak uczyli robić kluski ... i oczywiście ta najwazniejsza dziurka ;)

A ty CZEKOL... Pokaż więcej

Kluseczki wg. powyższego przepisu są jaknajbardziej pychotka :)

Kończyłam gastronomik i tam też nas tak uczyli robić kluski ... i oczywiście ta najwazniejsza dziurka ;)

A ty CZEKOLADKO lepiej daruj sobie takie dziecinne uwagi, bo nie masz za grosz kultury osobistej!!!

Zgłoś 05.04.2006 tom

Kluseczki klasa, a Makłowicz pcha wszędzie swoje łapy i nie wygląda to zachęcająco.:)

Zgłoś 15.05.2006 dynia

hey, czekoladka

a moze to Pan Robert sciagna ten przepis z internetu...

przepis na kluski slaskie podejrzewam ,ze jest stary jak Slask i niejedna gospodyni przyrzadza je w ten wlas... Pokaż więcej

hey, czekoladka

a moze to Pan Robert sciagna ten przepis z internetu...

przepis na kluski slaskie podejrzewam ,ze jest stary jak Slask i niejedna gospodyni przyrzadza je w ten wlasnie sposob

mozna wyrazac swoje zdanie ,ale z kultura!

Zgłoś 02.05.2011 MeniOn

Kluski śląskie to pyszny danie połączone z sosami i mięsem więc proszę nie mieszajcie pierogów z nimi. Żeby wyszły smaczne i dobre trzeba włożyć do wyrabiania ciasta Serce i czuć jak ciasto odch... Pokaż więcej

Kluski śląskie to pyszny danie połączone z sosami i mięsem więc proszę nie mieszajcie pierogów z nimi. Żeby wyszły smaczne i dobre trzeba włożyć do wyrabiania ciasta Serce i czuć jak ciasto odchodzi od dłoni wiedząc że już można formować je . Polecam więcej wiary w siebie a nie klócić się ile dodać jaj i na koniec do klusek śląskich nie dodajemy masła SMACZNEGO pozd........

Zgłoś 20.05.2006 plomas

Kluski Ślonski robi sie z jajcym a dziura robi sie małym palcym... Do tego rolada po sztygarsku i modro kapusta... Prosza was gorole o niy wypowiadani sie na tymat klusek...

Zgłoś 26.05.2006 WIOLKA

Robiłam wczoraj, wyszły pyszne...do tego sosik z mięskiem i "niebo w gębie"

Zgłoś 07.07.2006 palida

no pyszne i mieciuchne ale sie troche rozplaszczyly co zrobic zeby byly mimo wszystko spujniejsze????

Zgłoś 02.08.2006 Dareczek

Hmmmmm zaraz zabieram się do roboty i zobaczymy czy mi wyjdą:)

Ja pracuje w hotelu na kuchni ale nie robie tam klusków bo pracuje na kuchni zimnej. :P Od pierogów klusków itp jest kto inn... Pokaż więcej

Hmmmmm zaraz zabieram się do roboty i zobaczymy czy mi wyjdą:)

Ja pracuje w hotelu na kuchni ale nie robie tam klusków bo pracuje na kuchni zimnej. :P Od pierogów klusków itp jest kto inny:) Oni chyba je inaczej robią:] Zobaczymy czy mi wyjdą:] Jak nie wyjdą to będe miał popsuty obiadek a tego bym nie chciał:) W każdym razie z góry dzięki za chęci:P Jak zrobie to napisze czy się udały=]

Zgłoś 07.03.2007 MARTA

Hej!

Robię dziś pierwszy raz kluski śląskie i też miałam dawać jajko ale jak większośc twierdzi, że lepsze są bez jajek to ja też spróbuję.

P.S. mam nadzieję,że nie będę musiała go... Pokaż więcej

Hej!

Robię dziś pierwszy raz kluski śląskie i też miałam dawać jajko ale jak większośc twierdzi, że lepsze są bez jajek to ja też spróbuję.

P.S. mam nadzieję,że nie będę musiała gotować drugi raz ziemniaków, że mi też wyjdą pycha klusie. Pozdrawiam

Zgłoś 03.03.2007 kucharka21

Oj ludzie, ludzie! Przepis ten jest tradycyjnym przepisem na tego rodzaju kluski. W starej książce kucharskiej mojej babci ( ktora z reszta nosi tytul "Kuchnia ŚLĄSKA") taki wlasnie pr... Pokaż więcej

Oj ludzie, ludzie! Przepis ten jest tradycyjnym przepisem na tego rodzaju kluski. W starej książce kucharskiej mojej babci ( ktora z reszta nosi tytul "Kuchnia ŚLĄSKA") taki wlasnie przepis widnieje. Bez jajka kluski śląskie są najlepsze:-)

Zgłoś 13.10.2008 Pancia

Z JAJKIEM CZY BEZ - A JAKIE TO MA ZNACZENIE. NIECH KAZDY ROBI TAKIE JAKIE MU SMAKUJA I BEDZIE DOBRZE. GRUNT TO ZEBY SIE NAJESC I ZEBY BYLO SMACZNE

Zgłoś 19.09.2006 edyt

wspaniały pszesis tez robie takie bez jajek sa lepsze

Zgłoś 21.09.2006 agnieszka

Kluseczki wyszły pyszne. Zwłaszcza, że robiłam je pierwszy raz. Polane sosikiem grzybowym. Palce lizać!!!!!!! Dzięki za przepis.

Zgłoś 26.09.2006 gonia

gumiklejzy sa najlepsze!

Zgłoś 29.09.2006 kasica

moja mama robi zawsze z jajkiem,ostatnio zapomnialo mi sie o jaju i wyszlo tak samo.... to przecierz nie przez nie sa gumowate, widziliscie kiedy biszkopt co sie ciagnie???? wszystko zalezy od ... Pokaż więcej

moja mama robi zawsze z jajkiem,ostatnio zapomnialo mi sie o jaju i wyszlo tak samo.... to przecierz nie przez nie sa gumowate, widziliscie kiedy biszkopt co sie ciagnie???? wszystko zalezy od ziemniakow z jajem czy bez kliseczki palce lizac

Zgłoś 21.02.2007 agnes

Ja będę robiła dzisiak kluski śląskie ale sosem pieczarkowym,bo dzisiaj poszczę.Nie wiem jeszcze jak będą smakowały.

Zgłoś 12.10.2006 marta

a ja mieszkam na śląsku i z tego co wiem kluski robi się bez jajek...a dziurke robi sie palcem a nie nożem :) a najlepiej jak dzieci nam pomagają w tym... pozdrowienia

Zgłoś 21.11.2006 ja

taaaak czekoladko. zatruc to ty sie mozesz ,ale od własnego JADU!! KLUSKI SA PYYYYSZNE!

Zgłoś 24.11.2006 henryk

Wredny, chory psychicznie babsztyl o nicku "czekoladka"zamiast podzielic się doświadczeniem, obraża ludzi.Mam wstręt do czekoladek.

Zgłoś 17.02.2007 renia

Są wyśmienite!!!!

Zgłoś 14.02.2007 Tomek

Dyć że sie kluski ślonskie robi z jajkiym ( 1 jajko na 5-6 kartofli ) Do tego jesce sie daje łyżka soli ( płasko ) i razym ugniato. Pamiętejcie żeby te kartofle ostudzić zanim docie jajka bo sie... Pokaż więcej

Dyć że sie kluski ślonskie robi z jajkiym ( 1 jajko na 5-6 kartofli ) Do tego jesce sie daje łyżka soli ( płasko ) i razym ugniato. Pamiętejcie żeby te kartofle ostudzić zanim docie jajka bo sie wom zważy. Moja uma robi je bez tej dziurecki na sos ale to chyba nie gro roli. Gotowe kluski wciepuje sie na wrzątek ( bez soli ) i gotuje jesce 1-2 minuty od wypłynięcia na wierch

Pozdrawiom i życa smacznego :)

Zgłoś 10.02.2007 zebuu

Ma Pan rację Panie Henryku taka pusta lala jak czekolda powinna zajmować fora o malowaniu pazurków bo chyba o gotowaniu to nie ma żadnego pojecia.

Zgłoś 10.12.2006 agnes

Pamiętajcie,że nie kazde ziemniaki nadają się na kluski!!!

Do tych klusek nie daje się jajka!!!

Jeśli będziecie postępować tak jak podany został przepis,to kluski muszą wyjść!!!ZAP... Pokaż więcej

Pamiętajcie,że nie kazde ziemniaki nadają się na kluski!!!

Do tych klusek nie daje się jajka!!!

Jeśli będziecie postępować tak jak podany został przepis,to kluski muszą wyjść!!!ZAPEWNIAM!

Winę mogą ponosić tylko i wyłącznie ziemniaki,a nie sposób przyządzania.

Ten przepis jest pewny!!!

Zgłoś 10.12.2006

Zapomniałam jedynie dodać,że ja solę wcześniej ziemniaki.Wtedy gdy je gotuję w wodzie,a nie dodaję już soli do masy!!! Mozna też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia,które zostały z obiadu.... Pokaż więcej

Zapomniałam jedynie dodać,że ja solę wcześniej ziemniaki.Wtedy gdy je gotuję w wodzie,a nie dodaję już soli do masy!!! Mozna też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia,które zostały z obiadu.

POZDRAWIAM!

Zgłoś 10.12.2006

Zapomniałam jedynie dodać,że ja solę wcześniej ziemniaki.Wtedy gdy je gotuję w wodzie,a nie dodaję już soli do masy!!! Mozna też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia,które zostały z obiadu.... Pokaż więcej

Zapomniałam jedynie dodać,że ja solę wcześniej ziemniaki.Wtedy gdy je gotuję w wodzie,a nie dodaję już soli do masy!!! Mozna też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia,które zostały z obiadu.

POZDRAWIAM!

Zgłoś 22.12.2006 Henryk

a ja robie kluski kolorowe,dodaje do ciasta koncentrat pomidorowy lub szpinak mielony,smakuja ciekawie i wygladaja wspaniale na talerzu - polecam.

Zgłoś 10.10.2007 bartolomeo

to byly moje pierwsze takie kluski i wyszly idealnie :))) pozdrawiam

Zgłoś 10.10.2007 Weronika

Wiecie co, tak się cofnę do wypowiedzi, w której napisano,iż Makłowicz podał ten przepis w telewizji. Kiedyś oglądałam program, w którym p.Robert zaklepywał sos bułką tartą, a nie mąką. I moja b... Pokaż więcej

Wiecie co, tak się cofnę do wypowiedzi, w której napisano,iż Makłowicz podał ten przepis w telewizji. Kiedyś oglądałam program, w którym p.Robert zaklepywał sos bułką tartą, a nie mąką. I moja babcia, która ma 80 lat też tak robi i robiła zanim Makłowicz przyszedł na świat:)... więc nie ma się co dziwić, że te kluseczki tez, ktoś wiedział jak zrobić zanim nas Makłowicz w telewizji oświecił:)

Zgłoś 01.02.2007 Agula

Wiesz co czekoladka zielonego pojecia nie masz o kluskach slaskich pana Roberta jeszcze na swiecie nie bylo jak na Slasku kluski robiono. Jestem rodowita slazaczka z Rudy slaskiej i wcale nie tr... Pokaż więcej

Wiesz co czekoladka zielonego pojecia nie masz o kluskach slaskich pana Roberta jeszcze na swiecie nie bylo jak na Slasku kluski robiono. Jestem rodowita slazaczka z Rudy slaskiej i wcale nie trzeba jajka sa o niebo lepsze bez jaja .Pozdrawiam wsyzstkich

Zgłoś 08.01.2007 Izzy

Jestem oburzona prostactwem i wolgarnoscia osoby pod pseudonimen CZEKOLADKA, ja mieszkam poza Polska juz ponad 20 lat i jak czytam te komentarze to jestem przerazona. Czy w Polsce ludzie sa tak... Pokaż więcej

Jestem oburzona prostactwem i wolgarnoscia osoby pod pseudonimen CZEKOLADKA, ja mieszkam poza Polska juz ponad 20 lat i jak czytam te komentarze to jestem przerazona. Czy w Polsce ludzie sa tak prymitywni i okropni????

Zgłoś 17.01.2007 Blanka

a czy wiecie,ze jest miaska która sama wyrabia ciasto?Nie trzeba sie bawić:)można kluseczki robic w pierścioneczkach.Jak ktoś jest bardziej zainteresowany to zapraszam do rozmowy.Mój nr gg 84158... Pokaż więcej

a czy wiecie,ze jest miaska która sama wyrabia ciasto?Nie trzeba sie bawić:)można kluseczki robic w pierścioneczkach.Jak ktoś jest bardziej zainteresowany to zapraszam do rozmowy.Mój nr gg 8415878

Zgłoś 22.01.2007 Maggie

Dzieki piekne za wszystkie uwagi, z absolutnym wykluczeniem czekoladki! Czekoladki z kluskami zle ida... sami wiecie.

Bardzo jestem ciekawa tych szpinakowych!

Co ja bym zrobila b... Pokaż więcej

Dzieki piekne za wszystkie uwagi, z absolutnym wykluczeniem czekoladki! Czekoladki z kluskami zle ida... sami wiecie.

Bardzo jestem ciekawa tych szpinakowych!

Co ja bym zrobila bez internetu! I tych wszystkich wspanialych przepisow ktore ktos dla mnie tam wpisuje! Zawsze jestem ogromnie wdzieczna i przyrzekam nie przyniesc wstydu kuchni polskiej! Mieszkam od lat w Stanach i nasi sasiedzi i przyjaciele nie wyobrazaja sobie innych potraw na naszym stole. Musze tez byc kreatywna i nie podawac w kolo tego samego - z jednym wyjatkiem - zawsze mile widziane sa pierogi jako zakaska...

No, chcialam tylko pieknie podziekowac za przepisy a wyszedl mi zyciorys...

Pozdrowienia serdeczne i dziekuje!!!

Zgłoś 27.01.2007 loczek

czekoladka przejedz sie na slask a wysmieja cie wszyscy twoja opinia o jajkach w kluskach slaskich.nigdy sie nie daje jajek do ciasta.wiec nie oczerniaj ludzi jak sie sama nie znasz

Zgłoś 27.01.2007 Dyzio

Ja dodaję całe jajo. Tajemnicę miękkości i puszystości zdradziła mi Babcia - Tradycyjna ślązaczka z Wodzisławia

Trzeba ciasto na kluski dobrze, dobrze wymasować w misce tak aby weszło w n... Pokaż więcej

Ja dodaję całe jajo. Tajemnicę miękkości i puszystości zdradziła mi Babcia - Tradycyjna ślązaczka z Wodzisławia

Trzeba ciasto na kluski dobrze, dobrze wymasować w misce tak aby weszło w nie powietrze. Ja ugniatam ciasto kooło kwadransa i kluseczki są mięciutkie i puszyste.

Pozdrawiam - co dom to receptura. Smacznego

Zgłoś 29.01.2007 Megi

Ja też uwielbiam kluski śląskie pracuje w garmażu i my nie dodajemy jajka są faktycznie łatwe do zrobienia i pyszniutkie.CZEKOLADKO skąd w Tobie tyle agresji każdy tu może napisać swoje zdanie a... Pokaż więcej

Ja też uwielbiam kluski śląskie pracuje w garmażu i my nie dodajemy jajka są faktycznie łatwe do zrobienia i pyszniutkie.CZEKOLADKO skąd w Tobie tyle agresji każdy tu może napisać swoje zdanie a my nawzajem mozemy sie od siebie uczyć.Pozdrawiam wszystkich smakoszy kluseczek:-)

Zgłoś 15.03.2007 ewi

a moge zamiast mąki ziemniaczanej dać zwykłą mąkę????

Zgłoś 17.03.2007 Megi

jesli dasz zamiast ziemniaczanej zwykla make to Ci wyjda kopytka. Ja tez nazywam te kluski gumkami, a moja babcia je robi najlepsze!!!!

Zgłoś 20.03.2007 gumiś

Przeczytałem wszystkie komentarze i uwarzam że wszystkie są tak samo dobre, zaispirowały mnie kolorowe kluski muszę sprubować.Pozdrawiam cię aga i dzięki że odważyłaś się napisać tak prosty prze... Pokaż więcej

Przeczytałem wszystkie komentarze i uwarzam że wszystkie są tak samo dobre, zaispirowały mnie kolorowe kluski muszę sprubować.Pozdrawiam cię aga i dzięki że odważyłaś się napisać tak prosty przepis narażając się nakrytykę słodyczy,co się jaj trzymają.faktem jest że kluski tak zwane (śląskie) robi się tylko z kartofli i mąki ziemniaczanej ale każdy z nas ma inny smak i robi tak jak jemu smakuje.Myśle że dodanie jajka zbliża kluski do kopytek i dlatego nie powinno się tego robić ,ale kuchnia to coś gdzie tworzenie czegoś innego sprawia największą frajdę.Pozdrawiam was.PS.Może czekoladka napisze nam jakiś (swój) przepis, chętnie przeczytam tylko że chyba nie mam na co liczyć .

Zgłoś 26.03.2007 Mena

Mam pytanko,czy ziemniaki gotujecie w osolonej wodzie do tych klusek?

Zgłoś 03.04.2007

łE ALE JEDZIE ZAPACHEM

Zgłoś 06.06.2007 mario070

Usmiac sie mozna , o czym niektorzy tu pisza, jaki przepis? Nikt tu chyba nie przypisuje sobie tego przepisu. Maklowicz tez nie wymyslil tego tylko pokazuje co jak gdzie sie gotuje. Wszyscy robi... Pokaż więcej

Usmiac sie mozna , o czym niektorzy tu pisza, jaki przepis? Nikt tu chyba nie przypisuje sobie tego przepisu. Maklowicz tez nie wymyslil tego tylko pokazuje co jak gdzie sie gotuje. Wszyscy robia od lat w ten sposob kluski slaskie. moja babcia tez je tak robila/tak wiec ukradliscie jej przepis!-nie to babka ukradla swojej babce! haha

Smacznego!

Zgłoś 12.04.2007

Po co reklama przesłania przepisy. To niegrzeczne.

Zgłoś 24.04.2007 milena

jedliście kiedyś kluski śląskie w bułce tartej usmażone w fytkownicy? do tego sosik pieczarkowy i można odlecieć;-)))))))

Zgłoś 27.04.2007 Evona

I dont know if i got naything wrong but mine came out really WRONG lol . first they just wouldnt stick together and then they were very soft on the outside and hard insde.... We still ate... Pokaż więcej

I dont know if i got naything wrong but mine came out really WRONG lol . first they just wouldnt stick together and then they were very soft on the outside and hard insde.... We still ate them but thats just because we re students lol it had nothin to do with it being nice lol ... nothing at all like my Grann s ones!!!!!

Zgłoś 03.06.2007 monia

ja robie dokladnie tak jak w tym przepisie tylko dodaje jeszcze mleka..... sa wtedy mieciutkie i w ogole nie sa gumowe... polecam

Zgłoś 30.04.2007 Monika

CZEKOLADKA!!DAJ JUZ SPOKOJ KLUSKA!ONE NAPRAWDE SA PYSZNE I TO JEST DOBRY PRZEPIS,A TY POPROSTU MASZ DWIE LEWE RECE DO GOTOWANIA,WIEC PO CO SIE UDZIELASZ!A TAK JAK MAKŁOWICZ TO PEWNIE NIE JEDNA O... Pokaż więcej

CZEKOLADKA!!DAJ JUZ SPOKOJ KLUSKA!ONE NAPRAWDE SA PYSZNE I TO JEST DOBRY PRZEPIS,A TY POPROSTU MASZ DWIE LEWE RECE DO GOTOWANIA,WIEC PO CO SIE UDZIELASZ!A TAK JAK MAKŁOWICZ TO PEWNIE NIE JEDNA OSOBA GOTUJE!WIEC DAJ SPOKOJ BO NIE ZNASZ SIE NA RZECZY.PS KULSKI SA ZNAKOMITE:)

Zgłoś 01.05.2007 Madzik

Mysle ze kluski są gumowate ponieważ dodaje sie do nich mąke ziemniaczaną a nie dlatego ze są z ziemniaków czy dodaje sie jajko. Ze Zwykłą mąką wyszy by kopytka a one nie są gumowate. Ja zabiera... Pokaż więcej

Mysle ze kluski są gumowate ponieważ dodaje sie do nich mąke ziemniaczaną a nie dlatego ze są z ziemniaków czy dodaje sie jajko. Ze Zwykłą mąką wyszy by kopytka a one nie są gumowate. Ja zabieram sie zaraz do robienia pierwszy raz kluseczek, mam dylemat czy z jajkiem czy bez.. cóż, postanowie w trakcie:)

Zgłoś 12.05.2007 do glupiutkiej czekoladki

oj niezdrowe dziewcze uwierz mi ze ja nie ogladam programow maklowicza a kluseczki zawsze robilam bez jajka i sie udawaly, nie pisz prosze takich dyrdymal znudzona kurko domowa bo jak widze o go... Pokaż więcej

oj niezdrowe dziewcze uwierz mi ze ja nie ogladam programow maklowicza a kluseczki zawsze robilam bez jajka i sie udawaly, nie pisz prosze takich dyrdymal znudzona kurko domowa bo jak widze o gotowaniu bladego pojecia nie masz! jak chcesz ublizac ludziom z powodu braku wiary w siebie i zlego samopoczucia to wejdz na strone bluzgi, a te stronke zostaw ludziom zrownowazonym i lubiejacym gotowanie! ps; psychiatra chyba nie jest az tak drogi poza tym moze dostaniesz skierowanie od kasy chorych

Zgłoś 14.05.2007 Sylwik

Proponuję także zagnieść ciasto, ale formowac ruloniki :) Następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyc na oleju. Pyszne, polecam :):)

Zgłoś 17.05.2007 dana

Bardzo fajnie wychodza kluski z tego przepisu , robiłam pare razy i zawsze mi wyszły.Dzisiaj tez robię z sosem i mieskiem.Dzieki Aga za przepis.Pozdrawiam

Zgłoś 14.06.2007 agatka

zrobiłam bez jajeczka wyszły superr i to nie marnowanie czasuuuuu

w dodatku robiłam je z córeczką więc była super zabawa i pyszny obiadek

Zgłoś 15.06.2007 Roman

Widzę, że najpopularniejsze w tym przepisie nie jest kartofel, jajko czy też inny pomysł, tylko.... koment. czekoladki. Myślę że powinno się ignorować tego typu wypowiedzi a i admin czasami pow... Pokaż więcej

Widzę, że najpopularniejsze w tym przepisie nie jest kartofel, jajko czy też inny pomysł, tylko.... koment. czekoladki. Myślę że powinno się ignorować tego typu wypowiedzi a i admin czasami powinien te strony odwiedzić. Co do samego przepisu to jest super. Przy tym prosty i b. tani, więc można zrobić kilka klusek z jajkiem i kilka bez. Które będą lepsze? to już zależy wyłącznie od gustu i smaku tych którzy odważą się i sami zapragną liznąć wielkiej Sztuki jaką jest gotowanie. Pozdrawiam wszystkich i życzę smacznego!

Zgłoś 19.06.2007 Wiewiórka

Zgłoś 19.06.2007 Wiewiórka

wreszcie ktoś mądrze powiedział(roman)... ta czekoladka sama się powinna zgłosić do psychiatry i to jak najszybciej...nie każdemu smakuje to co jej...widać że uważa sie za pępek świata...heh

... Pokaż więcej

wreszcie ktoś mądrze powiedział(roman)... ta czekoladka sama się powinna zgłosić do psychiatry i to jak najszybciej...nie każdemu smakuje to co jej...widać że uważa sie za pępek świata...heh

Zgłoś 26.06.2007 sylka

jest to dla mnie nie zrozumiałe

Zgłoś 06.07.2007 KiNiA:)

ej nie ma co krytykować innych tylko dlatego że mają inny przepis na kluski sląskie. nie myslcie sobie też że bronie tej całej czekoladki. ona uważa że nie zjadłaby klusek zrobionych przez kogo... Pokaż więcej

ej nie ma co krytykować innych tylko dlatego że mają inny przepis na kluski sląskie. nie myslcie sobie też że bronie tej całej czekoladki. ona uważa że nie zjadłaby klusek zrobionych przez kogoś bo by sie zatruła i założe sie że macie takie same zdanie o jej kluskach. niech się nawpieprza swoimi kluseczkami i niech nie krytykuje przepisów innych ludzi bo jej jedzenia to by pewnie pies nie chciał jeść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 03.10.2007 Stef

Drodzy, juz ponad 2 lata ludzie komentuja, a ja narazie ugotowalem 5000 klusek. Co tydzien 50 klusek X 100 tygodni.

2500 z jajem i 2500 bez. Nikt nie umie rozroznic. 1 jajko na 1 kg ziemn... Pokaż więcej

Drodzy, juz ponad 2 lata ludzie komentuja, a ja narazie ugotowalem 5000 klusek. Co tydzien 50 klusek X 100 tygodni.

2500 z jajem i 2500 bez. Nikt nie umie rozroznic. 1 jajko na 1 kg ziemnikow nie robi roznicy.

Przepis jest cudowny i lubie polskie potrawy, nie ma lepszych.

Stef z zagranicy

Zgłoś 11.11.2007 mario

Podawać to należy z roladą śląską - wołową i czerwoną kapustą - wtedy jest tradycyjne śląskie danie.

Zgłoś 11.11.2007 mario

I nie zapomnijcie, że ziemniaki powinny być zimne.

Zgłoś 19.11.2007 Z Mazur

Hej:)a ja te kluseczki robię bez jajka i jest git:)a,żeby było szybciej,taniej i prościej podaję z usmażonym boczkiem oraz cebulką.Jest pyszności:)Nie mam maszynki do mielenia,więc po ugotowan... Pokaż więcej

Hej:)a ja te kluseczki robię bez jajka i jest git:)a,żeby było szybciej,taniej i prościej podaję z usmażonym boczkiem oraz cebulką.Jest pyszności:)Nie mam maszynki do mielenia,więc po ugotowaniu ziemniaczki intensywnie tłukę.

Kluseczki sycą i poprawiają humor swoim prostym wykonaniem.Smacznego:)

Zgłoś 24.11.2007 eMKa

Ej no, Czekoladko, zastanów się co mówisz! Najpierw krytykujesz 'ściąganie' od Makłowicza, a potem twierdzisz, że to, co było pomysłem własnym, a nie owym ściąganiem, czyli nie dodawa... Pokaż więcej

Ej no, Czekoladko, zastanów się co mówisz! Najpierw krytykujesz 'ściąganie' od Makłowicza, a potem twierdzisz, że to, co było pomysłem własnym, a nie owym ściąganiem, czyli nie dodawanie jajek jest beznadziejne itd. Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to po prostu nic nie pisz! A jeśli masz ochotę się wygadać, idź na jakiś czat czy coś! Sam szanowny pan Robert Makłowicz nie wymyślił osobiście tego przepisu, tylko też 'ściągnął' od kogoś. Pomyśl o tym!

A kluski są świetne, będę pierwszy raz sama robić.

Zgłoś 24.11.2007 pysiu

Te kluski są pycha,ale u nas w domu jada się polane ukwaszoną śmietaną.Niebo w gębie!!

Zgłoś 03.12.2007 rybka

Kluseczki śląskie są zajebiście pyszne z roladą i modrą kapustą, ze skwareczkami, ze śmietanką, no pycha. A wy się droczycie kto robi jak i z czyjego przepisu.Czy to takie ważne czy z Makłowicza... Pokaż więcej

Kluseczki śląskie są zajebiście pyszne z roladą i modrą kapustą, ze skwareczkami, ze śmietanką, no pycha. A wy się droczycie kto robi jak i z czyjego przepisu.Czy to takie ważne czy z Makłowicza, Okrasy, Pascala czy przepisu babci, czy cioci Zosi ze Szczecina?

Zgłoś 27.03.2011 Biedroneczka

Ale zal mi was bardzo bo pustke macie w glowie. Czytajac te komentarze az sie plakac chce :)))

Zgłoś 09.12.2007 sobek79

Pieczona gąska w całości z farszem w środku, do tego kluseczki śląskie i czerwona kapustka- mniam mniam

Zgłoś 25.12.2007 angel

Omg, a co to za roznica kto daje jajko a kto nie, czy z jajkiem czy bez niego to i tak prawie identycznie smakuja. ja raz robie bez jaja a raz z nim i wcale nie robi mi to roznicy, a z wami to c... Pokaż więcej

Omg, a co to za roznica kto daje jajko a kto nie, czy z jajkiem czy bez niego to i tak prawie identycznie smakuja. ja raz robie bez jaja a raz z nim i wcale nie robi mi to roznicy, a z wami to chyba do kisielu trzeba - bo widze nie macie sie o co sperac to wyzywacie sie na biednych kluseczkach:P

Zgłoś 27.12.2007 mk

u nas to się robiło zawsze tak, że rano gotowało się ziemniaki i zimą wystawiało je na balkon, a latem do lodówki, gdy były zimne rozgniatało się praska, którą można kupić w sklepie.

Klu... Pokaż więcej

u nas to się robiło zawsze tak, że rano gotowało się ziemniaki i zimą wystawiało je na balkon, a latem do lodówki, gdy były zimne rozgniatało się praska, którą można kupić w sklepie.

Kluski podawało się z duszonym kurczakiem i sosem wytworzonym z mięsa i rosołu, albo z roladą śląską - wołową ze słoniną itp. w środku i sosem zrobionym po wyjęciu z rondla rolad (tradycyjnym - na bazie sosu z mięsa + mąka i smietana). No i oczywiście modro kapusta do tego.

Sos i mięso podawało się w osobnych naczyniach, każdy mógł polewać sobie kluski w ilościach wg własnego uznania.

Zgłoś 24.02.2008 kgb67

Kluski ślaskie najlepsza potrawa swiat lecz hanysy to rutyniaże niema to jak kluseczki przez gorola zrobione w każdym miejscu dopieszczone odpowiednia dziureczka sosik z kurcaka pierwsza klas i... Pokaż więcej

Kluski ślaskie najlepsza potrawa swiat lecz hanysy to rutyniaże niema to jak kluseczki przez gorola zrobione w każdym miejscu dopieszczone odpowiednia dziureczka sosik z kurcaka pierwsza klas i kapusta modro doprawiona niema na to bata do końca świata!

Zgłoś 26.02.2008 china

bardzo polecam dobre jeśli ktoś ma takom renke

Zgłoś 06.03.2008 kucharz

Ludzie! mam pytanie...po co wy sie spieracie o to czy sie dodaje jajka czy nie...to są tzw. gumiklejzy...POTOCZNIE NAZYWANE Kluskami śląskimi...prawdziwe kluski śląskie to są PYZY(jak niewierzyc... Pokaż więcej

Ludzie! mam pytanie...po co wy sie spieracie o to czy sie dodaje jajka czy nie...to są tzw. gumiklejzy...POTOCZNIE NAZYWANE Kluskami śląskimi...prawdziwe kluski śląskie to są PYZY(jak niewierzycie to zapytajcie rodowitych ślązaków)...możecie się z tą wypowiedzią nie zgadzać ale to wtedy będzie znaczyło że byliście "edukowani" tzw. systemem warszawskim, w którym ktoś kto nie miał zielonego pojęcia i w ten sposób tak to nazwał bo mu sie ze śląskiem kojarzyło...Jednak jako że jest to wolny kraj i jest wolność słowa nie spierajcie sie kto ma racje bo we wszystkim co piszecie jest cząstka prawdy...rozumiem wymianę doświadczeń, różne techniki sporządzania...ale kłócić się czy lepsze jest z jajkiem czy bez to lekka przesada...owszem piszcie swoje opinie i krytykujcie wypowiedzi innych ale dopiero po sprawdzeniu tych klusek różnymi sposobami ich wytwarzania...

Pozdrawiam :)

Zgłoś 10.03.2008 mag

Po przeczytaniu niektórych komentarzy zaczynam żałować, że cenzura juz nie obowiązuje. To wspaniałe narzędzie, jakim jest internet, pewne osobniki nie potrafią docenić, ani pożytecznie go użytk... Pokaż więcej

Po przeczytaniu niektórych komentarzy zaczynam żałować, że cenzura juz nie obowiązuje. To wspaniałe narzędzie, jakim jest internet, pewne osobniki nie potrafią docenić, ani pożytecznie go użytkować, a szkoda...Ja doceniam go szczególnie od czasu , kiedy nie mieszkam w kraju .Polskie potrawy są dla mnie, mojej rodziny i przyjaciół odrobiną przyjemności na co dzień. Dzięki takim stronom udoskonalam swój warsztat i sprawiam bliskim smaczne niespodzianki. Dziękuję

Zgłoś 30.10.2008

Marysia Młynarczyk to dla Oliwki warwas lubię cię Oliwko buziaki :):):):)

Zgłoś 26.03.2008 Aleksandra

Może jeszcze ktoś będzie czytał to forum ale bardzo dobre kluski wychodzą gdy doda sie ok 1 łyżki stołowej masła (82g tłuszczu) i 2 łyżki stołowe tłustego mleka. polecam

Zgłoś 26.04.2008 Maciek

Przede wszystkim prawdziwe kluski slaskie sa szare, poniewaz w proporcji 1 do 5 dodaje sie przetarte surowe ziemniaki i absolutnie zadnego jajka! Pozdrawiam

Zgłoś 13.05.2008 Anka

witam

właśnie zrobiłam kluseczki wg przepisu ...pycha...polecam

Zgłoś 07.06.2008 agulka

kluseczki sa pyszne... ja tezs znam werske bez jajka i tej werski sie trzymam, z jajkiem wychodza mi zbyt zbite. chetnie wyprobuje te z tarymi ziemniakiami. probowalam za to juz kiedys z poszatk... Pokaż więcej

kluseczki sa pyszne... ja tezs znam werske bez jajka i tej werski sie trzymam, z jajkiem wychodza mi zbyt zbite. chetnie wyprobuje te z tarymi ziemniakiami. probowalam za to juz kiedys z poszatkowanym koperkiem (zamiast wczesniej wspomnianego szpinaku), mozna kombinowac i kombinowac. kluseczki sa tez pyszne z rotiopionym maslem i cukrem. choc oczywiscie dziurki wypelnionej sosem miesnym nic nie przebije.

i jeszcze jedno: z tego co mi wiadomo kluski slaskie to kluski slaskie, a pyzy maja w srodku farsz (miesny, sliwkowy itd)

Zgłoś 30.05.2008 Angelika

A ja mam inne pytanie, z czym podac kluski slaskie? mam na mysli jakies miesko czy cos w tym rodzaju. Mieszkam za granica i chce ugoscic francuzow poskimi portawami. Prosze o porpozycje na emial... Pokaż więcej

A ja mam inne pytanie, z czym podac kluski slaskie? mam na mysli jakies miesko czy cos w tym rodzaju. Mieszkam za granica i chce ugoscic francuzow poskimi portawami. Prosze o porpozycje na emial. Dziekuje

Zgłoś 22.05.2008 aga

Przepis jest idealny,kluseczki wychodzą pulchniutkie i mięciutkie.Z takiego przepisu robię je zawsze i zawsze wychodzą pyszne,nawet mój dwuletni niejadek pałaszuje ze smakiem.po wyjęciu z wody f... Pokaż więcej

Przepis jest idealny,kluseczki wychodzą pulchniutkie i mięciutkie.Z takiego przepisu robię je zawsze i zawsze wychodzą pyszne,nawet mój dwuletni niejadek pałaszuje ze smakiem.po wyjęciu z wody faktycznie dobrze jest dodać trochę tłuszczyku(moja teściowa dodaje kawałeczki smalcu i dobrze miesza ;)) wtedy kluseczki nie sklejają się i żadnych jajek-jak mówi teściowa ślązaczka-to profanacja ;)))

Zgłoś 02.09.2008 aguagu

gumiklyjzy = kluski śląskie - to popularna potrawa na Górnym Śląsku (z wyłączeniem Śląska Cieszyńskiego), gdzie istnieją dwie formy tego dania. Jedną są kluski białe przygotowywane tylko z goto... Pokaż więcej

gumiklyjzy = kluski śląskie - to popularna potrawa na Górnym Śląsku (z wyłączeniem Śląska Cieszyńskiego), gdzie istnieją dwie formy tego dania. Jedną są kluski białe przygotowywane tylko z gotowanych ziemniaków i mąki. Druga forma to kluski czarne, gdzie do ziemniaków gotowanych i mąki dodaje się jeszcze w 1/3 ziemniaki przetarte na masę ziemniaczaną.

Ostatnio jadłam w tradycyjnej śląskiej rodzinie kluchy do których dodano jajko aby papka mączno-ziemniaczana się nie rozwalała podczas gotowania - było pyszne

:) POZDRAWIAM i polecam