Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krem z pomiodrów z serem rokpol

Tekst i foto Yoki 08-11-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8? złprosty50 min.?

Składniki:

1,5 pomidorów, 1 por, 1 marchewka, 300 g sera, rokpol, masło, śmietana, 1,5 wywaru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Pomidory kroimy na ćwiartki, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem. Na 35 minut wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 st. C. W rondelku dusimy przez ok. 10 min pokrojoną w plastry marchewkę i pora, dolewamy 1,5 l wywaru (ja preferuję rosół, nie żadne kostki, ale jak kto woli). Dorzucamy pomidory i tak gotujemy przez 20 minut. Wyłączamy gaz i dorzucamy ser. Blendujemy. W oryginalnym przepisie była jeszcze śmietana, ale ja z niej zrezygnowałam.

Jak podawać?

Ja podaję w miseczkach, jak wszystkie kremy.

Uwagi:

Przy podgrzewaniu uważać, by nie zagotować sera.
Zupa pracochłonna, ale naprawdę przepyszna i armoatyczna. Mój mąż lubi jeszcze dodać do miseczki sera.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.