Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kluski z sosem koperkowym

Tekst i foto olasz 15-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4 porcje5 złprosty15-20 min.?

Składniki:

- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka wody,
- przyprawy.

Na sos koperkowy:
- 2 łyżki tłuszczu,
- 2 łyżki mąki,
- woda,
- spory pęczek koperku,
- biały pieprz,v
- maggi.

Jak przyrządzić:

Kluski: jajka wymieszać ze szklanką wody i przyprawami (do sosu koperkowego: sól, czosnek, gałka muszkatułowa; na słodko: szczypta soli, cynamon/cukier waniliowy), dodać mąkę i dokładnie wyrobić całość łyżką. Klaść na osolony wrzątek łyżką, gotować ok. 2-3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wielkość klusek - jak kto lubi. Mniejsze nadają się do zup, mleka.

Sos koperkowy: rozgrzać tłuszcz w małym rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać rózgą, gdy zasmażka sie zestali dolewamy w małych porcjach wodę cały czas mieszając... wody dolewamy do uzyskania żądanej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek, dobrawiamy i juz :)

Uwagi:

Same kluski w zalezności od dodatków i wielkości to temat rzeka, pole do popisu. Często robię kluski z podwójnej ilości ciasta i odsmażam potem ku ogólnej uciesze męskiej gawiedzi w domu. Z sosami też można poszaleć, bo zasmażka to dobra baza dla prawie każdego sosu na gorąco, słodkiego też :) Smacznego.

Czas przygotowania:

Zalezy od wprawy i wielkości garnka :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.11.2003 gooo

Na pewno jest latwe i tanie ,a jak smakuje i wyglada musze sie przekonac w najblizszym czasie. Pozdrawiam.

Zgłoś 27.08.2004 kasia_777

Witam i dziękuje za udostępnienie przepisu na sos koperkowy. Wyszedł super, polałam nim placki ziemniaczane (smakowite z marchewką, którą starłam na tarcwe o grubych oczkach i zmieszałam z ziemn... Pokaż więcej

Witam i dziękuje za udostępnienie przepisu na sos koperkowy. Wyszedł super, polałam nim placki ziemniaczane (smakowite z marchewką, którą starłam na tarcwe o grubych oczkach i zmieszałam z ziemniakami 2 jajami, 4 łyżkami mąki solą i większą ilością pieprzu). POLECAM!!!

Zgłoś 23.02.2006 mara

To nieco zapomniane, a często jadane w moim domu "kluski łyżką kładzione" :) Doskonale smakuja polane zrumieniona cebulką. Polecam gorąco.

Zgłoś 28.11.2005 orfelis

Uwilbiam te kluski, ja jem troszke "dziwnie" bo lubie je polane tylko maggi, oczywiscie z sosami tez ale jakos z magii ....

Dzieki za przepis na sos kopekowy.