Krewetki po senegalsku
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
3 | 14 zł | prosty | 40 min. | ? |
Składniki:
- 25 dkg krewetek (mogą być mrożone),- masło,
- 1 duża cebulka,
- 2 czerwone papryki (małe),
- 3 pomidory,
- ok. 0,5 l bulionu,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić:
Cebulke i papryke kroimy w kostke. Na patelni rozgrzewamy masło (ilość masła wg uznania), dodajemy pokrojone warzywa. Gdy warzywa będą delikatnie podsmażone dodajemy krewetki i smażymy ok. 8 min. Podlewamy bulionem (np. bulionem z kostki wołowej). Dusimy na wolnym ogniu ok. 25 min. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostke. Dodajemy do reszty na patelni i dusimy jeszcze ok 10 min. Przyprawiamy do smaku i gotowe :)Potrzebne przybory:
Patelnia, nóż, deska, łyżka...Jak podawać?
Potrawe podawać z ryżem. Najlepiej jeść ją pałeczkami wtedy jest większa zabawa :)Uwagi:
Można zrobić wersje ostrą dodając papryczki chili.
Owocowa sałatka z jabłkiem i granatem

Ciasto mandarynowo – migdałowe
Od kilku lat ten przepis uchodzi za modny i wyjątkowy. Spotkałam wersje z pomarańczami, cytrynami, ale najsmaczniejsze jest ciasto z mandarynek. Wyjątkowość tego deseru polega nie tylko na wybitnym smaku ale na formule. Pieczemy ciasto, w którym funkcję mąki pełnią płatki migdałowe z domieszką proszku do pieczenia. Ciasto jest modne także wśród początkujących kucharzy, bo jego przygotowanie nie obciąża nas nadmiernym wysiłkiem. Ugotowane mandarynki miksuje się po prostu z resztą składników i wlewa do formy.
Komentarze
Zgłoś 18.07.2005 Krzysztof
jak jest takie b...le anonimowe to może sobie swobodnie powładać łaciną. Zawsze to jakaś metoda na kompleksy.
Pozdrowienia dla cywilizowanych ludzi oczywiście dla autorki przepisu
... Pokaż więcejjak jest takie b...le anonimowe to może sobie swobodnie powładać łaciną. Zawsze to jakaś metoda na kompleksy.
Pozdrowienia dla cywilizowanych ludzi oczywiście dla autorki przepisu
Zgłoś 02.11.2005 yoko
bardzo wyjeb... danie pozdrowionka
Zgłoś 19.12.2005 kip
nie wierze ze to kosztuje 14zl!!! same krewetki a jeszcze dodatkowo trzeba wszystko kupic w calych opakowaniach!!! chyba se ze sklepu nie wezmiesz szczypty pieprzu za 5gr!!!!!!!!!!!!!!!
Zgłoś 14.01.2006 tibia
zamiast bulionu mozna dodac wino wytrawne...i duzo czosnku!rewelacjawino oczywiscie na patelnie.koszt krewetek królewskich 24 zl.koktaliowych 8 zl.ale zdecydowanie polecam krolewskie-duze!mozna ... Pokaż więcej
zamiast bulionu mozna dodac wino wytrawne...i duzo czosnku!rewelacjawino oczywiscie na patelnie.koszt krewetek królewskich 24 zl.koktaliowych 8 zl.ale zdecydowanie polecam krolewskie-duze!mozna wymieszac.....pozdrawiam
Zgłoś 22.02.2006 rzeźnik
Dobra to niech mi ktoś powie jak smażyć paprykę żeby nie złaziła z niej skórka heh?
Zgłoś 04.04.2006 Ela
bardzo fajne danie
Zgłoś 02.10.2008 Eire
krewetki i bulion wołowy dla mnie lekka profanacja... ale bez tego bulionu brzmi sensownie gdyby zastapić go sosem rybnym lub sojowym
Zgłoś 12.03.2008 rycho
majac doswiadczenie z owocami morza, to przypuszczam, ze po 43 minutach smazenia i duszenia, krewetki beda suche jak wior
Zgłoś 06.04.2011 niedziel
hahaha 43minuty dobre :P chyba zaczne czsciej zagladac na ta stronke bo jest niezly ubaw.
Dlaczego senegalskie zastanawialem sie,ale juz wiem!!!!!
Po tak dlugim czasie beda suche jak... Pokaż więcej
hahaha 43minuty dobre :P chyba zaczne czsciej zagladac na ta stronke bo jest niezly ubaw.
Dlaczego senegalskie zastanawialem sie,ale juz wiem!!!!!
Po tak dlugim czasie beda suche jak dzieci w Senegalu
Pozdro.
Zgłoś 11.01.2012 gosc
Moxe by tak oceniac krewetki po wykonaniu dania a nie po analizie czasu robienia? Chcemy konkretow a nie filozofi...Jadles ?ocen! nie? to wyp...
Zgłoś 23.07.2012 SVVJQBQp
Your daughters are so befiuuatl! I love how they were praisin' before they knew you were watching and even more when you were :) You are blessed indeed!