Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kotlet siekany z piersi kurczaka

Tekst i foto sailor 17-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

- filety z kurczaka lub indyka,
- cebula,
- jajko,
- bułka tarta,
- masło,
- pieprz,
- sól.

Jak przyrządzić:

Filety drobniutko siekamy, dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebulę, troszkę posiekanego masła (ewentualnie może być roztopione), bułkę tartą, sól, pieprz do smaku. Formujemy kotlety, obtaczamy delikatnie w bułce, smażymy krótko na maśle, tak żeby się przepiekły.

Potrzebne przybory:

Bardzo ostry nóż, patelnia.

Jak podawać?

Bardzo dobre z zapiekanymi ziemniakami. Może być również z ryżem.

Uwagi:

Jest co co prawda jakas tam wersja "mielonych", ale niezwykle delikatna. Polecam siekanie, a nie maszynke do miesa - zupelnie inaczej to smakuje. Aha i jeszcze jedno.. w żadnym wypadku nie stosować chemikaliów zwanych margarynami. Ma być masełko :-) Inaczej potrawa zupełnie traci smak.

Czas przygotowania:

Smażymy króciutko, ale to siekanie filetów troszke zajmuje :-)))
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.08.2003 ~Cleo~

Do tych klopsików robię sos ketchupowy,bądż dodaje do nich troszkę startego sera. Są wyśmienite!

Zgłoś 06.02.2005 sleepyqueen@tlen.pl

Zgłoś 08.03.2005 antenek

bardzo dobre polecam wszystkim,

Zgłoś 13.06.2005 mam kilka pytan

te filety maja byc juz usmarzone i posiekane?czy surowe siekac?czy moge smarzyc je w oleju?koniecznie musi byc maslo?maslo szybko sie przypala

Zgłoś 17.12.2005 Edi

Aby masło się nie przypalalało,należy dodać troszkę margaryny

Zgłoś 12.08.2006 Matys

Tyle masła bleee ! To musi być ochydne !