Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krem porowo – ziemniaczany

17.03.2013

Aksamitny krem o intensywnym smaku i aromacie podawany na zimno w upalne dni lub na gorąco zimą. Zupę z takich składników jadało się od dawna, a to dlatego, że była tania (por rósł prawie w każdym ogródku ) i pożywna. Por – kuzyn cebuli - to warzywo zasobne w wapń i potas, często spożywany reguluje pracę całego organizmu. Dzięki ziemniakom zupa ma kremową konsystencję i jest bardzo sycąca. Jest nieskomplikowana, a ma znakomity smak.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złprosty30 min.średnia

Składniki:

4 pory (tylko białe części),
5 ziemniaków,
2 łyżki masła,
1,2 litra bulionu drobiowego,
pół szklanki śmietany,
kolorowy pieprz,
do dekoracji natka pietruszki.

Jak przyrządzić?

Oczyszczone pory pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.

Masło roztopić w garnku, dodać pory, ziemniaki i razem chwilę poddusić.

Wlać bulion i gotować do miękkości warzyw.

Następnie zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i śmietaną.

Jeżeli chcemy zupę jeść na zimno, należy schłodzić ją w lodówce.

Jak podawać?

Przed podaniem udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.12.2011 julia b.

I w zasadzie powinien być drożdżowy.

Zgłoś 18.01.2012 Jola

Nawet ładnie wygląda i nie kruszy się przy krojeniu.

Zgłoś 09.12.2012 gość

Ciekawa opcja świąteczna.

A kiedy nie trzeba ugotowanej kapusty?

Zgłoś 09.12.2012 gość

Co to jest "wigilijny olej rzepakowy"?

Zgłoś 09.12.2012 gość

Podoba mi sie ten przepis i napewno go zrobie,mysle ze bedzie pasowal do rybki i sledzika:)

Zgłoś 09.12.2012 gość

Podoba mi sie ten przepis i napewno go zrobie,mysle ze bedzie pasowal do rybki i sledzika:)