Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Krokiety ziemniaczane

Tekst i foto irenad 07-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- 1 kg ugotowanych ziemniakow,
- 0,5kg pieczarek,
- cebula,
- tluszcz, np. margaryna,
- 2 jajka,
- 1 szklanka maki pszennej,
- sol,
- 1 lyzeczka papryki ostrej,
- bulka tarta.

Jak przyrządzić:

Ugotowane zimniaki przecis przez praske, dodac make, sol, papryke, 1 jajko, wyrobic ciasto. Pieczarki pokroic drobno, usmazyc z cebula na tluszczu, dobrze odparowac, pryprawic i schlodzic.

Uwagi:

Ciasto rozwalkowac o grubosci 1 cmpokroic nie duze prostokatynadziac farszem z piczarek zwinac obtoczyc w jajku i w bulce smazyc z obu stron na dobrze rozgrzanym tluszczu mozna podawac z roznymi surowkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.08.2004 krysia

na pewno pyszne, szcególnie dobre danie dla tych, którzy nie lubią zemniaków, zawsze mozna ich oszukać- palce lizać mniam,mniam

Zgłoś 19.10.2004 Terenia

Te krokiety mozna podawac nie tylko z farszem pieczarkowym..pyszny jest mięsny a także kapusciany..ale ogólnie to danie naprawdę smaczne.

Zgłoś 14.02.2006 jaaga

Można zrobić do nich jeszcze inny farsz:

3 jajka ugotowane na twardo

pęczek szczypiorku (zamiast tego może być pietruszka lub koperek) jak kto lubi

2 łyżki gęstej śmietany... Pokaż więcej

Można zrobić do nich jeszcze inny farsz:

3 jajka ugotowane na twardo

pęczek szczypiorku (zamiast tego może być pietruszka lub koperek) jak kto lubi

2 łyżki gęstej śmietany

sól, pieprz (do smaku)

Ugotowane jajka posiekać, wymieszać z zieleniną oraz śmietaną, przyprawić.

Dalej postępować tak jak w przepisie irenad

Smacznego!

Zgłoś 24.11.2005 Katia

jakie ciasto?? nie ma przepisu na ciasto a przeciez to wazne :(

Zgłoś 29.12.2005 L85

Katia przecież pisze jak je zrobić :)

Zgłoś 12.06.2006 ponczek_zary

zaraz ide zrobić krokieciki żonie na obiad mam nadzieje że wyjdą dobre

Zgłoś 09.01.2008 aleksa_dr

ciasto nie wyszło... było tak zadkie ze nic sie nie dalo zrobic.. maki dałam chyba ze 3 szklanki wiec ciasto nie smakowalo juz ziemniakami tylko maka :|

nie wiem co zrobilam zle.. nie pol... Pokaż więcej

ciasto nie wyszło... było tak zadkie ze nic sie nie dalo zrobic.. maki dałam chyba ze 3 szklanki wiec ciasto nie smakowalo juz ziemniakami tylko maka :|

nie wiem co zrobilam zle.. nie polecam

Zgłoś 04.03.2008 Marta

Odnośnie komentarza aleksa_dr. Niestey bardzo ważne jest to, jakie są ziemniaki. Robiłam w sobotę pierogi i połowa ziemniaków była "domowa" druga połowa kupna z niewiadomokąd. Niestety... Pokaż więcej

Odnośnie komentarza aleksa_dr. Niestey bardzo ważne jest to, jakie są ziemniaki. Robiłam w sobotę pierogi i połowa ziemniaków była "domowa" druga połowa kupna z niewiadomokąd. Niestety te drugie lepiły się niemiłosiernie i gdyby nie te "domowe" sypkie, musiałabym farsz do pierogów zjeść sama, albo pomieszać z mąką i zrobić coś a'la kopytka czy leniwe.

Zgłoś 08.09.2011 Aga

Ważne w tego typu daniach jest to, że ziemniaki musza być zimne nim zacznie się zagniatać ciasto. Inaczej będzie rzadkie i cięzkie do zagniecenia.;)