Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krem pomidorowy z ostrymi paluszkami

08.06.2010

Elegancka zupa nadająca się na wszelkie uroczystości rodzinne i spotkania towarzyskie. Krem pomidorowy pachnący bazylią i oregano, do tego chrupiące paprykowe paluszki z ciasta francuskiego to danie wykwintne i smaczne. Młode warzywa nadają zupie świeżości i zapachu zbliżającego się lata.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
422 złśredni40 min.średnia

Składniki:

kartonik dobrego przecieru pomidorowego,
2 młode marchewki,
pietruszka,
kawałek pora,
kawałek selera,
cebula,
2 młode ziemniaki,
kostka rosołowa,
łyżka masła,
2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
łyżka świeżego pokrojonego lub pół łyżeczki suszonego oregano,
200 ml śmietany kremówki,
sól, pieprz,
pół łyżeczki cukru,
małe opakowanie ciasta francuskiego,
jajko,
ostra papryka i sól.

Jak przyrządzić?

Warzywa obrać.

Pokroić w grubą kostkę.

Podsmażyć na maśle.

Następnie przełożyć do garnka.

Dodać 1,5 l wody, kostkę rosołową i gotować do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania dodać bazylię, natkę pietruszki i oregano.

Wszystko zmiksować.

Do zmiksowanego kremu dodać przecier pomidorowy.

Chwilę pogotować.

Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.

Ciasto francuskie rozmrozić.

Pokroić w paski.

Posmarować rozkłóconym jajkiem.

Posypać solą i papryką.

Paluszki piec w piekarniku rozłożone na pergaminie około 10 minut, w temperaturze 200 stopni.

Dobre są, gdy się zarumienią na złoty kolor.

Jak podawać?

Zupę krem podawać polaną śmietaną, posypaną natką lub bazylią razem z paluszkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.05.2011 dorusia

a ja chętnie wypróbuję przepis na ten krem pomidorowy, pani Danka ma świetne przepisy, zawsze elegancko podane, z finezją i co najważniejsze bardzo smaczne; kilka już miałam przyjemność wypróbow... Pokaż więcej

a ja chętnie wypróbuję przepis na ten krem pomidorowy, pani Danka ma świetne przepisy, zawsze elegancko podane, z finezją i co najważniejsze bardzo smaczne; kilka już miałam przyjemność wypróbować, zwłaszcza tarty są godne polecenia, palce lizać! Jeśli ktoś ma problem z kostką rosołową czy warzywną, że nie prawdziwy bulion, to niech zrobi zupę na bulionie i będzie po sprawie.

Zgłoś 06.11.2010 Myszka

Zupa przepyszna :) Mój mąż był zachwycony, podobno lepszej pomidoprowej i wogole zupy w życiu nie jadł ja akurat zrobiłąm jak w przepisie na kostce rosołowej ale gdybym miala odrobine wiecej cza... Pokaż więcej

Zupa przepyszna :) Mój mąż był zachwycony, podobno lepszej pomidoprowej i wogole zupy w życiu nie jadł ja akurat zrobiłąm jak w przepisie na kostce rosołowej ale gdybym miala odrobine wiecej czasu bymz robila na mięsku i byla by jeszcze lepsza :D

Polecam i pozdrawiam Czarną oliwkę :D

Zgłoś 27.03.2011 gość

Do MOO w pełni się zgadzam.

Zgłoś 06.11.2010 Myszka

Zupa przepyszna :) Mój mąż był zachwycony, podobno lepszej pomidoprowej i wogole zupy w życiu nie jadł ja akurat zrobiłąm jak w przepisie na kostce rosołowej ale gdybym miala odrobine wiecej cza... Pokaż więcej

Zupa przepyszna :) Mój mąż był zachwycony, podobno lepszej pomidoprowej i wogole zupy w życiu nie jadł ja akurat zrobiłąm jak w przepisie na kostce rosołowej ale gdybym miala odrobine wiecej czasu bymz robila na mięsku i byla by jeszcze lepsza :D

Polecam i pozdrawiam Czarną oliwkę :D

Zgłoś 14.06.2010 Markoni

Oj Danka, Danka, tyle razy już ci mówiłem, że usuwanie mojej twórczości nic nie da, gotujesz na poziomie rastauracji dworcowej w Ciciszewie MAŁYM. Ostatnio byłem na bardzo eleganckim przyjęciu. ... Pokaż więcej

Oj Danka, Danka, tyle razy już ci mówiłem, że usuwanie mojej twórczości nic nie da, gotujesz na poziomie rastauracji dworcowej w Ciciszewie MAŁYM. Ostatnio byłem na bardzo eleganckim przyjęciu. Podano szczawiową i kaszankę. Czy może ty tam gotowałaś?

Zgłoś 08.06.2010 Raz Putin

Miła Zdenerwowana,

na początek proponuję melisę, zieleninkę, długie spacery, jeśli to nie da rady to farmaceutyki;

jakiś Cloranxen, może Xanax, jeśli to nie pomaga to wal po całości.... Pokaż więcej

Miła Zdenerwowana,

na początek proponuję melisę, zieleninkę, długie spacery, jeśli to nie da rady to farmaceutyki;

jakiś Cloranxen, może Xanax, jeśli to nie pomaga to wal po całości.

Opiaty też pomagają.

Zupka na indyku jest tłusta jak tyłek Kim Kardashian, co do antybiotyków i całej masy hormonów, całkowicie się zgadzam.

Ale jak ktoś ma w sobie odrobinkę zapału do pichcenia, to znajdzie

przyzwoitą wkładkę mięsną.

Bez urozmaiceń.

A tak w ogóle, to się nie denerwuj, złość, jak mawiają, piękności szkodzi.

Kostki rosołowe wątrobie.

Smocznego !

Raz

P.S. CYK Kochana Ekipo !

Zgłoś 08.06.2010 laryssa

Chyba wolę normalną pomidorową z makaronem.

Zgłoś 08.06.2010 Aggie

No proszę, znów się nauczę czegoś eleganckiego. Bierze się kostkę rosolową i przecier pomidorowy i już jest elegancko, tak? Nie wiedzialabym, proszę, ile to się czlowiek na stare lata nauczy...<... Pokaż więcej

No proszę, znów się nauczę czegoś eleganckiego. Bierze się kostkę rosolową i przecier pomidorowy i już jest elegancko, tak? Nie wiedzialabym, proszę, ile to się czlowiek na stare lata nauczy...

Zgłoś 08.06.2010 Agathos L.

czy ta zupa byłaby dobra na zimno!

teraz są takie upały, że nic mi się nie chce gotować.

zróbcie jakiś chłodnik!

Zgłoś 08.06.2010 Aggie

A wiesz co, droga zdenerwowana:-) faktycznie. Chyba wolę mówić o "eleganckiej kobiecie", zakladając, że w dzisiejszych czasach w ogole coś takiego istnieje, postrzegając calość:-)

<... Pokaż więcej

A wiesz co, droga zdenerwowana:-) faktycznie. Chyba wolę mówić o "eleganckiej kobiecie", zakladając, że w dzisiejszych czasach w ogole coś takiego istnieje, postrzegając calość:-)

A nie tylko sam wygląd.

Ale masz prawo mieć inne zdanie:-)

Co do tej zupy, także:-)

Zgłoś 08.06.2010 paluszki lizać:)

Bosko wygląda ta śmietana, bardzo fantazyjnie. Zainteresowały mnie zwłaszcza te paluszki, ale zrobiłabym różne: z czosnkiem, oregano, bazylią, kminkiem, cząbrem, tymiankiem, cebulą.

Zgłoś 08.06.2010 Raz Putin

paluszki lizać:),

Kóchareczka się ucieszy.

Zgłoś 08.06.2010 margit

super wygląda

Zgłoś 08.06.2010 margit

super wygląda

Zgłoś 09.06.2010 iustka

Ziemniaki też podsmazyć?

Zgłoś 09.06.2010 iustka80

A kartonik przecieru jaka ma miec pojemnośc?

Zgłoś 09.06.2010 dziadek

do zdenerwowana:

Może dlatego jesteś ciągle zdenerwowana, że za dużo wchłaniasz przecierów dobrej firmy (tylko NIE podawaj nazwy!), a kostek używasz ze sklepu ze zdrową żywnością. Od taki... Pokaż więcej

do zdenerwowana:

Może dlatego jesteś ciągle zdenerwowana, że za dużo wchłaniasz przecierów dobrej firmy (tylko NIE podawaj nazwy!), a kostek używasz ze sklepu ze zdrową żywnością. Od takich kostek to można nie tylko się zdenerwować, ale nawet wściec! Co swego czasu zrobił pies mojego szwagra.

A jeśli chodzi o "eleganckość", to miałem kumpla który walił alpagi nałogowo i zawsze wyglądało to elegancko. Po prostu unosił mały palec do góry!

Zgłoś 10.06.2010 kucharz

co do restauracji nasze zupy zawsze robione są na dobry rosole wołowym lub drobiowym to jest baza do wszystkich zup. także jeżeli jecie zupy z kostki w restauracjach to super restauracje odwiedz... Pokaż więcej

co do restauracji nasze zupy zawsze robione są na dobry rosole wołowym lub drobiowym to jest baza do wszystkich zup. także jeżeli jecie zupy z kostki w restauracjach to super restauracje odwiedzacie, chyba jakieś budy... pozdrawiam

Zgłoś 15.06.2010 gość

nie macie co robić tylko się o zupę kłócić,żałosne!!!

Zgłoś 11.06.2010

to ma byc wykwintna zupa?? smiech na sali...

Zgłoś 18.08.2010 Kazimierz

ale szczyny

Zgłoś 21.08.2010 Moo_

no to lipa."Czarna Oliwka" schodzi na psy.Zawsze tu szukałem przepisów,przez te kłótnie nie można dojść czy potrawa jest dobra czy jednak nie tak do końca,a teraz....google mi zostaje ... Pokaż więcej

no to lipa."Czarna Oliwka" schodzi na psy.Zawsze tu szukałem przepisów,przez te kłótnie nie można dojść czy potrawa jest dobra czy jednak nie tak do końca,a teraz....google mi zostaje bo to,co tu się dzieje odstrasza od wchodzenia na ten serwis.Wielu moich znajomych i e-znajomych jest tego samego zdania.A szkoda, bo serwis BYŁ dobry i bez kłótni,i bez docinek.

Zgłoś 11.07.2011 Magda K

Zupka pyszna! Nie miałam ciasta francuskiego wiec podalam z ciepłymi buleczkami i z maselkiem dla chętnych. Następnym razem zrobię na kurczaku bo moi mężczyźni szukali mieska :)

Zgłoś 16.11.2011

smakowicie wyglada a i napewno smaczna krem-zupa!

Zgłoś 03.07.2014 gość

NAJLEPSZY !!! Uwielbiamy go ! :)