Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotleciki z ryżu i soczewicy

Tekst i foto Kasia 05-05-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?6-7 złprosty90 min.?

Składniki:

- 2 filiżanki ryżu,
- 1 filiżanka soczewicy (najlepiej zielonej),
- 1 grahamka,
- 1 jajko,
- pół średniej wielkości główki czosnku,
- 1 duża cebula,
- sól.

Jak przyrządzić:

Ryż gotować razem z soczewicą, ok. 1 godz. na małym ogniu. Ugotowane ziarna zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą, czosnkiem i namoczoną grahamką. Dodać całe jajko i doprawić solą.Formować niewielkie kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Jak podawać?

Podawać z surówkami. Polecam surówkę z surowego szpinaku, pomidorów, ogórka, rzodkiewki i szczypiorku, polanych olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno. Zapewniam, że kotlety są super.

Uwagi:

Kotlety te są doskonałym żródłem pełnowartościowego białka, dzięki gotwaniu ryżu wraz z soczewicą. Czasem zapiekam cały przygotowany farsz w piekarniku ( jak pasztet), a to ze względu na kalorie, ale kotlety są smaczniejsze.Polecam.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.05.2003 Kasia

zapomniałam napisać, że najlepszy jest ryż brązowy i.........

oczywiście SMACZNEGO

Zgłoś 25.11.2004 jamunka

Uwielbiam :)) Sama robię od dawna, dość podobnie (bez jajka bo jestem weganką i bez czosnku bo nie cierpię:))

Polecam wszystkim, zamiast soczewicy może być groch w połówkach (rozgotowan... Pokaż więcej

Uwielbiam :)) Sama robię od dawna, dość podobnie (bez jajka bo jestem weganką i bez czosnku bo nie cierpię:))

Polecam wszystkim, zamiast soczewicy może być groch w połówkach (rozgotowany do miękkości, aż wyjdzie pasta). Można też z koncentratem pomidorowym (zwłaszcza gdy jest groch).

Zgłoś 05.08.2005 onaaaaaaa

Ja robie jeszcze inaczej :)

Ugotowana, wyjeta z wody [więc gorącą] soczewicę wrzucam do startego sera aby soczewica sie posklejała. formuje z tego male kotleciki i panieruje [najpierw &#... Pokaż więcej

Ja robie jeszcze inaczej :)

Ugotowana, wyjeta z wody [więc gorącą] soczewicę wrzucam do startego sera aby soczewica sie posklejała. formuje z tego male kotleciki i panieruje [najpierw 'taplam' w jajku, nastepnie w bułce ;)] i wrzucam na rozgrzaną patelnie aby sie zarumieniły i żeby ser sie rozgrzał i był ciągnąąąący ;) trzeba uważać aby ni epsezadzic z serem, bo kotlety sie rozleeeją po patelni i nie bedzie czuc smaku soczewicy! ;) na koniec polewam wszysto sosem pomidorowym [np Knorr - gdy nie chce mi sie robic samej ;)] :) pyszne! gorrąco polecam! ;)

Zgłoś 14.10.2005 k4thy

Robilam wczoraj te kotleciki. Zrobilam z polowy skladnikow z przepisu, a i tak wyszolo tego bardzo duzo. Moim zdaniem nie trzeba bylo gotowac ryzu i soczewicy az godzine...(zrobila sie taka &quo... Pokaż więcej

Robilam wczoraj te kotleciki. Zrobilam z polowy skladnikow z przepisu, a i tak wyszolo tego bardzo duzo. Moim zdaniem nie trzeba bylo gotowac ryzu i soczewicy az godzine...(zrobila sie taka "paćka") wystarczyloby 20min w upelnosci i nie przekrecac tego przez maszynke, tylko zostawic tak zeby soczewica i ryz byly w calosci. Moim zdaniem byloby smaczniejsze. Sa srednio dobre (w moim odczuciu smaku) ale koniecznie z sosem, bo tak same nie maja przewodniego smaku (chyba zeby dodac jeszcze jakies przyprawy).

Zgłoś 12.12.2005 olga

A co zrobić żeby się te kotleciki kleiły tzn. BEZ JAJEK????

Zgłoś 02.03.2008 aniaa-a

ja tez robię je już od dawna. zamiast jajka po ugotowaniu się ryzu i soczewicy, odciśnij na sitku nadmiar wody i dodaj bułkę tarta. ja dodaję żytnią. sa pyszne. bez sensu gotowac godzinę bo będz... Pokaż więcej

ja tez robię je już od dawna. zamiast jajka po ugotowaniu się ryzu i soczewicy, odciśnij na sitku nadmiar wody i dodaj bułkę tarta. ja dodaję żytnią. sa pyszne. bez sensu gotowac godzinę bo będzie papka. gotowac około 20 minut az ryż będzie ok i nie mielić na maszynce. sa pyszne. ja dodaje jeszcze imbir aby miały bardziej wyraźny smak. sa pyszne na zimno na kanapki.