Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kotlet schabowy

Tekst i foto Ewa Kubicka 13.11.2002

Banalne...? Oczywiście, że tak. Ale jaki smaczny jest ten banał! Wiem, wiem. Większości z nas kojarzy się z kiepską knajpą, odgrzewaniem, kolosalną ilością panierki. Usmażony w domu schabowy panierowany jest pyszny!
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje20 złprosty30 min.dużo

Składniki:

- 4 kotlety schabowe z kostką,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki,
- bułka tarta,
- sól,
- samlec do smażenia, oczywiście najlepszy byłby domowy (ew. 1 łyżka oleju).

Jak przyrządzić?

1) Podzielone na kotlety mięso myjemy i wycinamy z niego kości tak, aby w każdym zostało tylko jedno cienkie żeberko.


2) Na osobnych talerzykach przygotowujemy: mąkę zwykłą, pszenną, rozbełtane energicznie jajko i bułkę tartą.


3) Kotlety rozbijamy na grubość jaką najbardziej lubimy, pamiętając, że podczas smażenia mięso będzie się zbiegało i podnosiło lekko swoją wysokość. Nacinamy białe brzegi. Przeciwdziała to nierównomiernemu kurczeniu się mięsa podczas smażenia. Solimy z obu stron.


4) Rozgrzewamy smalec na patelni. Powinno go być tyle, żeby dno patelni było w całości nim przykryte na grubość co najmniej 1/2 cm. Dodajemy ew. 1 łyżke oleju, jeśli chcemy zapobiec zbyt silnem zrumienieniu mięsa.


5) Kotlety maczamy w mące, której nadmiar strzepujemy. Następnie w jajku. Na końcu obtaczamy w bułce tartej.


6) Kładziemy na naprawdę rozgrzany tłuszcz. Smażymy kilka minut po jednej stronie. Co jakiś czas poruszamy lekko patelnią. Przewracamy na drugą i zmniejszamy ogień. Teraz kotlety naprawdę się smażą. Po kilku minutach nakładamy pokrywkę na kilka następnych minut. Potem ją zdejmujemy. Mięso przy kostce musi również być dosmażone. Pilnujemy, żeby się nie przyrumieniały zbyt silnie.


7) W miarę możliwości nie powinniśmy już więcej kotletów przewracać. Jeśli to zrobimy, zacznie odchodzić panierka, co psuje smak i wygląd.


8) Kiedy są naprawdę gotowe - musi wam powiedzieć własne doświadczenie i intuicja.Ale zwykle smażymy nie dłużej niż 15 min.

Jak podawać?

Klasycznie: z ziemniakami pureé i z kapustą. Ja robię do tego kapustę własnego pomysłu, której przepis dołączam.

Uwagi:

Najsmaczniejsze będą kotlety usmażone bezpośrednio przed podaniem.<br>
<br>
Wszyscy boją się tłuszczu, którym nasiąka panierka. Duża ilość smalcu jest niezbędna do zrobienia naprawdę smacznego kotleta schabowego. Wysoka temperatura i krótki czas smażenia nieco zmniejsza wchłanianie tłuszczu przez panierkę. Jego nadmiar możemy usunąć z powierzchni kotleta, kładąc go na chwilę po usmażeniu na ręcznik papierowy i dopiero potem przekładając na talerz.<br>
<br>
Im cieńszy kotlet, tym szybciej się usmaży. Ale nie powinien być zbyt cienki. To nie sznycel!

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.01.2003 Dorota

Aby mieso bylo bardziej kruche przed przygotowaniem go do smazenia nalezy skropic je sokiem z cytryny i odczekac przynajmniej pol godziny Nastepnie dokladnie oplukac, osuszyc i dalej przygotowyw... Pokaż więcej

Aby mieso bylo bardziej kruche przed przygotowaniem go do smazenia nalezy skropic je sokiem z cytryny i odczekac przynajmniej pol godziny Nastepnie dokladnie oplukac, osuszyc i dalej przygotowywac wg przepisu. Mozna tak robic zarowno ze schabem, jak i miesem kurczaka.

Zgłoś 01.01.2003 Alek

Najlepsze schabowe....piękna kobieta...dobre wino..wieczór

Zgłoś 25.12.2002 cytro

Aby uzyskać specyficzny bardzo delikatny smak i kruchutki a jednocześnie soczysty kotlet, skrapiam rozbite już mięso sporą ilością soku z cytryny i pozostawiam tak na jakieś 15 minut. Oczywiście... Pokaż więcej

Aby uzyskać specyficzny bardzo delikatny smak i kruchutki a jednocześnie soczysty kotlet, skrapiam rozbite już mięso sporą ilością soku z cytryny i pozostawiam tak na jakieś 15 minut. Oczywiście nie należy zpominać o innych przyprawach (zioła, pieprz czarny itp.). Smacznego!!!

Zgłoś 20.12.2002 Blaszka

Uwielbiam brizol z poledwicy wolowej, tylko nie wiem jak go zrobic. Jezeli wiecie to prosze o przepis. Z gory dziekuje

Zgłoś 04.12.2002 kaska

pyszne - NIE SUCHE - schabowe to: obtoczyc mieso w maca i w jajku, smazyc, ale koniecnie skropic woda!!!

Zgłoś 18.11.2002 xjed

to dla mnie nadal wielkie wyzwanie... ;)

Zgłoś 14.11.2002 monika

ja tez tak robie kotlety..

ale dobry smak dodaje im ...to ze ja...

rozgrzewam piekarnik do 170 stopni i wsadzam tam na kilka minut

upieczone schabowe...bardzo to smakuje dz... Pokaż więcej

ja tez tak robie kotlety..

ale dobry smak dodaje im ...to ze ja...

rozgrzewam piekarnik do 170 stopni i wsadzam tam na kilka minut

upieczone schabowe...bardzo to smakuje dzieciom..

sami sprawdzcie a zobaczycie ze maja inny lepszy smak..

zycze powodzenia..i smacznego....M

Zgłoś 01.09.2008 beata

mojemu chłopakowi znacznie bardziej smakuje na oleju niż na smalcu, tak samo jego rodzinie i mojej. osobiscie nie znam różnicy bo jestem wegetarianką, ale polecam robienie na oleju.

Zgłoś 28.03.2013 gość

TY4Y5R0-98IU76YTRERds6yyyz\