Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Konfitura pomarańczowa

Tekst i foto Ewa Kubicka 21.02.2004

Smażenie konfitury zimą? Tak. Nietypowo dla naszych nawyków, które każą nam wiązać te prace z latem i jesienią.
To jedna ze specjalności kuchni angielskiej. Klasycznie podana to gorąca grzanka z konfiturą i pyszną herbatą.
Konfitura jest słodka, pachnąca, mająca w sobie lekką goryczkę.




Zamiast kupować w sklepie drogie i wątpliwej jakości dżemy, czy konfitury - zróbmy je sami. Koszt - taki sam,
jakość - o niebo lepsza. Wyobraźcie sobie poranną kawę z chałką posmarowaną dość czubato konfiturą pomarańczową.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?12 złprosty180 min.sporo

Składniki:

- 1, 5 kg pomarańczy,
- 2 cytryny,
- 1/2 l dobrej wody,
- 1 kg cukru.

Jak przyrządzić?

1) Starannie myjemy owoce. Obieramy ze skóry, pozostawiając dwie pomarańcze i jedną cytrynę w całości.
Z obranych owoców zdejmujemy biały naskórek. Ze skórek usuwamy w miarę możliwości białą część.




2) Wszystkie owoce kroimy na cienkie plasterki. Usuwamy pestki. Plastry składamy w dużym naczyniu.
Przekładamy je cieniutko skrojoną skórką z pomarańcz i cytryny. Zalewamy 1/4 litra wody. Zostawiamy na 24 godz.
Co kilka godzin mieszamy wszystko starannie.




3) Pestki i białe części skórki wkładamy do oddzielnego naczynia z 1/4 litra wody.




4) Po upływie 24 godz. wykładamy namoczone owoce do naczynia w którym będziemy smażyć konfiturę.
Wlewamy wodę, w której moczyły się pestki z białymi częściami skórek. Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia.




5) Odkrywamy i smażymy na wolnym ogniu ok. 40 min. Po tym czasie dosypujemy cukier.
Smażymy dalej na dość małym ogniu ok. 1,5 godz. Zdejmujemy delikatnie "szumy", które będą się pojawiać na powierzchni.




6) Po tym czasie konfitura powinna być gotowa do składania w słoiki. Można jeszcze zrobić próbę gęstości i smaku. Na szklany spodek kładziemy łyżkę konfitur, a gdy ostygną sprawdzamy ich konsystencję i smak. Jeśłi wolicie gęściejsze - zawsze można je chwilę dosmażyć. Jeśli bardziej słodkie - można dosypać nieco cukru.

7) Gorącą konfiturę nakładamy do czystych i suchych słoików. Zamykamy. Słoiki ustawiamy do góry nogami
do czasu wystygnięcia. Z proporcji jakie podaję powinny wyjść 4 słoiki konfitur (ok. 1 kg).

Jak podawać?

Konfitura pomarańczowa jest znakomitym dodatkiem do pieczywa typu chałka, słodka bułka drożdżowa. Na śniadanie lub podwieczorek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.04.2004 abelia

ja tez zrobiłam konfiturę, bardzo pyszna i bardzo, bardzo słodka wiec dawkuje sobie ja w małych ilosciach:) tez obdzielilam rodzinkę., następnym razem dodam mniej cukru. I moja rada bardzo dokł... Pokaż więcej

ja tez zrobiłam konfiturę, bardzo pyszna i bardzo, bardzo słodka wiec dawkuje sobie ja w małych ilosciach:) tez obdzielilam rodzinkę., następnym razem dodam mniej cukru. I moja rada bardzo dokładnie obierajcie skórki i miąższ z białego naskórka. miłego pichcenie:)

Zgłoś 21.02.2004 kama30

rewelacja jutro kupuje owoce i zabieram się do roboty, mam nadzieję ze będzie równie dobrze smakowało jak wygląda

Zgłoś 22.02.2004 Agata

Bardzo to smakowicie wygląda, ale też kalorycznie... No ale w coca-coli cukru pewnie wcale nie jest mniej.

Zgłoś 23.02.2004 tamagosi

Dziękuję ogromnie za ten przepis, szukałam tego od jakiegoś czasu, uwielbiam konfiturę i dżemy pomarańczowe, niestety nasze krajowe to jakies popłuczyny z pomarańczy. do tej pory zamawiałam raz ... Pokaż więcej

Dziękuję ogromnie za ten przepis, szukałam tego od jakiegoś czasu, uwielbiam konfiturę i dżemy pomarańczowe, niestety nasze krajowe to jakies popłuczyny z pomarańczy. do tej pory zamawiałam raz do roku dżemik ze szwecji, ale wystarczał tylko na jakiś miesiąc.... dziś zaraz po pracy robię konfiturkę.

Zgłoś 23.02.2004 Kwiryna

Co zrobić z "obranymi ze skórki, pozostawionymi 2 pomarańczami i 1 cytryną w całości" ?

Zgłoś 23.02.2004 Magda

Spójrz na rysunek i przeczytaj uważnie przepis a napewno będziesz wiedziała co zrobić z tymi owocami!

Zgłoś 23.02.2004 Kwiryna

Jasne - pkt 2 - Wszystkie owoce kroimy na cienkie plasterki.

Zgłoś 23.02.2004 arszulka

No to jak wszyskie owoce to po diabła te dwie pozostawione na uboczu ?nie kumam i ja

Zgłoś 24.02.2004 Sanja

A ja robię podobne konfitury, ale trochę tańsze ;) Pomarańcze daję tylko dwie i do tego kg jabłek, cukier ok 1 1/2 szkl i łyżeczkę agaru i jeszcze goździki ze cztery, wychodzi super!

Zgłoś 24.02.2004 WEGA

owoce cytrusowe są tak soczyste ...Po co dodawać wodę? mikser może tu być bardzo przydatny

Zgłoś 25.02.2004 średnionasycona

ARSZULKA! zostawiamy 2 pomarańcze nieobrane, gdyż dzięki skórce konfitura nabierze tej specyficznej goryczki.

Zgłoś 25.02.2004 MAGDALENA

Konfitura pomarańczowa jest znakomitym dodatkiem do herbaty imbirowej, dwie małe łyżeczki konfitury do zaparzonej herbaty (oczywiście bez fusów) zachwycą niejedno podniebienie!

Zgłoś 25.02.2004 ze_non

Nie przepadam za słodkim, lecz wygląda to zachęcająco! Jutro przystępuję do pracy

Zgłoś 27.02.2004 arszulka

średnionasycona mam wrzucic całe nie obrane pomarancze?frajerski opis i tyle wam powiem,albo ja tępa jestem

Zgłoś 27.02.2004 Agathris

Może to i dobre, ale po co dawać skórki - przecież one są niesmaczne!!!

Zgłoś 29.02.2004 skuwka

słuchajcie... zrobiłam... własnie sie zajadam... wiecie..? to jest naprawde dobre... faktycznie z drozdzówką-pychota...

pokroiłam, tak jak kazali- cytryna ze skórką, ale pomarancze bez, d... Pokaż więcej

słuchajcie... zrobiłam... własnie sie zajadam... wiecie..? to jest naprawde dobre... faktycznie z drozdzówką-pychota...

pokroiłam, tak jak kazali- cytryna ze skórką, ale pomarancze bez, dodałam za to pokrojona skórkę z 2 pomarańczy luzem.. przez te 24 godziny wszystko zrobiło sie takie... takie sobie, bo najpierw pieczołowicie poukładałam sobie te cieniutkie plasterki a potem zrobiła sie z tego taka brejka, po dodaniu cukru nieco sie przeraziłam, bo zrobiło sie wodniste, ale potem wszystko sie tak cudnie zagesciło, skórka w cukrze nabrała kandyzowanego smaku.. polecam dla wybrednych :)

Zgłoś 02.03.2004 zyglis

Bardzo pilne pytanie do P, Kubickiej.

Bardzo proszę o bardziej precyzyjne objaśnie|nie:

1. Cieniutko skrojone skórki to znaczy w drobną kosteczkę?

2. nie zrozumiełem w prz... Pokaż więcej

Bardzo pilne pytanie do P, Kubickiej.

Bardzo proszę o bardziej precyzyjne objaśnie|nie:

1. Cieniutko skrojone skórki to znaczy w drobną kosteczkę?

2. nie zrozumiełem w przepisie, co dokładnie zrobić z odłożonymi

pomarańczami i cytryną. Pokroić w plasterki razem ze skórrką?

Będę b, wdzięczny za szybką odpowiedź, bo zacząłem działać, a żona zbiła mnie z tropu . Faktycznie, w tej części przepis nie jest jasny. Pozdrawiam Panią i raz jeszcze proszę o odpowiedź, jeśli to możliwe, na e-mail: bajka50@plusnet.pl

Zgłoś 04.03.2004 bonna

przepis jest bardzo czytelny i działa na wyobraźnię.

proszę tylko o podpowiedź, czy można użyć np. tzw "żelfixu" chociażby w celu skrócenia gotowania, czy raczej nie jesteśmy &q... Pokaż więcej

przepis jest bardzo czytelny i działa na wyobraźnię.

proszę tylko o podpowiedź, czy można użyć np. tzw "żelfixu" chociażby w celu skrócenia gotowania, czy raczej nie jesteśmy "za" używaniem tego wynalazku.

Zgłoś 05.03.2004 Snax

Pewnie ze mozna uzyc Zelfixu. Wystarczy nie namaczac za bardzo owocow, tylko przesmazyc je z zelfixem i cukrem. Polecam dodac do pomaranczy jeszcze nieco imbiru, sporo cynamonu, 2-3 gozdziki i d... Pokaż więcej

Pewnie ze mozna uzyc Zelfixu. Wystarczy nie namaczac za bardzo owocow, tylko przesmazyc je z zelfixem i cukrem. Polecam dodac do pomaranczy jeszcze nieco imbiru, sporo cynamonu, 2-3 gozdziki i dla poprawienia efektu wizualnego kilka kuleczek czerwonego pieprzu.

Zgłoś 08.03.2004 Dominikkkka

Aaaaach pychaaaaa!!!! Zrobiłam 2 dni temu i już nie mam, bo obdzieliłam całą rodzinkę. Jeden słoiczek poleciał nawet za ocean. W tym tygodniu robię kolejną porcję.

Zgłoś 08.04.2004 Dagaa

Spoko chciałabym to zrobic ale pewnie mi nie wyjdzie i tyle z tego bedzie :/ buuu ide na jakis kurs kulinarny....a jest taki??

Zgłoś 25.08.2004 Koffi

Konfiturka, która mi wyszła z tego przepisu jest genialna. Taka jaką właśnie chciałam otrzymać a to mi się nieczęsto zdarza ;) Dzięki za boski przepis!!

Zgłoś 03.01.2012 pixie&dixie

duzo osob nie rozumie przepisu....chodzi o to aby namoczyc w odzielnym naczyniu pestki, blonki i biale skorki, ktore obralismy z pomaranczy i zalac je "dobra woda", ktora to wode potem... Pokaż więcej

duzo osob nie rozumie przepisu....chodzi o to aby namoczyc w odzielnym naczyniu pestki, blonki i biale skorki, ktore obralismy z pomaranczy i zalac je "dobra woda", ktora to wode potem dodajemy do duszenia obranych pomaranczy, cytryn i ich wierzchnich pokrojonych w cienkie paseczki skorek- ilosc jest opcjonala to zalezy czy ktos lubi smazone skorki z cytrusow....biale skorki, peski i blonki maja bardzo duzo pektyny, ktora naturalnie zagesci nam konfiture i nie musimy dodawac cukru zelujacego to wlasnie stad 24h proces moczenia w "dobrej wodzie" ktora ma byc naszym dodatkiem przy smazeniu konfitur!!!! ;)

Zgłoś 20.02.2008 hexxe

Konfitura jest pyszna. Dodałam trochę mniej cukru i dłużej smażyłam, bo pomarańcze były nadzwyczaj słodkie i soczyste. W ten sam sposób usmażyłam również konfiturę z mandarynek. Polecam wszystki... Pokaż więcej

Konfitura jest pyszna. Dodałam trochę mniej cukru i dłużej smażyłam, bo pomarańcze były nadzwyczaj słodkie i soczyste. W ten sam sposób usmażyłam również konfiturę z mandarynek. Polecam wszystkim.

Zgłoś 08.12.2009 Pat

pytanie do osób, które już ten przepis sprawdziły: ile z tego mniej więcej wyjdzie porcji??? muszę obdzielić sporo osób na święta i nie wiem czy nie zrobić porcji podwójnej w związku z tym?

... Pokaż więcej

pytanie do osób, które już ten przepis sprawdziły: ile z tego mniej więcej wyjdzie porcji??? muszę obdzielić sporo osób na święta i nie wiem czy nie zrobić porcji podwójnej w związku z tym?

Zgłoś 12.02.2010 TC

@arszulka - no chyba sama sobie odpowiedziałaś z tą tępotą; jak byk przecież z przepisu wynika, że owoce poza 2 pomarańczami i jedną cytryną trzeba obrać, a cienko pokroić WSZYSTKIE, czyli te ni... Pokaż więcej

@arszulka - no chyba sama sobie odpowiedziałaś z tą tępotą; jak byk przecież z przepisu wynika, że owoce poza 2 pomarańczami i jedną cytryną trzeba obrać, a cienko pokroić WSZYSTKIE, czyli te nieobrane też .. Czytanie ze zrozumieniem się kłania :]

Zgłoś 18.09.2009 Danka

jestem bardzo zapracowana osobą więc mam bardzo mało wolnego czasu na przetwory. Ale ostatnio zdobylam sie na zrobienie dżemu z brzoskwiń i pomaranczy. mi baaardzo smakuje . Jedyna wada to to że... Pokaż więcej

jestem bardzo zapracowana osobą więc mam bardzo mało wolnego czasu na przetwory. Ale ostatnio zdobylam sie na zrobienie dżemu z brzoskwiń i pomaranczy. mi baaardzo smakuje . Jedyna wada to to że pośpiech zmusił mnie do użycia żelfiksu.

1,5 kg obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę brzoskwiń do tego 0,5 kg miąszu z pomarańczy /tzn każda cząstka obrana z białych osłonek/ ,żelfiks 2;1 . 1 kg cukru, sok z jednej cytryny, i dwie łyżki skórki pomarańczowej dla aromatu . Gotowac aż brzoskwinie będą miękkie, pomarańcza bardzo szybko mięknie.

przygotowanie skórki pomarańczowej :

obrane z pomarańczy skórki wrzucam do wrzącej wody , kilka razy zmieniam wodę i zagotowuję ponownie .Kiedy skórki są miękkie odcedzam je z wody, i odcinam białą warstę . Skórki pozbawione białej wyściółki kroję drobno /trochę nawet zmiksowałam / i gotuję chwilę w niewielkiej ilości syropu z cukru. Na podaną porcję dżemu potrzeba ok 2-3 łyżek skórki , resztę skórek wkładam do słoiczków po keczupie i przechowuję w lodówce.Dodatek łyżki miodu do skórek wzbogaca ich smak i aromat.

Zgłoś 18.09.2009 Danka

jestem bardzo zapracowana osobą więc mam bardzo mało wolnego czasu na przetwory. Ale ostatnio zdobylam sie na zrobienie dżemu z brzoskwiń i pomaranczy. mi baaardzo smakuje . Jedyna wada to to że... Pokaż więcej

jestem bardzo zapracowana osobą więc mam bardzo mało wolnego czasu na przetwory. Ale ostatnio zdobylam sie na zrobienie dżemu z brzoskwiń i pomaranczy. mi baaardzo smakuje . Jedyna wada to to że pośpiech zmusił mnie do użycia żelfiksu.

1,5 kg obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę brzoskwiń do tego 0,5 kg miąszu z pomarańczy /tzn każda cząstka obrana z białych osłonek/ ,żelfiks 2;1 . 1 kg cukru, sok z jednej cytryny, i dwie łyżki skórki pomarańczowej dla aromatu . Gotowac aż brzoskwinie będą miękkie, pomarańcza bardzo szybko mięknie.

przygotowanie skórki pomarańczowej :

obrane z pomarańczy skórki wrzucam do wrzącej wody , kilka razy zmieniam wodę i zagotowuję ponownie .Kiedy skórki są miękkie odcedzam je z wody, i odcinam białą warstę . Skórki pozbawione białej wyściółki kroję drobno /trochę nawet zmiksowałam / i gotuję chwilę w niewielkiej ilości syropu z cukru. Na podaną porcję dżemu potrzeba ok 2-3 łyżek skórki , resztę skórek wkładam do słoiczków po keczupie i przechowuję w lodówce.Dodatek łyżki miodu do skórek wzbogaca ich smak i aromat.

Zgłoś 13.12.2011 Katarzyna

Pzepis super:) wolę z mniejsza iloscią cukru, by nie był za słodki.

Prośba do administratorów strony! Reklamy-takie wąskie z prawej strony ekranu przeszkadzają w lekturze przepisu!!! nie d... Pokaż więcej

Pzepis super:) wolę z mniejsza iloscią cukru, by nie był za słodki.

Prośba do administratorów strony! Reklamy-takie wąskie z prawej strony ekranu przeszkadzają w lekturze przepisu!!! nie da się ich wyłączyć , zwykle przy czyms takim powinna byc taka możliwośc;/zróbcie z tym coś;/

Zgłoś 13.12.2011 Katarzyna

Pzepis super:) wolę z mniejsza iloscią cukru, by nie był za słodki.

Prośba do administratorów strony! Reklamy-takie wąskie z prawej strony ekranu przeszkadzają w lekturze przepisu!!! nie d... Pokaż więcej

Pzepis super:) wolę z mniejsza iloscią cukru, by nie był za słodki.

Prośba do administratorów strony! Reklamy-takie wąskie z prawej strony ekranu przeszkadzają w lekturze przepisu!!! nie da się ich wyłączyć , zwykle przy czyms takim powinna byc taka możliwośc;/zróbcie z tym coś;/

Zgłoś 23.02.2012 qJpJcWhJoGcd

ja tam nie wiem jesczze kiedy sie bede chajtal ale i tak Cie juz bukuje na moj slub Marcin ;)Jak zawsze rewelacyjny material!!

Zgłoś 26.04.2012 Daria

Ja zawsze robie z plasterków pomarańczy z wanilią i bez cytryny. wcale nie są gorzkie od białego miąszu no i poza goframi lodami itd świetnie sprawdzają się w herbacie

Zgłoś 23.09.2012 RUDZIELEC 62

Pierwszy raz robiłam są rewelacyjne lepszych nie jadłam :)Gorąco polecam ten przepis :)