Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki ryżowe z sosem pieczarkowym

Tekst i foto Ania 09-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210 złprosty45 min.?

Składniki:

Kotlety ryżowe:
1 woreczek ryżu,
15 dag pieczarek średnich pokrojonych w kosteczki,
4 jajka ugotowane,
natka pietruszki zielonej (pokrojona),
1 jajko surowe,
bułka tarta,
pieprz,
sól.

Sos pieczarkowy:
30 dag pieczarek,
3 duże cebule,
śmietana,
0,5–1 l rosołu lub wody,
kilka łyżeczek wody, aby sos się zagęścił, olej lub margaryna.

Jak przyrządzić:

Ryż, 15 dag pieczarek i jajka ugotować na parze. Gdy to wszystko się gotuje, możemy przystąpić do przyrządzenia sosu.

Wykonanie sosu: pieczarki pokroić w plastry, cebule w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem według własnego uznania i podsmażyć na oleju lub margarynie. Gdy się usmażą, dolać na patelnię rosół lub wodę i poczekać, aż zacznie się gotować. Następnie dodajemy kilka łyżeczek śmietany, można też cały pojemnik, uważając, żeby śmietana się nie zwarzyła. Gdy sos jest za rzadki, można doprawić mąką.

Wykonanie kotlecików: ugotowane jajka, ryż, pietruszkę zieloną i pieczarki zmieszać w miseczce, wbić 1 jajko i zmieszać, aż wyjdzie masa jednolita, klejąca się, uformować kotleciki tak jak kotlety mielone, obtaczać w bułce tartej i rzucić na rozgrzaną patelnię, można ewentualnie je ugotować na parze - zupełnie inny smak.

Uwagi:

Kotleciki można jeść też z sosem koperkowym, cebulowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.10.2006 wilma32

Mam pytanie, czy przed sporzadzeniem kotletow, trzeba jajka i pieczarki pokroic w kostke, starkowac, czy skladniki maja byc zmielone??

Zgłoś 05.01.2010 Ania

Zrobiłam te kotleciki, dokładnie tak, jak było napisane w przepisie... niestety lepienie kotletów to porażka, a usmażenie w całości graniczy z cudem... wszystkim się one tak rozwalają?

... Pokaż więcej

Zrobiłam te kotleciki, dokładnie tak, jak było napisane w przepisie... niestety lepienie kotletów to porażka, a usmażenie w całości graniczy z cudem... wszystkim się one tak rozwalają?

Zgłoś 26.02.2010 edyta kucharka

mi sie nic nie rozpada,dodałam troche sera startego oczywiscie żółtego.