Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety mielone z grzybów

Tekst i foto Eowina 13-10-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty40 min.-

Składniki:

ok. 0,5 kg świeżych grzybów (podgrzybki, prawdziwki, koźlarze),
1-2 cebule,
1 jajko,
bułka tarta,
pieprz,
sól,
tłuszcz do smażenia.

Jak przyrządzić:

Cebulę zeszklić na małej ilości oliwy/oleju, dodać pokrojone grzyby i dusić ok. 20 min. Jeżeli trzeba dodać 2-3 łyżki wody. Grzyby trochę odparować, zmielić w maszynce. Dodać pieprz i sól do smaku, całe jajko. Wymieszać. Do masy dodać kilka łyżek tartej bułki tak, żeby masa była gęsta i dała się formować w kotleciki. Uformowane kotlety obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z obu stron. Pod koniec smażenia można dodać trochę masła.

Potrzebne przybory:

Maszynka do mielenia mięsa.

Jak podawać?

Można podawać z chlebem, ziemniakami i surówką.

Uwagi:

Bułkę tartą dodawać stopniowo. Jej ilość zależy od gęstości masy grzybowej. Gotowa masa ma konsystencję podobną jak masa z mięsa mielonego na kotlety.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.10.2008 ala,

takie kotleciki są pyszne, polecam każdemu