Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlet schabowy zapiekany inaczej

Tekst i foto Kasia M 13-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.dużo

Składniki:

- kotlety schabowe b/k,
- żółty ser w plastrach lub starty,
- pomidor w plastrach,
- pieczarki w plastrach,
- zioła - koniecznie oregano, a inne wg uznania,
- papryka w proszku - ostra lub łagodna,
- curry,
- ew. plastry szynki, ogórek konserwowy - dla wersji "rozbudowanej".

Jak przyrządzić:

Kotlety robijamy - ja osobiscie staram się dokładnie je rozbić, ponieważ szybciej sie później upieką. Obtaczam je z obu stron w ziołach (oregano, cząber, estragon) i papryce (ostrej lub łagodnej - w zależności od preferencji), curry - ogólnie: w tym, co mam w danej chwili pod reką. Następnie kotlety układam na foli, która wyściela blachę (nie żałuję jej, żeby później nie męczyć się z szorowaniem blachy). Na kotlety kładę plasterki pomidora, pieczarek, ogorka konserwowego, szynki i wszystko przykrywam żółtym serem, który na koniec posypuję oregano. Blachę wkładam do piekarnika (gorącego - szybciej się upiecze). Trzeba je piec ok. godziny, ale tak naprawde to nigdy tego nie sprawdzałam :)

Potrzebne przybory:

Folia aluminiowa, blacha, piekarnik.

Jak podawać?

Osobiście podaję te kotlety z ryżem (żeby lepiej smakował dodaję odrobine masła) lub tradycyjnie z ziemniakami plus sałatka z zielonej sałaty, rzodkiewki, pomidora z jog. naturalnym, musztarda,pieprzem i solą.
Smacznego!

Uwagi:

Kotletów nie solę ani nie dodaje pieprzu. Wystarczy obtoczyć je ziołami.
Bardzo dobrze smakują na zimno, np zamiast kanapki.

Czas przygotowania:

W rzeczywistości najbardziej pracochłonne jest rozbicie kotletów i położenie na nie wszystkich pozostałych składników. Potem wrzucamy je do piekarnika i mamy wolne;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.05.2004 monnnn

pychotka:)))dzieki za przepis moja rodzinka byla zachwycona

Zgłoś 22.05.2004 erbo

Spróbuj dodać plaster wędzonej szynki, może być parmeńska ewentualnie mazurska dojrzewająca.To dopiero pycha!!!

Zgłoś 03.06.2004 kasia m

ciesze sie,ze komus moje kotlety smakowaly.bardzo lubie je robic,poniewaz zajmuje mi to malo czasu i w dodatku sa b.smaczne.pozdr

Zgłoś 09.06.2004 lalapupu

pysznie to wyglada, a pieczarki maj byc surowe, czy podsmazone?

uwielbiam przepisy z duza iloscia ziol.

ludzie sobie nawet nie zdaja sprawy, jakie cuda ziola czynia np. z przemiana... Pokaż więcej

pysznie to wyglada, a pieczarki maj byc surowe, czy podsmazone?

uwielbiam przepisy z duza iloscia ziol.

ludzie sobie nawet nie zdaja sprawy, jakie cuda ziola czynia np. z przemiana materii i zamiast ziol wala do jedzienia jakies glutamiany sodu i inne vegety :P

Zgłoś 11.06.2004 kasia m

pieczarki daje surowe,zeby nie dodawac sobie pracy z ich duszeniem.pozdr

Zgłoś 23.03.2005 agag

a czy ten serek przez godzinę się ne przypali?

Zgłoś 17.05.2005 Krzyś

Wow, istne szaleństwo. Smaczek genialny, danko w zasadzie prościutkie. I chyba dlatego jest takie smaczne. Teraz i moja rodzinka (kobiety) będzie pałaszowała kotleciki, ale niezbyt często. Oczek... Pokaż więcej

Wow, istne szaleństwo. Smaczek genialny, danko w zasadzie prościutkie. I chyba dlatego jest takie smaczne. Teraz i moja rodzinka (kobiety) będzie pałaszowała kotleciki, ale niezbyt często. Oczekiwanie to najlepszy kucharz.

Gratuluję.

Z poważaniem.

Zgłoś 23.07.2005 Gosia

Robilam ostatnio to danie, bardzo mi smalowalo. tylko ze troche wysuszone mi te kotlety wyszly, malo soczyste. Czy zeby tego uniknac to mam je przykryc folia? Czy co radzicie. Piklam je tak w ok... Pokaż więcej

Robilam ostatnio to danie, bardzo mi smalowalo. tylko ze troche wysuszone mi te kotlety wyszly, malo soczyste. Czy zeby tego uniknac to mam je przykryc folia? Czy co radzicie. Piklam je tak w ok20-220 stopniach ponad godzinke. Zamierzam je dzis zrobic dla tesciow i boje sie ze znowu wyjda troszke suche.

Zgłoś 24.11.2005 rzaba

ja na kotlety klade plasterek tlustego boczku, wtedy mieso nie wysycha i ma pyszny aromat. jako dodatek zapiekane ziemniaczki. rewelacja!!

Zgłoś 22.03.2006 ###

proponuję zamiast schabu dać karkowkę na to wędzony boczek i cebulkę! rewelacja!!!

Zgłoś 11.04.2006 Elka

Kotleciki wyszły wspaniałe, nawet moje wybrednie dzieciaczki wcinały, ale następnym razem serek dam w połowie pieczenia, bo za bardzo się wysuszył.

Polecam, warto zrobić

Zgłoś 13.02.2007 magda

całkiem smaczne. co prawda improwizowalam troche, bo ze skaldnikow byl tylko kotlet ziola i ser, ale wyszlo pyszne:):)

Zgłoś 28.02.2010 jowita

Bardzo dobre! polecam!

Zgłoś 22.06.2010

Niestety straciłam 5 kotletow i całe szczescie ze mialam gołabki.fajnie wygladalo przed włozeniem do piekarnika niestety pozniej miesko wyschlo a ser troche sie przypalil