Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Korniszony na ostro

Tekst i foto lynx 13-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

ok. 2 kg ogórków (drobnych),
4 szklanki wody,
1 szklanka octu,
1 łyżka soli,
2 łyżki cukru,
1 paczka curry,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
1/2 łyżeczki imbiru,
czosnek (do każdego słoika po 1 ząbku),
kulki pieprzu,
gorczyca,
liść laurowy,
marchewka.

Jak przyrządzić:

Przygotować słoiki. Do każdego powrzucać kilka ziarenek gorczycy, 2 kulki pieprzu, listek laurowy, marchewkę (nie więcej niż trzy plasterki) i 1/2 ząbka czosnku poszatkowanego. Ogórki umyć i powkładać do słoików. Na wierzch dołożyć resztę czosnku.
Zalewa: do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól, cukier, curry, imbir i cayenne. Zalewę raz zagotować. Zalać gorącą ogórki. Słoiki gotować w wodzie ok. 5 minut.

Jak podawać?

Pikantne ogórki są doskonałe do sałatek, potraw na ciepło, najlepiej jednak smakują do międzynarodowego tłumacza 40%vol ;)

Uwagi:

Ogórki muszą trochę postać, aby się przegryzły. Polecam odwrócenie słoików w czasie leżakowania (przyprawy lepiej dotrą do górnych partii ogórków).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2005 Bogumiła

zrobiłam są naprawdę bardzo dobre, szczególnie pasują do tego

międzynarodowego tłumacza.

Ja je nazywam "ogórki po diabelsku"

Zgłoś 05.08.2012 Docha

Będzie pasował do tego chrzan? :)

Zgłoś 14.09.2006 Tomasz

Swietne korniszonki na ostro robi się z papryczkami chili.. poprostu bombowa sprawa.. przyrządzamy jak zwykłe korniszonki i dodajemy po jednej średniej papryczce na słoik.. jeśli duże słoiki to ... Pokaż więcej

Swietne korniszonki na ostro robi się z papryczkami chili.. poprostu bombowa sprawa.. przyrządzamy jak zwykłe korniszonki i dodajemy po jednej średniej papryczce na słoik.. jeśli duże słoiki to można po dwie wrzucać...

Zgłoś 23.08.2010 ania

Ogóreczki palce lizać naprawdę polecam:)