Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kotlety z włoskiej kapusty

Tekst i foto Julita 14-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg)
- 10 dag tartego żółtego sera
- szklanka rosołu (może być z kostki)
- 2 cebule
- 2 łyżki keczupu
- jajo
- 2 łyżki bułki tartej, łyżka mąki
- łyżka smalcu
- cukier, pieprz, sól
- bułka tarta do panierowania, olej do smażenia

Jak przyrządzić:

Umytą kapustę pokroić w dość drobną kostkę (głąb usunąć), zalać rosołem i dusić do miękkości pod przykryciem. Posiekaną cebulę zeszklić na smalcu, oprószyć mąką i przez chwilę smażyć, często mieszając, po czym przełożyc do kapusty, zagotować i wystudzić. Następnie dodac jajo, bułkę tartą, keczup, ser oraz przyprawy i dokładnie wymieszać (masa powinna byc dość ścisła i pikantna w smaku).
Formować w dłoniach nieduże kotlety, starannie panierować je w bułce, a następnie smażyc na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Smacznego! :o)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.06.2005 mycha

a co sie stalo z zóltym serem?

Zgłoś 07.06.2005 Julita

Hej mycha! Przeczytaj dokładnie przepis: ser dodajemy razem ze wszystkimi składnikami do kapusty....

Zgłoś 08.06.2005 bebe

Bardzo ciekawy przepis , tylko czy jest już nowa kapusta włoska?

Zgłoś 11.02.2007 klucha

fajny przepis musze wypróbować !!!!!!!!