Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krem porowo – ziemniaczany

17.03.2013

Aksamitny krem o intensywnym smaku i aromacie podawany na zimno w upalne dni lub na gorąco zimą. Zupę z takich składników jadało się od dawna, a to dlatego, że była tania (por rósł prawie w każdym ogródku ) i pożywna. Por – kuzyn cebuli - to warzywo zasobne w wapń i potas, często spożywany reguluje pracę całego organizmu. Dzięki ziemniakom zupa ma kremową konsystencję i jest bardzo sycąca. Jest nieskomplikowana, a ma znakomity smak.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złprosty30 min.średnia

Składniki:

4 pory (tylko białe części),
5 ziemniaków,
2 łyżki masła,
1,2 litra bulionu drobiowego,
pół szklanki śmietany,
kolorowy pieprz,
do dekoracji natka pietruszki.

Jak przyrządzić?

Oczyszczone pory pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.

Masło roztopić w garnku, dodać pory, ziemniaki i razem chwilę poddusić.

Wlać bulion i gotować do miękkości warzyw.

Następnie zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i śmietaną.

Jeżeli chcemy zupę jeść na zimno, należy schłodzić ją w lodówce.

Jak podawać?

Przed podaniem udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.02.2003 lilou

a ja jednak jestem "za pozbawieniem karpia osci" mozna to robic bardzo delikatnie i nie uszkadac dzwonków, oczywiscie maleństa których nie widac gołym okiem zostawiam, niech sie goscie... Pokaż więcej

a ja jednak jestem "za pozbawieniem karpia osci" mozna to robic bardzo delikatnie i nie uszkadac dzwonków, oczywiscie maleństa których nie widac gołym okiem zostawiam, niech sie goscie "bawia:)" nie narazałabym natomiast wspólbiesiadników na walke z szablami..a nawet jesli kawałki sa lekko uszkodzone,,,to po odpowiednio zgrabnym ulozeniu rybki na półmisku i zalaniu jej galaretką niczego nie widac,,a smakuje wybornie! mniam, mniam,,zastanawiam sie tylko dlaczego karp w galarecie smkuje mi wyjatkowo w Wigilie?? :)) pozdorowienia L.

Zgłoś 03.01.2003 Rybak (dalekomorski)

Nie warto się męczyć z wyjmowaniem ości bo uszkodzenia kawałków są nieuniknione a to nieładnie wygląda. Każdy się ich spodziewa i wyjmie sobie sam, to przedłuża przyjemność jedzenia a troskliwe ... Pokaż więcej

Nie warto się męczyć z wyjmowaniem ości bo uszkodzenia kawałków są nieuniknione a to nieładnie wygląda. Każdy się ich spodziewa i wyjmie sobie sam, to przedłuża przyjemność jedzenia a troskliwe przygotowywanie kąsków jest tym co smakosze lubią najbardziej...Skóra z karpia jest nieco gruba ale tłuściutka nieco i zwłaszcza panowie bardzo ją lubią...z kiekiszeczkiem zimnej żubrówki.

Zgłoś 19.12.2002 Teodor

Należy znacznie dlużej gotować zwłaszcza jarzyny z łbem, ponieważ głowa ryby zawiera wiele pektyn, co pozwala na znaczne zmniejszenie ilości żelatyny. Jeśli również pogotować dłużej pozostałą r... Pokaż więcej

Należy znacznie dlużej gotować zwłaszcza jarzyny z łbem, ponieważ głowa ryby zawiera wiele pektyn, co pozwala na znaczne zmniejszenie ilości żelatyny. Jeśli również pogotować dłużej pozostałą rybę niz podano, to nie trzeba zdejmować skóry, która jest bardzo smaczna(zawiera również pektyny), ale niedogotowana jest (jak często podawana w restauracjach) jak gumowa.

Zgłoś 31.10.2003 Iwan

Jak zrobi się na płetwach i głowie- żelatyna jest naprawdę zbędna.

Zgłoś 23.12.2003 leszek

Ludzie jestesci wielcy uratowaliscie mi Wigilie .

Serdeczne Dzieki .Kucharz amator

Wesolych Swiat dla wszystkich.

Zgłoś 25.12.2003 Nyk

A ja robię karpia (po żydowsku) tak:

Potrzebne dodatki:

Karp, cebula (tyle ile waży karp po sprawieniu, pokrojona w plastry), marchew, pietruszka, seler, migdały(10 do 20 szt), rod... Pokaż więcej

A ja robię karpia (po żydowsku) tak:

Potrzebne dodatki:

Karp, cebula (tyle ile waży karp po sprawieniu, pokrojona w plastry), marchew, pietruszka, seler, migdały(10 do 20 szt), rodzynki( garstka), liść pobkowy, pieprz ziarnisty (do smaku).

Po oprawieniu i pokrojeniu w "dzwonka" rybę solę i lekko cukryję i odstawiam na 2-3 godź. do zimnego pomieszczenia.

Sposób przyżądzania:

Głowy karia, płetwy, jarzyny, cebulę,pieprz, liście bobkowe - zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu ok. 1- 1:15 godź.

Osobno gotuję migdały i rodzynki w małej ilości wody

Po zgotowaniu wyjmuję głowy, płetwy, jarzynę, a cebulę przecedzam przez sito.

W przecedzonym wywarze gotuję na bardzo małym ogniu dzwonka karpia, migdały, rodzynki, tłuszcz z karpia (ok 25 minut)

Pod koniec gotowania dodaję całą przetartą przez sito zgotowaną cebulę (wolno mieszać, by nie przywarła do dna).

Po zgotowaniu ukadam dzwonka karpia w salaterkach, zalewam wywarem ozdabiam plastekami marchewki, pietruszki i cytryny i wstawiam do zimnego pomieszczenia, lub lodówki, do momentu aż galaretka stężeje (nigdy nie dodaję żelatyny)

Puchotka - spróbujcie!!

Zgłoś 01.09.2004 Ufik

Aby uniknać zmetnienia galarety co czasem nie wszystkim odpowiada nalezy wyjac skrzela z ryby o czym wiel osob zapomina nie wspominajac o restauracjach.

Zgłoś 20.12.2004 piotr

.

ja też NIGDY nie dodaję żelatyny, jeśli głowę gotuje się dłużej, powstały wywar nieźle się ścina i ma niebiańsko delikatny smak. Daję do tego dużo rodzynek.

Ten przepis wyżej z s... Pokaż więcej

.

ja też NIGDY nie dodaję żelatyny, jeśli głowę gotuje się dłużej, powstały wywar nieźle się ścina i ma niebiańsko delikatny smak. Daję do tego dużo rodzynek.

Ten przepis wyżej z sosem cebulowy też pycha, zawsze objadam z tak przygotowanego karpia rodzinę bo sam tego nie przygotowuję :-)

.

Zgłoś 11.12.2006 nusilka

czy można w ten sposób zrobic sandacza i czy ktoś próbował zamisat warzyw przyozdobic galaretę zatapiając w niej winogrona,brzoskwinie,ananasa,pomarańczę,migdały,rodzynkicytrynę.

Zgłoś 23.12.2006 bea

dziękuję bardzo,, przepis się sprawdził w 100 %,,, Wesołych Świąt =]

Zgłoś 10.12.2007 Patryk

Dobry przepis wypróbujemy go

Zgłoś 22.12.2007 józef skotarczyk

Tak 30 min na łby to stanowczo za krótko na wydobycie z nich całego "kleiku" przynajmniej 1,5 h. Za dużo żelatyny też odradzam - galareta może uzyskać konsystencję dętki rowerowej.

... Pokaż więcej

Tak 30 min na łby to stanowczo za krótko na wydobycie z nich całego "kleiku" przynajmniej 1,5 h. Za dużo żelatyny też odradzam - galareta może uzyskać konsystencję dętki rowerowej.

Zgłoś 22.12.2007 fidek

Polecam moją koncepcje na rybę w galarecie.

Jest nim łosoś w galarecie z podstawą wywaru - ''rosołu'' z baraniny, możemy znaleźć tłustawy kawałek z kością , który... Pokaż więcej

Polecam moją koncepcje na rybę w galarecie.

Jest nim łosoś w galarecie z podstawą wywaru - ''rosołu'' z baraniny, możemy znaleźć tłustawy kawałek z kością , którym posłużymy się do rosołu. Marchewka, por, czy według uznania pietruszka. Świetnie nie tylko jako dekoracja działają żurawiny. No ale nie zawsze łatwo dostępne są owoce żurawiny. Pozdrawiam i zapraszam do gotowania.

P.S.Sugeruję dużą rybę, lub kawałek dużej, ponieważ z dużymi ośćmi nie mamy kłopotu na talerzu.

SMACZNEGO!!

Zgłoś 22.12.2007 fidek

Polecam moją koncepcje na rybę w galarecie.

Jest nim łosoś w galarecie z podstawą wywaru - ''rosołu'' z baraniny, możemy znaleźć tłustawy kawałek z kością , który... Pokaż więcej

Polecam moją koncepcje na rybę w galarecie.

Jest nim łosoś w galarecie z podstawą wywaru - ''rosołu'' z baraniny, możemy znaleźć tłustawy kawałek z kością , którym posłużymy się do rosołu. Marchewka, por, czy według uznania pietruszka. Świetnie nie tylko jako dekoracja działają żurawiny. No ale nie zawsze łatwo dostępne są owoce żurawiny. Pozdrawiam i zapraszam do gotowania.

P.S.Sugeruję dużą rybę, lub kawałek dużej, ponieważ z dużymi ośćmi nie mamy kłopotu na talerzu.

SMACZNEGO!!

Zgłoś 22.12.2007 Sławek

Przepis jest wyśmielity ale ja zawsze filetuję rybe,a filety gotuje na paże,skury nie zdejmuję gdyż jest ona bardzo smaczna.

Zgłoś 23.12.2007 jurek

zaczynam gotowac co bedzie odpowiem za 2 godz pozdrawiam

Zgłoś 23.12.2007 Gosia

Ryba jest pyszna i delikatna. Przepis dosyć łatwy. Palce lizac.

Zgłoś 23.12.2007 multi

Ja też wstawiłem wywarek, a cebulkę przed dodaniem do wywaru troszkę opiekam na gazie - to rewelacyjnie wyciąga z niej wszystko co najlepsze.... pychotka :-) widzę, że wszyscy dzisiaj wzieli si... Pokaż więcej

Ja też wstawiłem wywarek, a cebulkę przed dodaniem do wywaru troszkę opiekam na gazie - to rewelacyjnie wyciąga z niej wszystko co najlepsze.... pychotka :-) widzę, że wszyscy dzisiaj wzieli się za karpika :-) proponuję do tego gotowania po malutkiej lufeczce czegoś pysznego :-)

Zgłoś 23.12.2007 jurek

i mi sie udalo jest wspanialy dostalem pochwale od zony zycze wszystkim WESO;YCH SWIAT

Zgłoś 23.12.2007 kubuś

rybka bedzie raczej dobra. wesołych świat dla wszystkich

;)

Zgłoś 23.12.2007 multi

właśnie z żonką oczyściliśmy wszystkie pozostałości z wywaru włącznie z łebkami...... rewelacja polecam mmmmniammmmmm.....

Zgłoś 23.12.2007 multi

Właśnie pochwaliłem swoją żonkę za to, że takiego fajnego męża sobie wybrała co rybkę w galarecie robi wrecz boską !!! Proponję troszkę cytryny dodać do galaretki, i wszystkim życzę cudownych św... Pokaż więcej

Właśnie pochwaliłem swoją żonkę za to, że takiego fajnego męża sobie wybrała co rybkę w galarecie robi wrecz boską !!! Proponję troszkę cytryny dodać do galaretki, i wszystkim życzę cudownych świąt :-)

Zgłoś 13.12.2010

Na jaką ilość wody na ten kilogram ryby warzywami?

Zgłoś 04.12.2009 ola

co za bzdura,rybe sie gotuje naprawde chwile,a tu jest napisane ze pól godziny,niech ktos ugotuje poł godzinyi sprawdzi ze zostanie po tym miazga do wyrzucenia

Zgłoś 11.12.2009 ania

Wszystko jest ok, ale zapomniala Pani dodac ze gotujac glowe karpia wyjmuje sie ocze i skrzela. Jezeli pani nie wyjmie nigdy nie bedzie galareta klarowna tylko metna.

Zgłoś 21.12.2009 WIŚNIA

BĘDĘ CHYBA PRÓBOWAĆ Z TA RYBĄ W GALARECIE ,PODOBA MI SIĘ TRN PRZEPIS,MYŚLĘ ŻE POKONAM KARPIA WSZYSTKIM ŻYCZĘ ZDROWYCH ŚWIAT.