Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kopytka

Tekst i foto Kasia. 22-12-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-5 złprosty60 min.wysoka

Składniki:

ugotowane ziemniaki, mąka, 2 jajka, cebulka, kiełbasa, margaryna.

Jak przyrządzić:

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy mąkę i jajka i tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę (mąka i ziemniaki wg uznania). Wyrabiamy ciasto, przyprawiamy solą i pieprzem, nie dosypujmy za dużo mąki, żeby kopytka nie wyszły twarde. Z kawałka ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go na desce i kroimy nożem po skosie na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na wrzątek i gotujemy aż do wypłynięcia. Smażymy cebulkę i kiełbaskę pokrojoną w kostkę. Po ugotowaniu kopytka zawsze wrzucam najpierw na patelnię ze stopionym masłem i cebulką z kiełbasą, chwilę podsmażam i mieszam, żeby wymieszać kopytka z masłem. Polecam! Bardzo kaloryczne!

Czas przygotowania:

Sam czas zajmuje gotowanie kopytek i wyrabiane i formowanie ciasta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.01.2012 Orszula

Ile tych ziemniakow ? ile maki ?

Zgłoś 08.01.2012 Bozienka

Czy mam przepuscic przez maszynke ,ziemniaki , make i jajka ?

Malo dokladny ten przepis ,ktos kto nie umie gotowa za diabla by sie nie polapal jak to zrobic.

Zgłoś 14.02.2012 helga3333

Najpierw tłuczemy ziemniaki lub przepuszczamy przez maszynkę- dopiero później dodajemy mąkę i jajka. Ciasto trzeba szybko ugniatać. Akurat mąki trzeba dodać sporo- tak z 6 łyżek bo inaczej będą ... Pokaż więcej

Najpierw tłuczemy ziemniaki lub przepuszczamy przez maszynkę- dopiero później dodajemy mąkę i jajka. Ciasto trzeba szybko ugniatać. Akurat mąki trzeba dodać sporo- tak z 6 łyżek bo inaczej będą się kleić.