Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kukuryku

Tekst i foto PRAWDZIWA Martana 28-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

mrożone kolby kukurydzy,
mleko,
masło,
czosnek, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Do osolonego wrzątku wrzucamy kukurydzę, powinna się gotować ok. 15 minut, wystarczy sprawdzić widelcem, czy ziarenka są miękkie. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem - z czosnkiem nie przesadzajcie, bo może zabić smak kukurydzy.

Jak podawać?

Ja zawsze wykładam na suchy talerz sporą łyżkę masła czosnkowo-solno-pieprzowego i na to kładę kukurydzę. Bardzo przydatne są tzw. kręciołki, które wkręca się z obu stron w kolbę, wtedy nie ryzykujemy poparzenia ani otłuszczenia. Wystarczy pokręcić troszkę gorącą kolbę w maśle i zajadać. Jak nie mamy kręciołków, to wykałaczki albo widelce też zdają egzamin.

Uwagi:

Kukurydza mrożona jak wiele innych warzyw po rozmroźeniu jest o wiele łatwiejsza do przyrządzenia niż świeża. Kiedyś gotowałam świeżą kolbę 6 godzin, a i tak była twarda.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.09.2006 acsis

kukurydzy nie trzeba długo gotować-wystarczy moment we wzratku.jesli pzrez 6 h nie chciałą zmięknąć , to dlatego, iz była to kukurydza pastewna-przeznaczona na paszę dla zwierząt.czasem jest tak... Pokaż więcej

kukurydzy nie trzeba długo gotować-wystarczy moment we wzratku.jesli pzrez 6 h nie chciałą zmięknąć , to dlatego, iz była to kukurydza pastewna-przeznaczona na paszę dla zwierząt.czasem jest tak,ze sąsiaduja ze soba pola kukurydzy cukrowej i apstewnej i niestety ta cukrowa jest zapylana przez pastewna w wyniku zcego nie jest juz słodka i miękka , jak powinna.(tak gdzieś słysaąłam)

Zgłoś 07.12.2006 konczita

kukurydza nawet cukrowa musi byc jedzona lub sparzona i zamrozona (zakonserwowana) w ciagu gora 3 dni od zerwania - tylko wtedy bedzie slodziutka, bo potem cukier zamienia sie w skrobie i po sli... Pokaż więcej

kukurydza nawet cukrowa musi byc jedzona lub sparzona i zamrozona (zakonserwowana) w ciagu gora 3 dni od zerwania - tylko wtedy bedzie slodziutka, bo potem cukier zamienia sie w skrobie i po sliwkach. tzn. potem tez jest ok. ale to juz nie to. fakt, kukurydza cukrowa gotuje sie doslowinie minutke-dwie, ona od razu jest miekka, tylko zeby nie byla taka surowa. podobnie jak groszek zielony.

Zgłoś 10.01.2007 PRAWDZIWA Martana

Wlasnie doszlam do wniosku, ze wszyscy (my, bywalcy tego forum) jestesmy conajmniej gapowaci. Ja, bo podalam w skladnikach mleko i nie wyjasnilam co z nim zrobic i Wy, ze tego nie wyniuchaliscie... Pokaż więcej

Wlasnie doszlam do wniosku, ze wszyscy (my, bywalcy tego forum) jestesmy conajmniej gapowaci. Ja, bo podalam w skladnikach mleko i nie wyjasnilam co z nim zrobic i Wy, ze tego nie wyniuchaliscie. Mleko rzecz jasna dodajemy do wody, w ktorej gotuje sie kukurydza. Po ostudzeniu zupy mlekowej z aromatem kolb, ktore sie w niej gotowaly nie trzeba wylewac - wystarczy podsunac ja pod nos domowego czworonoga - nie pogardzi.