Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kumys

Tekst i foto Sven 25-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?2 złprosty5 min.mało

Składniki:

- 1 litr mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka drożdży,
- 100 ml ciepłej wody.

Jak przyrządzić:

Mleko lekko podgrzać, w żadnym wypadku nie zagotowywać!
Cukier, drożdże i wodę wymieszać na jednolitą masę, dodać ciepłe mleko, dokładnie wymieszać. Przelać do butelek, do 4/5 pojemności. Pozostawić w ciepłym miejscu (20 stopni) na 10 godzin, a potem na 24 do lodówki, dnem do góry i od czasu do czasu mocno wstrząsnąć. Ostrożnie otwierać! Pić chłodne!

Uwagi:

Napój znany już w starożytności. Pili go Scytowie, a obecnie ludy ze stepów Azji. Niezwykle zdrowy i orzeźwiający!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.04.2004 she_wolf

no tak.. oryginalnie z mleka końskiego.. tyolko skad takowe wziać... ?!

Zgłoś 05.05.2004 ajwi

genialne nawet bez mleka konskiego ;-)

Zgłoś 05.05.2004 hok

najlepsze do tego sa butelki 1,5 litrowe.

Zgłoś 08.11.2004 Zbigniew Korwin-Piotrowski

Jesteście Państwo genialni, ponieważ miałem zaszczyt mieć w

niespecjalnie dalekiej rodzinie ze strony Ojca polskich wileńskich tatarów mam w tej sprawie jako takie rozeznanie i

dla... Pokaż więcej

Jesteście Państwo genialni, ponieważ miałem zaszczyt mieć w

niespecjalnie dalekiej rodzinie ze strony Ojca polskich wileńskich tatarów mam w tej sprawie jako takie rozeznanie i

dlatego jako skromny suplement do Waszego przepisu podaję:

zamiast zwyklych drożdży stosujemy drożdże do produkcji wina

jest ich kilka gatunków , zamiast butelek należy skorzystać z tak zwanego dymionu zaopatrzonego w rurkę fermentacyjną

przed zakończeniem fermentacji odlać około 200-500ml [2,5 szklanki] po okresie dwóch miesięcy kultura drożdży jest prawie

taka sama jak na stepach Mongolii czy Kirgistanu. Dla machometan jest to jedyny napój alkocholowy który mogą pić

nie popadając w kolizję z prawami Koranu.Pozdrawiam wszystkich i życzę Smacznego.

Zbyszek.

Mam prawie siedemdziesiąt lat a kumys pijałem poczynając od

piątego roku życia ostatni raz go piłem w Hajnówce w roku 1960.

Zgłoś 25.07.2006 Marek

Witam serdecznie,

Chciałem zapytać gdzie można kupić Kobyle mleko ?

Może znacie takie miejsca ?

Pozdrawiam

Marek z Wrocławia

Zgłoś 12.11.2006 gata

szukam jakichkolwiek informacji na temat KUMYSU -pochodzenie, właściwości itp. -przydadzą mi się do pracy mgr. Jeśli coś macie to piszcie!!! ;)

Zgłoś 30.12.2006 Justyna Kurmiel Udawańska

Nie wiedziałam że drożdże mają kulturę .... hihihihi

Zgłoś 18.03.2012 Pitbullka

Ja za to wiedziałam,że niejaka Justyna nie tylko nie posiada kultury,jak i również wiedzy:).Cóż,pokolenie snickersowe ma to do siebie:).

Zgłoś 30.07.2009 ;)

Z mlekiem końskim może być problem, ale kobyle znaleźć łatwiej. Wystarczy pójść do najbliższej stajni, znaleźć klacz rozpłodową i wydoić :) Mina właściciela gdy Was zobaczy będzie bezcenna!

<... Pokaż więcej

Z mlekiem końskim może być problem, ale kobyle znaleźć łatwiej. Wystarczy pójść do najbliższej stajni, znaleźć klacz rozpłodową i wydoić :) Mina właściciela gdy Was zobaczy będzie bezcenna!

A bardziej na serio: w niektórych sklepach regionalnych (żarcie azjatyckie, włoskie itp), w których są produkty pochodzenia kresowego (patrz: wschód) powinni mieć albo chociaż wiedzieć gdzie takowe zdobyć.