Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kotlety z selera

Tekst i foto kasiek 23-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-35 złprosty20 min.średnio dużo

Składniki:

W zaleznosci od apetytu:
- 1 seler,
- 6 plasterkow żółtego sera,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- olej.

Jak przyrządzić:

Seler gotujemy do miekkosci (nie moze byc zbyt miekki). Potem kroimy go w plastry grubosci 1 cm. Na plaster kladziemy dwa plastry sera zoltego, przykrywamy drugim plastrem. Nastepnie calosc otaczamy w jajku i bulce tartej. Smazymy na patelni ok. 5-8 minut.
I GOTOWE!!!

Potrzebne przybory:

Nóż, patelnia, talerz.

Czas przygotowania:

Danie bardzo niepracochlonne, przyjemne i zdrowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.07.2004 Wege

Znakomite danie nawet na zimno.

Zgłoś 31.07.2004 Marysia

Przepis naprawdę bardzo dobry. Seler z serkiem - pyszna rzecz. Moja wersja na bazie tego przepisu jest nieco inna - najpierw smażymy plastry selera na patelni (oczywiście po uprzednim zanurzeniu... Pokaż więcej

Przepis naprawdę bardzo dobry. Seler z serkiem - pyszna rzecz. Moja wersja na bazie tego przepisu jest nieco inna - najpierw smażymy plastry selera na patelni (oczywiście po uprzednim zanurzeniu ich w jajku i bułce tartej), a potem - gdy już bułka ładnie nabierze koloru - na każdym plasterku selera układamy małe kawałeczki sera i na małym ogniu smażymy, aby ser się roztopił. Żeby zrównoważyć smak selera ze smakiem sera, trzeba tego sera dać trochę więcej niż mały plasterek ( ja kroiłam w kostki ), ale ostateczny efekt jest pyszny, naprawdę pyszny. Można też posypać na wierzch chili albo inną przyprawę, kto co lubi. Pozdrawiam.

Zgłoś 01.08.2004 ksieznapieklazachodniego@poczta.onet.pl

w czym je panierować jak nie chcemy bułki tartej?

Zgłoś 06.08.2004 kac

to zalezy dlaczego nie chcemy.mozesz panierowac np. w otrebach lub zarodkach pszennych,albo samej mace.mozesz sie tez zdobyc na odrobine antazji i uzyc ziaren sezamu lub mielonego kolorowego pie... Pokaż więcej

to zalezy dlaczego nie chcemy.mozesz panierowac np. w otrebach lub zarodkach pszennych,albo samej mace.mozesz sie tez zdobyc na odrobine antazji i uzyc ziaren sezamu lub mielonego kolorowego pieprzu,ale to juz oczywiscie zmienia smak potrawy...

Zgłoś 25.09.2005 Funk'up

a bleeeee....zrobiłam przed chwila i w zyciu czegos rownie ohydnego nie jadlam!!!!!!!!!!!!Bleeeeeeeeeeeeee

Zgłoś 29.10.2005 ten_years_after

Bardzo dobre te kotlety :) Ugotowany i podsmażony seler robi się bardzo delikatny w smaku i taki trochę przezroczysty. Więc i smakuje, i wygląda ładnie :) Też najpierw podsmażyłam sam seler z ob... Pokaż więcej

Bardzo dobre te kotlety :) Ugotowany i podsmażony seler robi się bardzo delikatny w smaku i taki trochę przezroczysty. Więc i smakuje, i wygląda ładnie :) Też najpierw podsmażyłam sam seler z obu stron (z 6 min), a dopiero potem położyłam na nim ser. Sera nie żałujemy ;)

Proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Polecam zrobić.

Zgłoś 04.12.2005 karcy

a ja proponuje jeszcze lepszy przepis na kotlety z selera a wiec :

płatki owsiane( 1 szklanka) namaczamy we wrzatku zostawiamy na pare godzin, selera ser zolty ( 20 dg ) 1 cebula trzemy n... Pokaż więcej

a ja proponuje jeszcze lepszy przepis na kotlety z selera a wiec :

płatki owsiane( 1 szklanka) namaczamy we wrzatku zostawiamy na pare godzin, selera ser zolty ( 20 dg ) 1 cebula trzemy na tarce (grubej) lub w mikserze odajemy 3 jajka plus wegete. wszystkie skladniki mieszamy obtaczamy w bulce tartej i smarzymy mniam

Zgłoś 12.01.2006 rybcia

z vegeta ostroznie! jest rakotworcza...

Zgłoś 19.05.2011 gruwi

om nom nom nom nom

Zgłoś 23.08.2010 kropka

jeśli się komuś śpieszy można seler pokroić przed gotowaniem wtedy plastry szybciej się obgotują pozostaje tylko panierka i smażenie i najprzyjemniejsze -zjadanie!!

Zgłoś 23.08.2010 kropka

jeśli się komuś śpieszy można seler pokroić przed gotowaniem wtedy plastry szybciej się obgotują pozostaje tylko panierka i smażenie i najprzyjemniejsze -zjadanie!!