Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

kotlet po szwajcarsku

Tekst i foto Kamil 25-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
18 złprostydo 20 min.nie znam się

Składniki:


pierś z kurczaka, plaster szynki tradycyjnej, 2 plastry sera żółtego dobrego, mąka tortowa, bułka zwykła sucha startaa przed zrobieniem dania, 1 jajko, sól, pieprz, wegeta, papryka ostra lub słodka, olej.

Jak przyrządzić:


Pierś rozkroić wzdłuż i rozbić uprzednio przykrywając folią aby nie pryskało i nie kleiło sie do młotka, następnie pierś przyprawić niewielką ilością soli i pieprzu, rozbić jedno jajko, ubić i przyprawić solą, pieprzem, wegetą, papryką. Na rozbitą i doprawioną pierś położyć plaster szynki i dwa plastry żółtego sera. Całość zwinąć w rulon a następnie przycisnąć aby było w miarę płaskie. Obtoczyć do okoła w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Kotlet położyć na rozgrzanym tłuszczu smarzyć na każdej stronie na średnim ogniu około 5 min., 2 razy przewracając. Jak będzie ładnie zarumieniony (brązowy) to na talerz.

Potrzebne przybory:


patelnia, olej

Jak podawać?


Ja preferuję z ryżem, może być z frytkami, ziemniakami jak kto lubi, do tego jakaś sałatka oczywiście i lampka wina.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.01.2006 zuzi

Proste wykonanie, niewielki koszt a bardzo dobre :)))

Zgłoś 01.03.2006 prima38

FAJNISTA SPRAWA I SZYBCIUTKO COSIK DOBREGO ... JESTEM ZA!!

Zgłoś 29.03.2006 Rufus67

Zaje fajny przepis - będąc od 2 miesiecy na L4 dochodzę do wprawy. Jeszcze parę przepisów i mówcie mi mistrzu :)

Zgłoś 30.03.2007 nikya

Kotlet może i pyszny, ale z pewnością nie jest to kotlet po szwajcarsku! Mylisz nazwy