Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krewetki w sosie bazyliowym

09.11.2011

Kiedy obiad staje się posiłkiem wieczornym, o co nie trudno w listopadzie, odrobina luksusu może nastroić nas pozytywnie do zmarzniętego świata. Płomyki świec i miłe doznania kulinarne warte są wysokiej ceny składników. Bazylia już nie taka tania a krewetki jakoś nigdy nie mają sezonowych cen. Jednak niecodzienne smaki warte są swej ceny.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
225 złśredni20 min.średnia

Składniki:

12 krewetek królewskich lub 20 krewetek tygrysich,
¾ szklanki bulionu rybnego,
¾ szklanki białego wina wytrawnego,
¾ szklanki śmietany 30%,
2 łyżki masła,
1 cebula,
¼ pęczka bazylii,
sól.

Jak przyrządzić?

Na patelni rozgrzewamy masło.

Szklimy na nim cebulę i zalewamy winem.

Po 5 minutach duszenia odstawiamy.

Do garnka wlewamy bulion rybny gotowy lub przyrządzony z włoszczyzny i okrawków rybnych, byle nie łososiowych.

Dodajemy cebulę z winem, mieszamy.

Krewetki płuczemy, solimy i wrzucamy do gotującego się wywaru.

Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek.

Nie doprowadzamy do wrzenia.

Po ok. 3 minutach odcedzamy krewetki i odkładamy przykryte, by wolniej stygły.

Wywar odkrywamy i gotujemy ok. 10 minut redukując jego objętość o połowę.

Dodajemy śmietanę i gotujemy do zgęstnienia na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Bazylię siekamy i dodajemy do sosu.

Jak podawać?

Krewetki podajemy polane sosem i z pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.11.2011 kris

A czy można podobnie przyrządzić, ale bez śmietany? Dla niektórych osób śmietana jest nie do przyjęcia. Jakiś alternatywny przepis dla osób lubiących krewetki?

Zgłoś 14.11.2011 życzliwy

kris, ekspertami od alternatywnych dla śmietany produktów byli "kóchareczka" i "Brat kóchareczki". Musisz poszukać w starszych postach. Tylko, że tam o ile się nie mylę potrz... Pokaż więcej

kris, ekspertami od alternatywnych dla śmietany produktów byli "kóchareczka" i "Brat kóchareczki". Musisz poszukać w starszych postach. Tylko, że tam o ile się nie mylę potrzebny był koń lub tatowy buzdygan.

Zgłoś 03.12.2011 Wiesia

Ja smażę na patelni grillowej na maśle czosnkowym,ale takie ze śmietaną też mi pasują,cześć.

Zgłoś 03.12.2011 Gastronomia

najlepsze wino do krewetek to biale nie aromatyzowane z odrobina pietruszki do dekoracji rozsypac na talerz.Pozdrawiam i zycze udanego wieczoru :)

Zgłoś 06.06.2013 gość

krewetki gotowane,nie beda dobre.....