Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krem z cukinii i kalarepy

19.08.2012

Wszyscy lubimy lekkie, delikatne zupy warzywne, bo są lekkostrawne i zdrowe. Wymagają niewielkiego nakładu pracy, a zmiksowane smakują nawet dzieciom. Zupa z samej młodej cukinii byłaby mdła, ale w zestawie z kalarepą o lekko ostrym, piekącym smaku nabiera zdecydowanego wyrazu. Atrakcyjności temu daniu dodają panierowane kulki z cukinii.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złśredni35 min.średnia

Składniki:

2 nieduże cukinie,
kalarepa,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula cukrowa,
ząbek czosnku,
pęczek koperku,
2 jaja,
2 łyżki bułki tartej,
łyżka masła,
2 łyżki śmietany,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalarepę obrać i pokroić na kawałki, cukinię pokroić na kawałki.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w plasterki, cebulę w kostkę.

Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z litrem wody i gotować do miękkości warzyw.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy pod koniec gotowania.

Zupę zmiksować, przyprawić solą, pieprzem i śmietaną.

Posypać pokrojonym drobno koperkiem.

Z drugiej cukinii wydrążyć małe kulki, oprószyć solą i odstawić na 10 minut.

Następnie moczyć w rozkłóconym jajku i panierować w bułce tartej.

Smażyć na maśle na złoty kolor i nabijać na patyczek do szaszłyków.

Podawać razem z zupą krem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.08.2012 stara kuchara

@Yoka, nie mam blendera. Mam tylko koromysło, krajzegę, szpadrynę, holajzę, kultywator, gazrurkę, szkarłupnia oraz iPada. Coś się nada?

Zgłoś 19.08.2012 Yoka

Swietny pomysl. Jutro zrobie.

Zgłoś 20.08.2012 Yoka

Już sobie zrobiłam, satysfakcja z cukinii gwarantowana. Polecam wszyskim kuchareczkom

Zgłoś 20.08.2012 stara kuchara

Yoka, też próbowałam sobie zrobić ale cukinia cały czas mi wypada:(((