Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Krewetki w salsie warzywnej

Tekst i foto ala 05-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni30 min.?

Składniki:


40 dag krewetek, 20 dag brokułów, 20 dag groszku cukrowego, pęczek dymki, żółta papryka, mała papryczka chili, pół szklanki białego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanych ziół (natki, bazylii), sól i pieprz.

Jak przyrządzić:


Brokuły dzielę na różyczki. Dymkę i czosnek siekam. Paprykę i papryczkę chili oczyszczam i siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę, wkładam krewetki i smażę 3 minuty. Krewetki wyjmuję, trzymam w cieple. Na patelnię wrzucam dymkę z czosnkiem, papryką i chili. Smażę 3 minuty, mieszając. Dodaję brokuły i groszek cukrowy. Smażę razem kolejne 3 minuty, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną jędrne. Podlewam białym winem, doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Zagotowuję, odstawiam z ognia. Wkładam krewetki, mieszam.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.06.2006 pytam bo nie wiem

czy dymka to jest to samo, co szczypior?

Zgłoś 24.09.2006 chyba wiem ;)

dymka to taka mała cebulka, a szczypior to takie cos, co z niej wyrasta :P ;))