Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Konserwa mięsna

Tekst i foto Ulik 09-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 80 dag łopatki,
- 1/2 kostki smalcu,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- czosnek (ilość ząbków uzależniona od smaku),
- sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę i marchew kroimy w plasterki. W garnku rogrzewamy smalec, wrzucamy reszte składników i dusimy do momentu jak mięso bedzie można roznieść widelcem. Duszenie odbywa się na małym ogniu (nie dopuścić do przypieczenia miesa). W trakcie duszenia mięso podlać odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodajemy rozgnieciony czosnek. Kiedy mięso bedzie już bardzo miękkie rozgniatamy wszystko widelcem i wlewamy do słoika lub miseczki do zastygnięcia.

Uwagi:

Konserwa jest wspaniala do pieczywa i bez środków konserwujących. Nie jest przeznaczona dla osób odchudzających się.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.09.2004 Pułkownik

SUPER PRZEPIS,TERAZ CHŁOPAKI Z JEDNOSTKI BĘDĄ WYBRZYDZAĆ SWOJE KONSERWY I RZĄDAĆ TEJ:)

OGÓLNIE BARDZO PROSTY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA A SMAK IDEALNY.NIC DODAC NIC UJĄC.

POZDRAWIAM,MOZE... Pokaż więcej

SUPER PRZEPIS,TERAZ CHŁOPAKI Z JEDNOSTKI BĘDĄ WYBRZYDZAĆ SWOJE KONSERWY I RZĄDAĆ TEJ:)

OGÓLNIE BARDZO PROSTY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA A SMAK IDEALNY.NIC DODAC NIC UJĄC.

POZDRAWIAM,MOZE KTOS SIE ZAINTERESUJE MOIMI PRZEPISAMI? ZAPRASZAM

Zgłoś 14.09.2004 Ulik

To napisz jakieś przepisy a jeżeli chodzi o wojsko to sądzę że oni akurat nie zaglądają na tą stronę mają ciekawsze zajęcia, coś wiem na ten temat. Dziękuję za przychylną ocenę. Pozdrawiam.

... Pokaż więcej

To napisz jakieś przepisy a jeżeli chodzi o wojsko to sądzę że oni akurat nie zaglądają na tą stronę mają ciekawsze zajęcia, coś wiem na ten temat. Dziękuję za przychylną ocenę. Pozdrawiam.

Zgłoś 14.09.2004 Mary

Wlasnie zabralam sie do przygotowania tej konserwy.Pieknie pachnie w calym domu.Dziekuje.

Zgłoś 15.09.2004 Ewa

Z opisu wynika ze mieso dusimy w smalcu??????????? a potem dolewamy wody? proszę o dokladniejszy opis :)

Zgłoś 15.09.2004 Ulik

Tak oczywiście mięso dusi się w smalcu ale żeby nie doszło do zrumienienia się mięsa należy podlać odrobiną wody, która i tak wyparuje w trakcie duszenia. Mięso na konserwę nie może być smażone ... Pokaż więcej

Tak oczywiście mięso dusi się w smalcu ale żeby nie doszło do zrumienienia się mięsa należy podlać odrobiną wody, która i tak wyparuje w trakcie duszenia. Mięso na konserwę nie może być smażone tylko duszone. Nie chodzi o wlanie szklanki wody tylko będziesz sama widzieć kiedy należy podlać odrobiną wody.

Zgłoś 15.09.2004 Iwan.

Zgłoś 15.09.2004 Iwan

No i co? Nic nie zdążyłem napisać i dodał się komentarz. Z tego co słyszałem nie należy takich potraw wlewać do słoika i zakręcać. Lepsza jest miseczka. W warunkach beztlenowych mogą się rozwij... Pokaż więcej

No i co? Nic nie zdążyłem napisać i dodał się komentarz. Z tego co słyszałem nie należy takich potraw wlewać do słoika i zakręcać. Lepsza jest miseczka. W warunkach beztlenowych mogą się rozwijać pałeczki jadu kiełbasianego.

Zgłoś 18.09.2004 Mary

Robie juz drugi raz,bardzo wszystkim smakowalo.Przynajmniej wiem co jem i nie ma zadnych konserwantow.

Zgłoś 02.10.2004 Kasiunia

Wypróbowałam jest smaczne póki co mój luby z niczym innym chlebka nie je. Dla mnie inne wędliny też na razie nie wchodzą w rachubę. Pozdrawiam.

Zgłoś 23.01.2005 Krzyś

No i zrobiłem. A co. Faktycznie, wszystko inne co produkują do chlebka się chowa. Autorze jesteś geniuszem. Gratuluję. Smaczek wspaniały. Innym życzę smacznego.

Zgłoś 25.07.2009 ludzka_istota

Bardzo, bardzo, bardzo dobra rzecz:) I szybko znika ze słoika:). Wczoraj zrobiłam i widzę, że będę robić częściej

Zgłoś 24.04.2007 gocha35

nie robiłam jeszcze tego ale generalnie szukam przepisów na jakieś rzeczy mięsne, które mozna wekowac i przechowywać jakis czas w słokiu.