Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki Bony

Tekst i foto zoja47 28-01-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-5 złprosty60 min.-

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej, 3 średniej wielkości cebule, 2 jaja, majeranek, sól, pieprz, tarta bułka.

Jak przyrządzić:

Poszatkowaną kapustę gotujemy w osolonej wodzie do momentu, kiedy będzie prawie miękka. Następnie odcedzamy, żeby pozbyć się nadmiaru wody, robimy to dość intensywnie, kapusta musi być prawie sucha. Krychaczem do ziemniaków lekko rozdrabniamy kapustę, do niej dodajemy jaja (całe), cebulę pokrojoną w kostkę, majeranek, sól, pieprz do smaku. Na sam koniec wsypujemy tartą bułkę (tyle żeby można formować kotleciki). Uformowane kotleciki obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.

Jak podawać?

Można podawać z ryżem lub ziemniakami.

Uwagi:

Kotleciki smakują równie dobrze na zimno.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.02.2010 GaGa

Proponuję wcześniej podsmażyc na maśle cebulkę. Będzie bardziej aromatyczne. Ale pomysł mi się podoba. Mięso już się znudziło...