Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kokosowo-owocowa wariacja

Tekst i foto marzenka 15-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
47 złprosty20 min.?

Składniki:

podwojna piers z kurczaka,
puszka mleka kokosowego,
puszka anansa,
rodzynki z 50g,
banan,
brzoskwinia,
kurkuma 1 lyzeczka,
sos sojowy,
szczypta curry,
migdaly w platkach z 50g,
wiorki kokosowe z 50g,
oliwa z oliwek,
maka kukurydziana 1-2 lyzeczki.

Jak przyrządzić:

Piersi pokroic w male kawaleczki, zalac sosem sojowym i wsypac kurkume, wymieszac i odstawic. Ananasy pokroic w male czasteczki, tak samo brzoskwinie i banana. Na patelni rozgrzac oliwe, podsmazyc piersi. Jak juz wyparuje woda z miesa i zacznie skwierczec - wlac mleko kokosowe i wsypac owoce wraz z rodzynkami i gotowac na malym ogniu.
Podprazyc delikatnie migdaly i wsypac do kurczaka razem z wiorkami. Zostawic pare platkow migdalowych do dekoracji. Jak juz rodzynki zaczna peczniec, wsypac curry a make z woda rozrobic i ostroznie wlac do kurczaka i zagotowa intensywnie mieszajac. Gotowe!

Potrzebne przybory:

noz, deska, patelnia

Jak podawać?

Z ryzem i z usmiechem!

Uwagi:

Wiorki, migdaly i rodzynki - ilosc wedlug uznania, jak kto lubi, ja wlasciwie dodaje wszystkiego "na oko", tutaj zmyslilam proporcje... Moze byc malo slodkie, najlepszy jest cukier brazowy.

Czas przygotowania:

Naprawde smaczna, latwa i szybka potrawa w stylu indyjskim o lagodnym, kremowym smaku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.09.2005 mirka zawiedziona

jestem ciekawa czy ktos czyta te przepisy przed wyemitowaniem czy one sa po prostu wybierane losowo, gdyz zadne z moich, ktore wyslalam 16.09.05 miedzy 17 1 18 godzina nie zostaly ukazane, sa t... Pokaż więcej

jestem ciekawa czy ktos czyta te przepisy przed wyemitowaniem czy one sa po prostu wybierane losowo, gdyz zadne z moich, ktore wyslalam 16.09.05 miedzy 17 1 18 godzina nie zostaly ukazane, sa to oryginalne przepisy z kuchni azjatyckiej ktora uwielbiam: indonezyjskiej, chinskiej i tajwanskiej (hhhmmmmmm), jestem bardzo zawiedziona tym faktem, gdyz uwazam ze polska powinna kosztowac inne smaki swiata, anie tylko eksperymentowac w kuchni polskiej, chcialabym przekazac jeszcze kilka tak samo wysmienitych potraw ale w tym wypadku to chyba nie ma sensu :-(