Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety z piersi kurczaka z kukurydzą i pieczarkami

Tekst i foto kasia 28-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1010 złprosty30 min.?

Składniki:

- 2 platy piersi kurczaka,
- 20 dkg dera żółtego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki (jakaś zwykła),
- 2 jajka,
- mała puszka kukurydzy,
- 30 dkg pieczarek,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka (kto co lubi).

Jak przyrządzić:

Jaja rozbić trzepaczką. Kurczaka pokroić w kosteczkę (można przyprawić przyprawami do kurczaka lub innymi), ser i pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystko dodać do jajek wraz z odsączoną kukurydzą, mąką i przyprawami. Wymieszać i odtawić na jakieś 15 min.
Kłaść łyżką na rozgrzany olej formując koltety. Smażyć z obu stron na rumiany kolor.

Uwagi:

Najlepiej robić małe kotleciki, gdyż lepiej je przewracać na drugą stronę. Ja staram się, żeby kawałki kurczaka nie były po bokach tylko w środku kotleta, bo przy przewracaniu często się rozlatują.
KOTLECIKI PYSZNOŚCI!

Czas przygotowania:

W zależności od ilości smażonych kotletów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.11.2004 ania

rozlatują się, to szczera prawda... a jakby tak kuraka zmielić?

Zgłoś 12.12.2004 kasia

Jak kto lubi. Ale mysle ze kotlety nie beda az tak dobre. Z przewracaniem tych kotletow trzeba dojsc do wprawy

Zgłoś 02.02.2005 milka

Proponuje dodac trochę oleju do ciasta - kotleciki beda sie lepiej odwracac :)

Zgłoś 12.05.2005 jola_mm

Kotlety będą się rozpodały, bo pieczarki puszczaja dużo wody podczas smażenia. Proponuję wcześniej pieczarki przesmażyć z cebulką i dopiero wtedy połączyć z resztą składników.

Na pewno si... Pokaż więcej

Kotlety będą się rozpodały, bo pieczarki puszczaja dużo wody podczas smażenia. Proponuję wcześniej pieczarki przesmażyć z cebulką i dopiero wtedy połączyć z resztą składników.

Na pewno sie nie rozlecą.

A!!! Dodam jeszcze że są świetne

Zgłoś 17.05.2005 pesta

zapowiadało się nieźle...szkoda ze nic z tego

Zgłoś 15.09.2005 OLA

Mam sposób na to, aby kotleciki nie rozwalały się podczas smażenia. Do masy dodałam więcej mąki (ok 5 łyżek), a po uformowaniu obtoczyłam je jeszcze w bułce tartej. Są na prawdę super. Wszystkim... Pokaż więcej

Mam sposób na to, aby kotleciki nie rozwalały się podczas smażenia. Do masy dodałam więcej mąki (ok 5 łyżek), a po uformowaniu obtoczyłam je jeszcze w bułce tartej. Są na prawdę super. Wszystkim smakowały. Polecam ten przepis.

Zgłoś 26.05.2006 tuśka

zamiast kukurydzy mozna dać

-pieczarki

-cebulke

- lub inne warzywa

wszystko zaleznie od gustu - poprostu jak kto lubi - poza tym z pieczarkami (bez kukurydzy) kotl... Pokaż więcej

zamiast kukurydzy mozna dać

-pieczarki

-cebulke

- lub inne warzywa

wszystko zaleznie od gustu - poprostu jak kto lubi - poza tym z pieczarkami (bez kukurydzy) kotleciki mniej sie rozpadaja.

np. ja nie przepadam za kukurydza dlatego robie z innymi warzywami

polecam bo tez jest bardzo pysznie :)

pozdrawiam i smacznego!!!

Zgłoś 09.07.2006 handi

Tak, koniecznie trzeba je delikatnie obtoczyć w bułce tartej, wtedy fantastycznie się rumienią i nie przywierają!