Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krem z kapusty

Tekst i foto Biedronka76 20-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje5 złprosty35 min.250 kcal

Składniki:

- 40 dkg włoskiej kapusty,
- 5 dkg wędzonego boczku (chudego),
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 kubek śmietany kremówki,
- 2-3 łyżki mąki na zasmażkę,
- kostka rosołowa,
- sól,
- pieprz biały,
- gałka muszkatałowa.

Jak przyrządzić:

Kapustę oczyścić, umyć i wyciąć głąb. Następnie drobno poszatkować.
Kostkę rosołową rozpuścić w litrze wody i zagotować. Do rosołu wrzucić kapustę i gotować ok. 20 min.
Całość zmiksować.
Zagotować i zagęścić zasmażką.
Doprawić do smaku.
Boczek drobno pokroić, przyrumienić i dodać do zupy tuż przed podaniem. Szczypiorek drobno pokroić i posypać nim zupę. Po rozlaniu do filiżanek dodać łyżkę śmietany do każdej porcji.

Uwagi:

Żeby zupa nie była aż tak bardoz kaloryczna możemy boczek zastąpić chudą wędzonką lub wędzoną piersią z indyka lub kurczaka (bez skóry). Zamiast śmietany polecam odtłuszczony jogurt. Pycha. A jeśli macie sporo czasu to możecie wcześniej ugotować wywar warzywny (bez tłuszczu) i zastąpić nim rosół z kostki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.08.2005 zneba

jeśli bedziecie dodawać żółtko to białko się wam zetnie ;)