Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kopytka domowe

Tekst i foto Krzysztof z wawy 04-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
na dwa obiady15 złprosty45 min.niska

Składniki:

0,5 kg mąki szymanowskiej, 1,5 kg ziemniaków, sól

Jak przyrządzić:

Ugotować ziemniaki, żeby były miękkie, ugnieść na miazgę, najlepiej przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wrzucić na stolnicę, dodać stopniowo mąkę i szczyptę soli i zagnieść ciasto na jednolitą masę.
Z ciasta zrobić wałeczki, pokroić w małą kosteczkę i wrzucać na gotującą się wodę.

Jak podawać?

Kopytka podawać z sosem myśliwskim Knorra.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.04.2006 korbaczewska

musisz dolozyc 2 jajka bo sie rozplynie

Zgłoś 15.05.2006 oponka

robie dosc czesto kopytka i oczywiscie dodaje jajko

Zgłoś 12.07.2006 reklama knora chyba

Zgłoś 26.08.2006 kuchareczka

u mnie kopytka bardzo często goszczą na stole nie koniecznie trzeba dodoać jajko tylko wyrabiać ciasto jak ziemniaki sa bardzo ciepłe.podaję je do mięs ale również z sosoem grzybowym/teraz jest ... Pokaż więcej

u mnie kopytka bardzo często goszczą na stole nie koniecznie trzeba dodoać jajko tylko wyrabiać ciasto jak ziemniaki sa bardzo ciepłe.podaję je do mięs ale również z sosoem grzybowym/teraz jest sezon i polecam,jak również z ostrym sosem pomidorowym na sposób włoski do tego sosiku koniecznie bazylia.polecam tani i szybki obiad,

Zgłoś 26.08.2006 kotowate

aaa... rozlazły się ;) jajko dodałem, ale nierównomiernie rozprowadziłem chyba i pewnie też ciasto mógłbym lepiej zrobić. no i w ogóle - kucharz ze mnie żaden. ale w smaku były ok i Chińczykowi ... Pokaż więcej

aaa... rozlazły się ;) jajko dodałem, ale nierównomiernie rozprowadziłem chyba i pewnie też ciasto mógłbym lepiej zrobić. no i w ogóle - kucharz ze mnie żaden. ale w smaku były ok i Chińczykowi smakowały (który mieszka w pokoju obok). ale podane nie z sosem żadnym, ale z rozpuszczonym masłem i cukrem :)

:)

Zgłoś 20.10.2008 biala myszka

polecam do maki i ziemniakow dodac sera bialego!! poprostu rewelacja, moja mama zawsze tak robila...palce lizac!!!!

Zgłoś 09.09.2009 olcia

a moim zdaniem do kopytek najlepszy jest podsmażany boczek z cebulką :D polać po wierzchu i mmmmm :D palce lizać :):)

Zgłoś 02.06.2010 barbara_br

KOPYTKA ROBIMY BEZ POŚPIECHU W OBAWIE,ŻE CIASTO ROZPŁYNIE SIĘ WTEDY KIEDY:

1.ziemniaki gotowane na kopytka solimy podwójnie

2.po odcedzeniu podsuszamy na małym gazie wstr... Pokaż więcej

KOPYTKA ROBIMY BEZ POŚPIECHU W OBAWIE,ŻE CIASTO ROZPŁYNIE SIĘ WTEDY KIEDY:

1.ziemniaki gotowane na kopytka solimy podwójnie

2.po odcedzeniu podsuszamy na małym gazie wstrząsając od czasu do czasu(ziemniaki muszą być zupełnie suche)

3.przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa najlepiej gdy są jeszcze ciepłe i dopiero teraz studzimy od czasu do czasu mieszając

4.aby zachować proporcje należy przeciśnięte ziemniaki przełożyć do miski lub garnka,w którym będziemy wyrabiać ciasto na kopytka

5.wyrównujemy powierzchnię ziemniaków lekko je ugniatając

6.dzielimy nożem na cztery równe części

7.jedną ćwiartkę ciasta odkładamy obok i w wolne miejsce wsypujemy mąkę do wysokości powierzchni ziemniaków(można dodać pół na pół z mąką ziemniaczaną )

8.dodać jajka( zależy od ilości ziemniaków 1 lub 2szt)

9.wyrabiamy ciasto razem z odłożoną na bok ćwiartką i spokojnie gotujemy bez żadnych obaw że ciasto rozcieknie się.