Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki cielęce w pachnącym sosie

Tekst i foto punia 13-05-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prostyok. 25 min.-

Składniki:

0,75dkg-1kg dobrej cielęciny (zadnia, krzyżowa i inne),
2/3 szklanki białego wytrawnego wina,
małe opakowanie śmietany 18% tł,
świeży rozmaryn,
sól, pieprz,
tłuszcz do smażenia (co kto lubi, ja polecam mieszankę oliwy z oliwek i masła),
mąka do panierowania.

Jak przyrządzić:

Cielęcinę pokroić w niezbyt cienkie kotlety, delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso na dużym ogniu nie rumieniąc zbytnio i odwracając parokrotnie. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 min lub trochę dłużej. Potem dolać wino i dosypać igiełki rozmarynu, ile wlezie. Dusić kolejne 10 min, na sam koniec dolać kubeczek śmietany, wymieszać i na malusim ogniu trzymać jeszcze chwilę, doprawiając ew pieprzem i solą.

Jak podawać?

Podawać z ryżem lub kaszą np kus kus.

Czas przygotowania:

Czas gotowania uwzględnia jedynie czas smażenia i duszenia potrawy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.