Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krem z cukinii

Tekst i foto Lolek 01-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5-7 złprosty40 min.?

Składniki:

- 4-5 młodych cukinii,
- 1 średnia cebula,
- 100 ml śmietany,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 płaska łyżka vegety,
- 1 łyżeczka cukru,
- sporo świeżo mielonego pieprzu.

Jak przyrządzić:

W garnku w którym będziemy gotowali zupę powoli rozgrzewamy oliwę. Cukinie myjemy, odcinamy końce i szatkujemy w plasterki (ok. 1cm). Cebulę obieramy i siekamy na kawałki (nie muszą być małe). Podsmarzamy cukinie i cebulę na oliwie przez 3 minuty mieszając. Słodzimy aby cukinia nie straciła koloru. Dodajemy vegetę i zalewamy ok 750 ml wody. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Dodajemy śmietanę i miksujemy (po zdjęciu z ognia!). Pieprzymy obficie.

Potrzebne przybory:

Garnek, mikser lub sito do prztarcia, nóż, deska.

Jak podawać?

Bardzo smaczna jest z grzankami czosnkowymi. Można po nalaniu dodać świeże zioła (bazylia, natka, koperek lub mięta).

Uwagi:

Cukinii powinno być +/- 1 kg. Nie obieramy ich, bo to skórka nadaje zupie piękny kolor.

Czas przygotowania:

Czas gotowania zawiera przygotowanie składników i 30 minut w podczas których zupa nie wymaga naszej uwagi :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.09.2004 kaja

Zupa jest faktycznie dobra. Ja do swojej wersji dodałam oregano-podkreśliło to jej smak i nabrała wyrazistości..

Zgłoś 06.11.2004 tea

gratuluję przepisu

Zgłoś 13.12.2004 yoda

Proponuje sprobowac pora zamiast cebuli. Ta ostatnia smakuje bardzo prozaicznie, a zaniedbywany w wielu kuchniach por nadaje smakowi czegos ciekawego. Pyszna zupka.

Zgłoś 24.12.2004 high-heels

ja nie dodaję śmietany, zamiast cebuli - czosnek. I nie pieprz tylko jakieś zielone listki - bazylia, koperek albo natka pietruszki. Albo wymieszane.

Sama przetarta zupa jest tak kremowa,... Pokaż więcej

ja nie dodaję śmietany, zamiast cebuli - czosnek. I nie pieprz tylko jakieś zielone listki - bazylia, koperek albo natka pietruszki. Albo wymieszane.

Sama przetarta zupa jest tak kremowa, że śmietana niepotrzebnie "zaśmieca" smak

Zgłoś 27.04.2005 ten_years_after

Zupę z cukinii zrobiłam wczoraj. Miałam przepis z książki kucharskiej i była to wersja z curry. Trzeba było dodać łyżeczkę curry, reszta składników jak podane tutaj. Bez śmietany też jest smacz... Pokaż więcej

Zupę z cukinii zrobiłam wczoraj. Miałam przepis z książki kucharskiej i była to wersja z curry. Trzeba było dodać łyżeczkę curry, reszta składników jak podane tutaj. Bez śmietany też jest smaczna, ale ostatecznie wolę wersję z kwaśną śmietaną. Na pewno zrobię ją jeszcze raz, tylko poczekam na sezon letni, bo cukinia jest teraz dość droga :(

Pamiętam, że 2 lata temu zasadziłam cukinię na działce, rosła sobie aż do pokaźnych rozmiarów, dopiero ktoś mnie oświecił, że zrywa się małą, bo ma najlepszy smak. Ale i tak ją zeżarłam. Nie znałam wtedy przepisu na zupę, jajecznicę z cukinią sobie zrobiłam:) Też polecam!

Zgłoś 29.08.2005 ania

TA ZUPA KREMOWA JEST BARDZO DOBRA. JA OSOBISCIE ZAMIAST SMIETANY WOLE DODAC SERKI TOPIONE.

Zgłoś 26.03.2006 marlena

rzeczywiście zupuna super. ja jednak ją troszkę urozmaiciłam i zrobiłam z mniumnimi pulpecikami z kurczaka i dodałam sporą ilość curry

Zgłoś 24.07.2006 Karolina

Zupa bardzo dobra ale czoywiście każdy dodaje coś od siebie:) A więc: Po wlaniu na talerze połozyłam na wierzch jeszcze utarty żółty ser. Wychodzi fajna konsystencja po zamiieszaniu, i na sam wi... Pokaż więcej

Zupa bardzo dobra ale czoywiście każdy dodaje coś od siebie:) A więc: Po wlaniu na talerze połozyłam na wierzch jeszcze utarty żółty ser. Wychodzi fajna konsystencja po zamiieszaniu, i na sam wierzch pieczywo czosnkowe. Pycha palce lizać:)

Zgłoś 04.12.2007 misia

Zgłoś 04.12.2007 misia

ten krem jest super.Przepis jest wspaniały.

Zgłoś 19.09.2008 kometa28

Zupa pycha, tylko z tym obfitym pieprzem ostrożnie :-)

Zgłoś 06.09.2008 AM

Bardzo dobre, powiedzialabym,ze pyszne i grzanki zrobilam z ciemnego chleba tostowego z czosnkiem plus posypalam swieza pietruszka.

Super przepis - dzieki :)