Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kostki łososiowe zapiekane pod brokułową pierzyną

Tekst i foto punia 05-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

Kostki mrożone z łososia, kilka różyczek brokułów, czosnek świeży i granulowany, jogurt naturalny, śmietana Creme Fine płynna do gotowania, trochę tartego żółtego sera, pieprz biały, czarny, sól, kostka bulionowa.

Jak przyrządzić:

Kostki rybne rozmrażamy, osuszamy i posypujemy delikatnie solą, białym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy - niech sobie leżą. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Gotujemy wodę na brokuły z dodatkiem kostki bulionowej. Brokuły gotujemy tylko parę minut, na półtwardo, po czym wyjmujemy z wody, odsączamy, przekładamy na jakiś talerz i cierpliwie rozgniatamy je widelcem na niezbyt drobną papkę. Można też zmiksować, ale wtedy łatwo o zbyt płynną konsystencję. Do sporej miski wlewamy trochę jogurtu naturalnego i odrobinę śmietany, po czym dodajemy paćkę brokułową. Do tego jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę, trochę soli, sporo pieprzu czarnego i garść startego żółtego sera. Konsystencja powinna być dość zwarta, w żadnym wypadku nie płynna! W naczyniu do zapiekania układamy kostki rybne i na nie, za pomocą łyżki, kładziemy "pierzynę". Jeśli zrobiliśmy jej za dużo, to kładziemy to, co zostało, gdzieś obok ryby - wczoraj zapełniłam tak cały półmisek żaroodporny. Na całość możemy położyć parę cienkich wiórków masła. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Po upływie ok. 15-20 min zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze co najmniej drugie tyle - aż ryba się upiecze, a wierzch pierzyny odrobinę przyrumieni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.01.2007 konczita

cos pieknego, na pewno wyprobuje :) a smietana, ktora polecasz jakiego jest rodzaju? bo ja uzyje zwyklej smietany, tylko chcialabym wiedziec, czy jest slodka, czy kwasna i na ile tlusta. i tak o... Pokaż więcej

cos pieknego, na pewno wyprobuje :) a smietana, ktora polecasz jakiego jest rodzaju? bo ja uzyje zwyklej smietany, tylko chcialabym wiedziec, czy jest slodka, czy kwasna i na ile tlusta. i tak ogolnie co z proporcjami ;)

Zgłoś 08.01.2007 punia

Hmm szczerze mówiąc to nie wiem dokładnie czego odpowiednikiem jest Rama Creme Fine. Jest w płynie i nie jest kwaśna, może takiej w kartoniku 18 albo 22 %?

Proporcje? Niczego nie mierzył... Pokaż więcej

Hmm szczerze mówiąc to nie wiem dokładnie czego odpowiednikiem jest Rama Creme Fine. Jest w płynie i nie jest kwaśna, może takiej w kartoniku 18 albo 22 %?

Proporcje? Niczego nie mierzyłam, ale spróbuję sobie przypomnieć:na 2 osoby 2 kostki ryby, 5/6 różyczek brokułów, przyprawy do smaku, bulion wg przepisu na opakowaniu, jogurtu ze łyżki i trochę mniej śmietany. Zresztą sama zobaczysz, ważna jest konsystencja, ma być w miarę ścisła, więc płynnych składników dodawaj po troszeczkę. Jeśli wyjdzie za suche to dodaj śmietany, jeśli za mokre to sera albo brokułów.

Smacznego :)

Zgłoś 08.01.2007 punia

ze 2, 3 łyżki jogurtu,wcięło mi cyferki.

Zgłoś 20.04.2007 mierzeja

Zapowiada sie pysznie czy to samo mozna zrobić ze szpinakiem

Zgłoś 31.01.2008 Truskawa

A ja sprobuje zrobic to z panga, jadlam kiedys nad morzem pange w sosie brokulowym i mysle ze to moglo byc cos podobnego. Sprawdze co wyjdzie :)

Zgłoś 03.02.2008 Truskawa

No i zrobilam. Panga i brokulowa pierzynka smakowaly calej mojej rodzinie, nawet tacie, ktory nie lubi ani ryby ani brokulow :)

Zgłoś 24.02.2012 rybak

mam pytanko z czym ewentualnie moge podać rybe? Czy mogą być warzywa na patelnie?